Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkeersstrafrecht in het verkeer – Test uw kennis

In verkeerszaken met letsel zijn alleen maar slachtoffers te betreuren. Beroepschauffeurs die betrokken zijn bij ernstige verkeersongevallen worden vaak het strafrecht ingezogen. Zij krijgen het stempel `verdachte`, worden direct na het ongeval naar het politiebureau overgebracht, opgesloten en aansluitend soms uren verhoord. Weet u wat uw chauffeurs moeten doen bij een verkeersongeval met letsel? Test hier uw kennis.

29 maart 2022

Weet u wat uw chauffeurs moeten doen bij een verkeersongeval met letsel?
Test hier uw kennis.

In verkeerszaken met letsel zijn alleen maar slachtoffers te betreuren. Beroepschauffeurs die betrokken zijn bij ernstige verkeersongevallen worden vaak het strafrecht ingezogen, terwijl zij er bijna nooit voor hebben gekozen om bij een ongeval betrokken te raken. Zij krijgen het stempel `verdachte`, worden direct na het ongeval naar het politiebureau overgebracht, opgesloten en aansluitend soms uren verhoord.

Met een beetje pech is het daarna nog lang niet gedaan.
Soms moeten zij – soms vele maanden na het ongeval – voor de rechter verschijnen. Als de rechter hen vervolgens een gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid oplegt, brengt dat voor hen waarschijnlijk grote (financiële) problemen met zich.

Het is voor die beroepschauffeurs en hun werkgevers daarom ongelooflijk belangrijk om te weten wat hen in zo'n situatie allemaal te wachten staat.
Heeft een verdachte recht op een advocaat? Wat kan een verdachte tegen de politie zeggen? Mag de werkgever bij het politieverhoor aanwezig zijn? Wanneer wordt de vrachtwagen met lading door de politie vrijgegeven? Wanneer krijgt de chauffeur zijn diensttelefoon van de politie terug? Welke straf kan de chauffeur verwachten? Wat zijn de consequenties van telefoongebruik tijdens het rijden? 

Weet u of weten uw chauffeurs wat zij moeten doen bij een verkeersongeval met letsel?
Test het in deze enquête.

Het invullen ervan kost maar enkele minuten. Al uw antwoorden in deze enquête zijn persoonlijk en vertrouwelijk. Wilt u over dit onderwerp op de hoogte gehouden worden? Vul dan op het laatst uw e-mailadres in. Dit is niet verplicht.