Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiligheid onderweg

Hoe zorg je ervoor dat je onderweg alles onder controle hebt en dat je veilig weer thuis komt? Werkgever, planner en chauffeur hebben hier een gezamenlijke rol in. Wat die rol is? Daar helpen we graag bij. Veilig verkeer begint namelijk bij jezelf. Lees hier preventietips om veilig op pad te gaan en krijg inzicht in de meest voorkomende schades.

4 preventie onderwerpen om schades te voorkomen

 • Op de pagina alle checklists hebben wij speciaal voor u diverse checklists ontwikkeld die we telkens updaten. Deze geven u snel en duidelijk inzicht in allerlei risico’s binnen en rondom uw bedrijf.
 • TVM biedt verschillende bijeenkomsten en opleidingen aan. U kunt zelf kiezen welke onderwerpen we met u, uw chauffeurs, de planning behandelen. Denk aan inzichten, tips en adviezen. 

 • Lees bij manoeuvreer­schades voorkomen tips voordat u op pad gaat, tijdens de rit en tips voor de planning. Want achteruit rijden, keren, parkeren: het lijkt eenvoudig. Toch zien we dat een groot deel van de schades aan en door vrachtwagens door dit soort manoeuvres ontstaat.

 • Onze ladingspecialisten geven advies over alles met betrekking tot vervoer van A naar B. Van contractuele verhoudingen, het uitbesteden van opdrachten tot aan het belang van goed laden en vastzetten van lading, Ook denkend aan afspraken over temperaturen en diefstalgevoelige lading.

Pak je #appmoment

Laten we samen telefoongebruik achter het stuur terugdringen. Elkaar bereiken op momenten dat dat kan en daar goede afspraken over maken. We geven u praktische en preventieve oplossingen die zorgen voor minder schade en meer veiligheid op de weg. Lees meer, download promotiematerialen, luister naar een podcast of maak direct een afspraak met een preventieadviseur.

Preventie inzichten om veilig op weg te kunnen 

 • Wij geven u op de spiegelafstelplaatsen pagina handige instructies en handleidingen voor het afstellen van de spiegels (camera’s). Zo nodig ondersteund door een mobiele spiegelafstelplaats te gebruiken of door een chauffeursbijeenkomst te organiseren. 
 • Wees alert voor diefstal, pogingen tot diefstal en vandalisme als transportondernemers, planning en chauffeur, zeker bij waardevolle/diefstalgevoelige lading en terreinen. Lees de tips om dit te voorkomen.
 • Let op met (camera)spiegels is het vooral éénrichtingsverkeer. Het is nog steeds belangrijk is om de spiegels van de vrachtwagen goed te gebruiken. Het verschil tussen de ‘echte’ spiegels en de cameraspiegels zit vooral in de communicatie. Aanwijzingen krijgen of geven via de spiegels of alleen al oogcontact tussen de medeweggebruiker en de chauffeur is niet meer mogelijk.

 •  

TVM experts aan het woord

 • Wat als u betrokken bent bij een aanrijding in Duitsland. Kent u de aansprakelijkheidsregels bij een verkeersongeval in Duitsland?
 • Vervoerders handelen naast de vrachtbrief soms extra documenten af. Dat brengt nieuwe risico’s met zich mee. TVM legt uit en geeft vier handige tips.
 • Door schuivende lading in uw vrachtauto neemt de kans op een ongeval en dus schade schrikbarend toe. Ladingzekering is daarom altijd nodig. Lees hier de tips om schuivende lading te voorkomen. 
 • Transportcriminaliteit is een groot probleem. Ladingdiefstal, diefstal van diesel en voertuigonderdelen, agressie en verstekelingen: dit soort incidenten neemt helaas steeds meer toe. Wij geven u graag tips om dit te voorkomen

 

Rijden in het donker

Vrachtwagenchauffeurs rijden niet alleen in de winter in het donker. In de winterperiode is het eerder en langer donker. Met onze tips ga je goed voorbereid onderweg, wordt rijden in het donker makkelijker en veiliger. Zo blijf je tijdens lange ritten fit en alert.