Overslaan en naar de inhoud gaan

Stappenplan laadplein

Misschien weet u al welke stappen u als transportondernemer het beste kunt zetten om te komen tot zero emissie van uw wagenpark. De volgende stap is het realiseren van een laadplein. Ook hiervoor hebben we een handig stappenplan voor u.

Laadplein voor zero emissie voertuigen

De meeste transportondernemers starten met het aanschaffen van één of meer elektrische vrachtvoertuigen. Logisch gevolg van deze aanschaf is dat er ook een laadpaal nodig is. Dit kan ook op een publiek laadstation, maar voor de efficiency kiezen veel bedrijven voor een eigen laadplein. Voor de realisatie van een laaplein moet u als ondernemer een aantal stappen zetten. U vindt de stappen hieronder.

Stap 1: Bepaal de huidige én toekomstige energiebehoefte

Voor u een laadplein kunt inrichten is het noodzakelijk om de huidige én toekomstige laadbehoefte te bepalen. Eigenlijk maakt u hiermee een elektriciteitsscan. U berekent hoeveel elektriciteit (vermogen in kW) er nodig is én hoeveel er beschikbaar is. Vervolgens kunt u de benodigde netaansluiting bepalen. Deze moet altijd tenminste zo groot zijn als het minimaal benodigde vermogen. Dit om overbelasting te voorkomen.

Stap 2: Inventariseer de netaansluiting

De bedrijfsaansluiting op het elektriciteitsnet is vaak het knelpunt en het aanvragen en realiseren van een uitbreiding van de aansluiting kan zo maar vier tot vijf jaar duren. Het is goed om uit te zoeken wat de grenzen zijn van de netcapaciteit in uw regio en wat de mogelijkheden zijn om zelf energie op te wekken door bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast is het verstandig om zo snel mogelijk met uw netbeheerder in gesprek te gaan.  

Stap 3: Begin met het uitwerken van de businesscase

Een business case is een zakelijke overweging om een investering wel of niet te doen. Breng in kaart in hoeverre de investeringskosten voor een laadplein opwegen tegen de voordelen (zoals lagere laadkosten en oplaadzekerheid) van een eigen laadplein. Het is slim om uit te zoeken of u kunt samenwerken met andere bedrijven op het bedrijventerrein. Ook is het uitzoeken van subsidiemogelijkheden de moeite waard.

Stap 4: Ontwerp uw ideale laadplein

In het ontwerp staat veiligheid voorop, zowel op het gebied van inrichting van het terrein als in het gebruik door het personeel. Belangrijk is om in het ontwerp van het laadplein ook rekening te houden met toekomstige uitbreidingsmogelijkheden (schaalbaarheid). Het is verstandig om ook direct een datakabel naar de laadpalen te trekken. Hierdoor kunt u alle energiestromen inzien en managen met een Energie Management Systeem.

Stap 5: Bouw het laadplein en zorg voor goed beheer en onderhoud

Ga na het ontwerpen van het laadplein op zoek naar een leverancier die de laadpalen en toebehoren leveren. Daarnaast zoekt u een aannemer en installateur die de laadpalen plaatsen en aansluiten. Wanneer het laadplein eenmaal staat en volop in gebruik is, blijft het belangrijk in het kader van veiligheid om het laadplein te beheren, onderhouden en de activiteiten te monitoren.

Meer weten?

Het realiseren van een laadplein is complex en er zijn veel vragen. Niet alles is al vastgelegd, maar gelukkig zijn er ook al veel antwoorden. We helpen u graag verder op weg. Daarom hebben we een greenpaper ontwikkeld waarin het laadplein centraal staat. Hierin leest u vast nog meer antwoorden op uw vragen.