Overslaan en naar de inhoud gaan

Juridische tips bij aanleggen laadpleinen Aanvullingen en extra's op de greenpaper

Heeft u de greenpaper 'Adviezen voor het inrichten van een laadplein' al gelezen? In dit greenpaper vindt u de verschillende stappen die u kunt nemen wanneer u een laadplein gaat inrichten. Nu hebben we een aanvulling op dit greenpaper. Per stap hebben de juridische experts van TVM extra tips toegevoegd. Lees hieronder handige juridische tips voor het aanleggen van een laadplein.

Juridische tips bij aanleggen laadplein

In de greenpaper 'Adviezen voor het inrichten van een laadplein'  benoemen we de verschillende stappen die u kunt nemen als ondernemer wanneer u een laadplein aanlegt. Hier vindt u per stap juridische tips.

Bepaal huidige en toekomstige energiebehoefte

Onze tip: Leg de opdracht aan de aan expert vast

  • Huurt u een expert in voor een analyse van de laadvraag? Ga dan op zoek naar een expert met referenties of ervaringen. Er zijn op dit moment nog geen brancheorganisaties of keurmerken. Het is daarom goed om bij anderen na te vragen wat hun ervaringen met de expert zijn. 
  • Leg uw afspraken vast in een overeenkomst van opdracht. In de overeenkomst zet u wat de expert precies gaat onderzoeken. Wat heeft uw bedrijf nodig qua energiebehoefte (vergroening wagenpark, grootte van de voertuigen, zonnepanelen, batterijen, uitbreidingen van het bedrijf met nieuw vastgoed, nieuwe activiteiten)? Bekijk of de expert zelf ook al met deze vragen komt. Het is een teken dat de expert al eerder adviezen heeft gegeven. 
  • Omschrijf de analyse door de expert zo nauwkeurig mogelijk om na het advies geen teleurstellingen te krijgen. Bespreek ook de aansprakelijkheid van de expert. Probeer af te spreken dat de expert aansprakelijk is als het advies niet goed blijkt te zijn.

Inventariseer netaansluiting 

Onze tip: Vraag een offerte en andere juridische documenten op van de netbeheerder 

In Nederland bent u klant bij een vaste netbeheerder. Deze netbeheerder heeft het monopolie op het aansluiten van gebruikers op het elektriciteitsnet. De netbeheerders gebruiken hiervoor standaard offertes en andere juridische documenten. Hier valt niet over te onderhandelen, maar het is goed dat u deze documenten wel eerst goed doorleest. Zo weet u wat uw rechten en plichten zijn ten aanzien van uw aansluiting. 

Meer tips over advies, bouwfase, nazorg en gebruik laadplein door anderen

Meer weten over het aanleggen van een laadplein? Wij helpen u verder

Wij zijn de experts in transport en zero emissie en helpen u met het verzekeren van alle risico’s van een laadplein. Met onze deskundigheid heeft u overal over nagedacht. Met onze ervaring op zero emissie geven we u snel zicht op de mogelijkheden en de risico’s. We kennen de uitdagingen in de transportbranche en zijn risicopartner, ook in zero emissie. We denken met u mee om gedegen beslissingen te nemen bij het inrichten van een laadplein.

Neem contact op met onze experts