Overslaan en naar de inhoud gaan

Manoeuvreerschade voorkomen: voordat u op pad gaat

Het loont moeite om u in te zetten voor het voorkomen van manoeuvreerschades. Om het vak van beroepschauffeurs zo goed mogelijk uit te voeren is het belangrijk dat u(w chauffeur) zelfverzekerd achter het stuur zit. Lees onderstaande tips voordat de rit begint als u manoeuvreren wilt voorkomen, optimaliseren en bewust wilt maken van de omgeving en het voertuig.

Manoeuvreerschades | tvm verzekeringen

Manoeuvreerschades voorkomen voordat u op pad gaat

- Spiegels afstellen op spiegelafstelplaatsen
In 70% van de gevallen blijkt dat spiegels beter afgesteld kunnen worden. Zorg er daarom voor dat uw chauffeurs regelmatig gebruik maken van een spiegelafstelplaats; zeker als er meerdere chauffeurs op één auto rijden. De spiegelafstelplaatsen zijn te vinden op TVM.nl . En lees hier meer over camera spiegels

- Zichtbelemmering verwijderen
Zorg ervoor dat chauffeurs geen spullen voor het raam leggen of hangen. Die  zorgen namelijk voor minder zicht. Zichtbelemmering is wettelijk en moreel gezien niet toegestaan. Weet: 1 cm in je spiegel/camera/of door een vlaggetje, gordijn e.d. niet zien, betekent 3 meter zicht missen van je omgeving. Kortom: een medeweggebruiker kan zomaar over het hoofd gezien worden.

- Informeer elkaar over risicovolle situaties

  • Informeer uw chauffeurs over de situatie bij los- en laadplekken. Hoe ziet het er daar uit, waar moeten ze op letten? Dit kan bijvoorbeeld via het routeboek, de vrachtbrief of de boordcomputer.
  • Laat uw chauffeurs ook elkaar informeren over de situatie bij los- en laadplekken. Maak gebruik van elkaars kennis.

- Blijf alert: Juist (ook) op bekend terrein
Stimuleer uw chauffeurs om alert te blijven (ook op bekend terrein!), de situatie te verkennen en uit te stappen als ze de situatie niet vertrouwen.

- Bewaar de rust: veiligheid staat voorop
Stimuleer uw chauffeurs om in alle situaties rustig te blijven. Zorg voor een haalbare planning en benadruk dat veiligheid voorop staat.

- Camera's en spiegels gebruiken
Heeft de vrachtwagen een achteruitrijcamera? Wijs de chauffeur erop dat dit slechts een hulpmiddel is en dat hij/zij daarnaast altijd de spiegels moet gebruiken. Of heel eenvoudig even uitstapt om de situatie te bekijken.

- Maak elkaar bewust van de kosten
Informeer uw chauffeurs over de kosten van een manoeuvreerschade. Ook over de ‘onderwaterkosten’ of 'faalkosten' zoals kosten door vertraging, imagoschade, stilstand en een planning die niet meer kan worden gehaald.

Heeft u nog tips of een verhaal die we kunnen toevoegen?

Heeft u zelf ook nog een tip waar anderen wat aan kunnen hebben? Stuur ze in, dan voegen we het toe aan de lijst!  Heeft u zelf een manoeuvreerschade meegemaakt, vertel het ons via onderstaand formulier. Wie weet is er een andere lezers die veel heeft aan uw tip of verhaal.