Verbod op telefoongebruik voor alle weggebruikers

Leestijd 1 minuten

28 juni 2019

Alle bestuurders van een voertuig die betrapt worden op het vasthouden van een mobiel apparaat, kunnen vanaf maandag rekenen op een flinke boete. Tot voor kort was het verbod vooral gericht op vrachtwagenchauffeurs en automobilisten; vanaf 1 juli geldt de wet ook voor fietsers en trambestuurders. Het  verbod geldt voor alle mobiele apparaten. Naast mobiele telefoons vallen hier ook tabletcomputers, mediaspelers, digitale foto- en videocamera’s, e-readers en mobiele navigatieapparaten onder. 

“In het verkeer zit een ongeluk in een klein hoekje. Daarom is het voor alle verkeersdeelnemers, ook fietsers, belangrijk dat ze hun aandacht en ogen op de weg houden en niet op het scherm van hun telefoon”, aldus minister Cora van Nieuwenhuizen. Ook TVM erkent dat telefoongebruik tijdens het rijden een rol speelt bij veel ongelukken. Exacte cijfers zijn echter moeilijk te geven. TVM is tevreden met de verdere aanscherping van het verbod, aangezien deze bijdraagt aan een betere verkeersveiligheid. 

Uitzondering

In eerdere plannen was het ook de bedoeling om het gebruik van 27mc-apparatuur en mobilofoons in vrachtauto’s te verbieden. Maar voor speciale toepassingen, zoals transportbegeleiding, is deze communicatie cruciaal in het kader van de verkeersveiligheid. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft het bedienen van de spreeksleutel voor het gebruik van ingebouwde 27mc-apparatuur en mobilofoons daarom uitgezonderd. Deze knop hoeft immers alleen vastgehouden te worden op het moment dat de chauffeur een melding doorgeeft.