Overslaan en naar de inhoud gaan

TVM alert: veiligheidsrisico's bij het vervoeren van zonnepanelen

Overal worden zonnepanelen geplaatst én vervoerd. Zonnepanelen zijn roofgoed. De afgelopen weken zijn meerdere vervoerders de dupe van diefstal of verduistering voor of tijdens het vervoer van zonnepanelen en omvormers. Daarom attenderen we u op de aanzienlijke risico's die samen gaan met het vervoer van zonnepanelen. Lees verder

Overal worden zonnepanelen geplaatst én vervoerd. Zonnepanelen zijn roofgoed. De afgelopen weken zijn meerdere vervoerders de dupe van diefstal voor of tijdens het vervoer van zonnepanelen en omvormers.
 

tvm alert

We zien ook dat vervoerders vaker dan een keer worden getroffen. Trailers vol met zonnepanelen worden gestolen, maar raken ook in het criminele circuit via bijvoorbeeld digitale vrachtuitwisselingsplatformen.

Daarom attenderen we u op de aanzienlijke risico's die samen gaan met het vervoer van zonnepanelen. Het is van cruciaal belang dat u zich bewust bent van deze risico's en de nodige maatregelen neemt om de veiligheid van de goederen te waarborgen. De financiële gevolgen van diefstal of verduistering van waardevolle goederen kunnen heel groot zijn. 

Hoe verkleint u het risico op diefstal en verduistering:

Voor het vervoeren van de zonnepanelen:

  • Behandel en vervoer zonnepanelen en aanverwante artikelen alsof het ‘high value goods’ zijn

Vanwege de hoge waarde van zonnepanelen en de daarmee samenhangende apparatuur, zoals omvormers, adviseren we om deze goederen te behandelen alsof het  ‘high value goods’ (Categorie IV) zijn. Dit betekent dat extra veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen. Door uw vervoerders te informeren over de waarde van de lading, kunnen zij ook hun veiligheidsprotocollen hierop aanscherpen.
In onze voorwaarden vallen zonnepanelen (nog) niet onder high value good, maar extra veiligheidsmaatregelen helpen risico’s te verkleinen.

  • Gebruik geen opleggers met zeilen, omdat deze makkelijk open te snijden zijn om te zien wat er in de trailer zit

Om de kans op diefstal en niet-gewenste toegang tot de lading te verkleinen, adviseren we  om geen opleggers met zeilen te gebruiken voor het vervoer van zonnepanelen. Deze zeilen worden eenvoudig opengesneden om te zien wat er vervoert wordt. In plaats daarvan kunt u kiezen voor gesloten en beveiligde opleggers die betere bescherming bieden tegen inbraak en diefstal.

  • Parkeer op bewaakte en/of afsluitbare parkeerplekken

Een goede reisvoorbereiding is belangrijk voor alle ritten. Als een trailer (met lading) moet overstaan hoort daarbij ook informatie over bewaakte parkeerplaatsen of andere terreinen waar veilig overnacht kan worden. Parkeer, als het mogelijk is, op bewaakte en/of afsluitbare parkeerplekken.  

  • Zorg dat de trailer is voorzien van een goedgekeurd kingpin-, triangel- en/of deurslot

 

Voor uw afspraken met eventuele onderaannemers:

  • Leg contractueel vast dat het vervoer niet verder uitbesteed mag worden
    Om maximale controle te behouden over het vervoer van zonnepanelen, is het essentieel om in de opdracht contractueel vast te leggen dat het vervoer niet aan derden mag worden uitbesteed. Dit verkleint de kans op ongeoorloofde manipulatie en de kans op diefstal.
  • Maak geen gebruik van een digitaal platform voor vrachtuitwisseling
    Hoewel digitale platforms voor vrachtuitwisseling efficiënt kunnen zijn, brengen ze ook risico’s met zich mee. Het gebruik van dergelijke platforms kan leiden tot informatie-exposure en onbedoelde toegang tot de vrachtgegevens. Daarom adviseren we om voor het vervoer van bijvoorbeeld zonnepanelen direct contact te hebben met uw vaste vervoerders.
    Onze checklist kunt u gebruiken wanneer u gebruik maakt van digitale vrachtuitwisseling. Lees ook het artikel van een van onze adviseurs Preventie- en Risicobeheer: 'Let op bij digitale vrachtuitwisseling'. Of Download direct de checklist
  • Gebruik uw vaste vervoerders, vermijd eenmalige charters
    Uw vaste vervoerders zijn bekend met uw bedrijfsprocessen en veiligheidseisen, vooral bij het vervoer van zonnepanelen is dit extra belangrijk. Het opbouwen van een vertrouwensrelatie met uw vervoerders helpt u om beter toezicht te houden op de lading en mogelijke risico's te minimaliseren. Het vermijden van eenmalige charters vermindert de kans op onbekende factoren en vergroot de betrouwbaarheid van het vervoer.

 

Meld diefstal en neem contact op voor meer tips en informatie

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom zetten we volop in op preventie. Onze preventieadviseurs kunnen u tips geven voor een veilige rit voor chauffeurs, trekkers, trailers en lading.
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is diefstal niet altijd te voorkomen. Heeft u direct hulp nodig? Bel dan met TVM assistance. Een team van TVM-specialisten is dag en nacht bereikbaar via +31 (0)528 29 29 11 en helpt u waar mogelijk.
Doe altijd en zo snel mogelijk aangifte van diefstal bij de politie. Dat kan 24 uur per dag via 0900 8844 of online via het digitale aangifteloket van de politie.
Neem ook zo spoedig mogelijk contact op met TVM.

Lees meer over diefstalpreventie voor vervoer over de weg op
www.tvm.nl/preventie/veiligonderweg of vraag onze preventieadviseurs, zij helpen u graag!