Overslaan en naar de inhoud gaan

"Met de extra’s in de nieuwe zero emissie verzekering helpen we de ondernemer vooruit"

Verschillende steden in Nederland voeren vanaf 2025 een zero emissiezone in. De bevoorrading in deze steden wordt volledig uitstootvrij. Hiervoor zijn zero emissie-voertuigen nodig. Bijvoorbeeld volledig elektrische of waterstofvoertuigen. Deze voertuigen komen in steeds meer soorten en maten beschikbaar. Het rijden met een zero emissie-voertuig brengt extra risico’s met zich mee, zoals bijvoorbeeld kans op storingen. Om de extra risico’s goed op te vangen heeft TVM een Zero Emissieverzekering ontwikkeld. Rolf van Dieren, productmanager bij TVM, vertelt meer over deze verzekering.

Het rijden met een zero emissie-voertuig brengt extra risico’s met zich mee, zoals bijvoorbeeld kans op storingen. Om de extra risico’s goed op te vangen heeft TVM een Zero Emissieverzekering ontwikkeld. Rolf van Dieren, productmanager bij TVM, vertelt meer over deze verzekering.

Bij aanschaf al nadenken over zero emissie

"Het beroepsgoederenvervoer maakt veel gebruik van trekkers en bakwagens. Het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft aan dat trekkers in Nederland gemiddeld 7,4 jaar meegaan en bakwagens 13,4 jaar. Ondernemers die in steden rijden die een zero emissiezone instellen, moeten nu al nadenken over het materieel dat ze aanschaffen. In de zero emissiezones gelden tot 2030 overgangsregelingen. Het materieel dat nu wordt aangeschaft is dan nog in gebruik. In veel gebieden is uitbreiding van het stroomnetwerk een grote uitdaging. Een groot wagenpark opladen via het netwerk is lang niet altijd mogelijk. Klein beginnen met één of twee voertuigen is volgens energie-experts vaak wel mogelijk.

"We helpen de ondernemer vooruit"

Deze maand introduceerde TVM de zero emissie verzekering. Van Dieren: “Deze nieuwe verzekering biedt een nieuwwaardevergoeding in de eerste 12 maanden. Daarna volgt TVM de boekwaarde of een gunstige afschrijving. In geval van totaal verlies is de ondernemer hierdoor niet de hele investering kwijt. Ook niet als de nieuwprijzen sterk dalen als gevolg van de snelle technologische ontwikkelingen. Met de extra’s in de nieuwe zero emissie verzekering helpen we de ondernemer vooruit.”

Op dit moment zijn de aanschafprijzen voor zero emissievrachtauto’s fors. Vaak kosten ze drie tot vijf keer meer dan een dieselvrachtwagen. Eventuele subsidies zijn mee te verzekeren. Zo wordt voorkomen dat een ondernemer een subsidie uit eigen zak moet terugbetalen of bij de vervanging van de vrachtwagen na een totaalverlies geld tekort komt.

Techniek en dekking

De techniek van uitstootvrije voertuigen is relatief nieuw. TVM biedt daarom een eigen-gebrek-dekking op de aandrijving van de auto. Een belangrijk en waardevol onderdeel zijn de accu’s. Deze zijn eenvoudig mee te verzekeren. Dit geldt zowel voor huur of eigen accu’s. Net als de laadkabels. Ook in geval van pech biedt TVM speciale berging van zero emissievoertuigen en gespecialiseerd schadeherstel.

Onzekerheid over investering

“De techniek bij vrachtauto’s is nog niet zo ver doorontwikkeld als bij personenauto’s,” zegt Van Dieren. “Hierdoor is er onzekerheid over de forse investering die wordt gevraagd. TVM vindt het belangrijk dat ondernemers wel de transitie naar emissieloos transport kunnen maken. Daarom hebben we de zero emissie Verzekering ontwikkeld.”

Meer weten over zero emissie verzekering van TVM?

Bekijk hier meer