Update CSRD rapportageverplichting
Op 26 februari 2025 heeft de EU de “ESG Omnibus Simplification Package” gepresenteerd. Het doel hiervan, in het kort is, dat de EU hiermee de rapportageverplichting op het gebied van duurzaamheid sterk wil vereenvoudigen. Dit is nog een voorstel maar de verwachting is dat dit voorstel, al dan niet in gewijzigde vorm, wordt aangenomen.
Het voorgestelde effect hiervan is dat de grens voor CSRD plichtige bedrijven fors omhoog gaat. Op dit moment is een bedrijf vanaf 250 werknemers (en een omzet van 50 miljoen) CSRD-plichtig. Deze grens wordt opgetrokken naar 1.000 medewerkers.
Wat betekent dit?
In het huidige voorstel is een organisatie CSRD-plichtig vanaf 1.000 werknemers. Recentelijk is bepaald dat de verplichting om te rapporteren met 2 jaar is uitgesteld. Dat betekent dat de rapportageverplichting gaat gelden vanaf 2027. Voor kleinere organisaties vervalt deze verplichting. Er blijft wel de mogelijkheid bestaan om op basis van vrijwilligheid te rapporteren over duurzaamheid.
Lees hier meer informatie over de Omnibus
Wat houdt de CSRD in?
Het doel van de CSRD is om ervoor te zorgen dat bedrijven transparanter zijn over hun milieu-, sociale en governanceprestaties (de zogeheten ESG-factoren). Hiermee wil de Europese Unie bijdragen aan een duurzamere en meer verantwoorde economie. De CSRD vervangt de eerdere richtlijn, de NFRD (Non-Financial Reporting Directive), en introduceert strengere eisen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke aspecten van de CSRD zijn:
Uitgebreidere rapportageplicht:
Bedrijven moeten meer en gedetailleerdere informatie verschaffen over zaken zoals CO2-uitstoot, energieverbruik, sociale impact, en governance-structuren.
Gestandaardiseerde rapportageformaten:
De richtlijn vereist dat bedrijven rapporteren volgens de Europese ESRS-standaarden (European Sustainability Reporting Standards), zodat informatie vergelijkbaar en betrouwbaar is.
Externe controle:
De duurzaamheidsrapportages moeten worden gecontroleerd door onafhankelijke auditors of certificeringsorganisaties.
Betrokkenheid bij de waardeketen:
Bedrijven moeten niet alleen hun eigen prestaties rapporteren, maar ook die van hun leveranciers en partners in de waardeketen.
Wanneer bent u CSRD-plichtig
De CSRD geldt voor een bredere groep bedrijven dan de NFRD. Niet alle transportondernemers zijn echter CSRD-plichtig. Hoe zit het voor uw bedrijf? De richtlijn is van toepassing op grote bedrijven die aan minstens twee van de volgende criteria voldoen:
- Meer dan 250 werknemers.
- Meer dan €50 miljoen jaaromzet.
- Meer dan €25 miljoen aan activa.
- Beursgenoteerde bedrijven (behalve micro-ondernemingen).
- Vanaf 2026 ook voor bepaalde niet-EU bedrijven die in de EU actief zijn.
Is uw bedrijf CSRD-plichtig?
Als uw bedrijf CSRD-plichtig is, dan moet u een uitgebreide rapportage opleveren. Dat is een tijdrovende klus. Om de transportsector verder te helpen met deze rapportage heeft TVM samen met adviesbureau PwC en TVM-leden een DMA-template opgesteld. Het template is opgesteld op basis van standaarden die gelden voor de transportsector. Met dit template en de bijbehorende praktische handleiding kunt u snel en compleet de rapportage invullen.
Hier leest u meer voor CSRD-plichtige bedrijven
Is uw bedrijf niet CSRD-plichtig?
Wanneer uw bedrijf niet binnen deze criteria valt, dan geldt de CSRD-verplichting niet en hoeft u dus geen rapportage op te leveren. U kunt indirect toch te maken krijgen met de richtlijn. Hiervoor hebben we ook oplossingen.
Hier leest u meer voor niet-CSRD plichtige bedrijven