Overslaan en naar de inhoud gaan

NIPV rapport Veiligheidseisen EV-oplaadpunten Kaders voor een brandveilige oplaadlocatie

Als verzekeraar voor transportondernemingen zien wij dat het aantal voertuigen dat voor aandrijving gebruik maakt van Li-ion-batterijsystemen toeneemt. Hierdoor groeit de behoefte aan laadsystemen voor elektrische voertuigen (EVs) op de locaties van onze leden. Om onze leden goed te kunnen adviseren over de inrichting van de locatie om op te laden hebben we NIPV (Nederlands Instituut Publieke Veiligheid) gevraagd om kaders op te stellen voor het inrichten van een laadplein. Met deze kaders kunnen wij beter adviseren over de investeringen in een laadplein en de (brand)veiligheid van de locatie. 

 

Onderzoek NIPV: 10 vragen en antwoorden over de veiligheid van oplaadlocaties

We hebben het NIPV gevraagd tien vragen te beantwoorden over de veiligheid van locaties bij transportbedrijven waar elektrisch aangedreven voertuigen aanwezig zijn. Het gaat hierbij om brandveiligheid. Het NIPV heeft hier een uitgebreid adviesrapport van opgesteld. In het rapport zijn de vragen weergegeven en de antwoorden kort samengevat. Daar waar nodig is onderscheid gemaakt in wettelijk voorgeschreven regels en adviezen door NIPV. Voor aanvullende gegevens en achtergrondinformatie zij verwezen naar de verschillende hoofdstukken in dit document. U kunt het document downloaden en lezen op de site van NIPV.

Download het adviesrapport hier

Literatuuronderzoek en contacten met deskundigen

De vragen zijn beantwoord door middel van literatuuronderzoek en contacten met deskundigen, zowel binnen als buiten NIPV. Gebruikte bronnen zijn zoveel mogelijk gedocumenteerd. De informatie in dit document heeft uitsluitend betrekking op:

  • De brandveiligheid voor de locatie en de directe omgeving daarbuiten.
  • Laadinfrastructuur op bedrijfsterrein, al dan niet toegankelijk voor derden;

Terugblik Zero Emissie Event 2024

Op 21 juni organiseerden we voor de derde keer het Zero Emissie Event. Bekijk hier de terugblik op deze dag van kennisdeling en inspiratie