Kent u de aansprakelijkheidsregels bij een verkeersongeval in Duitsland?

Leestijd 2 minuten
Ed Postma - Senior adviseur Preventie en Risicobeheer
Ed Postma Senior adviseur Preventie en Risicobeheer
Bellen (0528) 29 29 30
Stuur een e-mail preventie@tvm.nl

Ed Postma, senior adviseur Preventie en Risicobeheer noemt de belangrijkste zaken die u moet weten als u rijdt in Duitsland.

Bent u betrokken bij een aanrijding in Duitsland?

Houd er rekening mee dat u dan te maken heeft met de wetten en regels van Duitsland. Dat kan betekenen dat u aansprakelijk bent, zelfs als u vindt dat u geen schuld heeft.

Ook in Duitsland is de eigenaar van de trekker aansprakelijk

Sinds 2020 zijn de regels veranderd. Tot die tijd werd de aansprakelijkheid tussen de trekker en oplegger (of aanhanger) 50/50 verdeeld. Bij een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) is nu de eigenaar van de trekkende eenheid aansprakelijk. In sommige situaties is de aansprakelijkheid verdeeld over de trekker en de oplegger (of motorwagen en aanhanger). Ook kan zelfs de volledige aansprakelijkheid bij de eigenaar van de oplegger of aanhanger komen te liggen. 

Is de oplegger achter een trekker (met buitenlands kenteken) van een ander gekoppeld?

Dan kan ook de eigenaar van de aanhanger of oplegger rechtstreeks door een slachtoffer aangesproken worden. Die zal dan de schade aan het slachtoffer moeten betalen en de schade zelf verhalen bij de verzekeraar van het trekkende voertuig. 

Het is daarom belangrijk om te weten wie er met uw aanhanger of oplegger rijdt. En of uw aanhanger of oplegger voor het WA-risico verzekerd is. 

Download onze wegwijzer Rijden in Duitsland

In deze wegwijzer zetten we belangrijke zaken voor rijden in Duitsland op een rij.

En geven we handvatten die u helpen bij het afwikkelen van schade. Zo weet u waar u aan toe bent en gaat u goed voorbereid op weg. We wensen u een veilige rit!

Download de wegwijzer Rijden in Duitsland.

Meer weten of hulp nodig?

Maak dan een afspraak met uw preventieadviseur via (0528) 29 29 30 of preventie@tvm.nl

Maak een afspraak