Verzamelde gegevens helpen verkeersveiligheid

Pilot veilig rijgedrag maakt duidelijk dat eyetracker en dashboardcamera extra gunstige invloed hebben.

donderdag 30 maart 2017

De stroom aan gegevens die alle vrachtauto’s en chauffeurs dagelijks onderweg produceren, beter bekend onder de verzamelnaam Big Data, dragen op termijn bij aan de verbetering van de verkeersveiligheid. Die conclusie kan worden getrokken uit de resultaten van de Pilot veilig rijgedrag tot en met februari 2017, zoals gepresenteerd op de TVM-ledenbijeenkomst op 15 maart.

Uit de laatste resultaten, bijeengebracht door 372 vrachtauto’s en 1832 deelnemende chauffeurs, blijkt dat coachen op rijgebruik helpt. Het gebruik van de eyetracker en de dashboardcamera heeft een extra gunstige invloed. Toepassing hiervan leidt tot een dalende trend in het aantal zogenoemde events en alerts per 100 kilometer. De technologie en de daarmee gepaard gaande coaching van chauffeurs dragen daadwerkelijk bij aan minder incidenten.

Meer incidenten op bekend terrein

Gezeten rond de Tafel van TVM, samen met andere experts en betrokkenen, stelt TVM’s innovatiemanager Joost Sterenborg vast dat chauffeurs wel minder oplettend worden zodra ze een bekende route rijden. “Op bekend terrein registreren we meer incidenten, zoals hard remmen en hard over een hobbel of drempel rijden’’, vertelt hij de aanwezigen in het Hart van Holland in Nijkerk.

Chauffeurs overtuigd

Op onbekend terrein passen de chauffeurs zich juist meer aan. Sterenborg concludeert tevens dat de deelnemende chauffeurs over het algemeen blij zijn met de dashboardcamera. “De camera pleit hen bij veel incidenten vrij en daardoor raken ze steeds meer overtuigd van het nut.’’

Steffen de Boer, projectleider bij Hoekstra Sneek, zegt dat de gegevens van de Pilot veilig rijgedrag grote belangstelling van de deelnemende chauffeurs hebben. Het dashboard met de cijfers en de gegevens is regelmatig aanleiding voor een kop koffie met de coach. “Ze komen vaak even kijken hoe ze het doen”, aldus De Boer. “Ze willen graag heel goed presteren.”

Ook Jasper Bijnen, Operations Manager bij Van den Heuvel Logistiek, ziet dat dit gebeurt. “Coachen is ontzettend belangrijk. Je ziet daardoor ook een gedragsverandering bij chauffeurs. Ook als zij doorkrijgen wat we allemaal kunnen zien van hun rijgedrag, zie je ze denken: ‘Ho, dit is allemaal zichtbaar. Dan doen we voortaan toch maar een stapje terug.’ Je ziet ook hun prestatiedrang. Want de chauffeurs willen allemaal graag de beste zijn.’’

70 procent onderstreept belang coaching

De aanwezigen in Hart van Holland onderschrijven de noodzaak van een goede coaching, in combinatie met nieuwe technologie. Via het systeem van Buzzmaster, waarmee de TVM-leden per smartphone kunnen stemmen, beamen ze de stelling dat technologie zonder professionele begeleiding geen zin heeft. 70 procent vindt een goede coaching noodzakelijk.

De stemkastjes ondersteunen ook de wens tot brede ondersteuning van de Pilot veilig rijgedrag. Meer dan 80 procent van de aanwezigen zegt voorstander te zijn van het gebruik van eyetrackers en dashboardcamera’s in alle vrachtauto’s.