Zero emissie

Zero emissie; wat houdt dit in? En wat zijn de gevolgen voor uw onderneming? Met het klimaatakkoord wordt de duurzame wet- en regelgeving voor transport steeds verder aangescherpt. Het doel: volledig emissievrije steden in 2050. Vanaf 2025 kunt u al de eerste zero emissie zones tegenkomen in Nederland. Hier vindt u informatie over alle stappen die u kunt nemen naar zero emissie.

De zero emissie vragenlijst. Via deze vragen komt u erachter welke vervolgstappen u kunt maken. Vul de test hier in.

zero emissie | tvm verzekeringen

Stappenplan: Wat moet ik doen om tot zero emissie te komen?

De stappen die u kunt nemen om tot zero emissie te komen zijn hier onder verder uitgewerkt. Per stap vindt u uitgebreide informatie en tips die u verder kunnen helpen.

Stap 0: Bewustwording en informatie inwinnen

Hoe eerder u bewust bent van de impact van de transitie naar zero emissie vervoer voor uw bedrijf, hoe beter dat is. Dat geeft namelijk ruimte om informatie over dit onderwerp in te winnen.

Stap 1: Inventariseren netwerkaansluiting

De eerste actie bij het maken van plannen voor een energietransitie is om de beschikbare vrije ruimte in de bedrijfsaansluiting op het publieke elektriciteitsnet in kaart te brengen.

Stap 2: Businessmodel uitwerken

De volgende stap, na de inventarisatie van de netaansluiting, is nadenken over het businessmodel. Het gaat om de volgende vragen. Waar gaat de ZET straks rijden en hoe ziet het inzetpatroon eruit? Welke laadinfra past bij het inzetpatroon? En hoe moeten de ZET’s gefinancierd worden?

Stap 3: Voorwaarden scheppen

In deze stap worden alle plannen omgezet in acties. De gekozen zero emissie voertuigen worden aangeschaft en de benodigde laadinfrastructuur aangelegd.

Stap 4: ZET's in gebruik nemen

Als alle randvoorwaarden geregeld zijn, kunnen de zero emissie trucks worden ingezet. Belangrijk in deze stap is om de benodigde ervaring met zero emissie vervoer op te doen. Wat moet ik doen om de ZET in gebruik te nemen?

Stap 5: Opschalen

De laatste stap van de transitie naar zero emissie is opschaling naar het hele wagenpark.Naar verwachting zal dit opschalen voor de meeste bedrijven nog wel toekomstmuziek zijn, al zijn er al bedrijven die grote orders plaatsen.

Volledig emissievrije steden in 2050

De duurzame wet- en regelgeving voor transport wordt steeds verder aangescherpt. Het doel: volledig emissievrije steden in 2050. Zo gelden er steeds strengere toelatingseisen voor (o.a.) vrachtwagens in milieuzones. De Europese Unie heeft hier normen voor opgesteld. Omdat de luchtkwaliteit verschilt per stad heeft elke stad ook andere regels. Zorg dat u goed op de hoogte bent van deze regels en voldoet aan de eisen van de milieuzones. 

Wij denken met u mee

Heeft u vragen of wilt u meer weten. Samen met ons uitgebreide netwerk kunnen we veel van uw vragen beantwoorden.

Neem contact op

Ondernemers aan het woord

Hoever zijn andere ondernemers in de transitie naar zero emissie? Lees hier hun ervaringen over de veranderingen op het gebied van zero emissie binnen hun bedrijf.