Manoeuvreer­schades voorkomen

Achteruit rijden, keren, parkeren: het lijkt eenvoudig. Toch ziet TVM dat een groot deel van de schades aan en door vrachtwagens door dit soort manoeuvres ontstaat. Maar liefst de helft van het totaal aantal schades, om precies te zijn. In de winkeldistributie gaat het zelfs om bijna 70% van het totaal. Terwijl dit type schade eigenlijk (voor een groot deel) eenvoudig te vermijden is. Hoe voorkomt u deze manoeuvreerschades? Lees hier de tips om schade te voorkomen voordat u op pad gaat, tijdens de rit en tips voor de planning

Manoeuvreer schades spiegelafstelplaats | tvm verzekeringen

Oorzaken van manoeuvreerschades

Een manoeuvreerschade ontstaat meestal doordat de chauffeur bekend is met omgeving en denkt de situatie te kennen. Ook (te) krappe doorgangen en tijdsdruk spelen geregeld een rol. Evenals - hoe tegenstrijdig het ook lijkt - hulpmiddelen als achteruitrijcamera’s. Chauffeurs vertrouwen hier namelijk soms (te) blind op, terwijl deze camera’s niet alles registreren wat er rondom de auto gebeurt.

Gemiddelde faalkosten: 2000 euro

Een manoeuvreerschade betekent niet alleen dat er gerepareerd moet worden, maar ook dat de vrachtwagen enige tijd ingezet kan worden en de planning wellicht niet kan worden gehaald. Ook kan een schade invloed hebben op het imago van uw bedrijf. Bij grotere incidenten is het bovendien mogelijk dat een chauffeur tijdelijk uitvalt. Al met al kost één manoeuvreerschade uw bedrijf al gauw € 2.000. Dat betekent dat de vrachtwagen zo’n 6 tot 8 maanden moet rijden om dit weer terug te verdienen!

Bereken hier uw faalkosten

Heeft u nog tips of een verhaal die we kunnen toevoegen?

Heeft u zelf ook nog een tip waar anderen wat aan kunnen hebben? Stuur ze in, dan voegen we het toe aan de lijst!  Heeft u zelf een manoeuvreerschade meegemaakt, vertel het ons via onderstaand formulier. Wie weet is er een andere lezers die veel heeft aan uw tip of verhaal.