Overslaan en naar de inhoud gaan

Handhaving registratieplicht van (werk-)materieel

Bijna alle voertuigen en getrokken materieel moeten voorzien zijn van een kenteken. Sinds 1 januari 2022 mag een voertuig niet meer zonder registratie op de openbare weg komen. Als een voertuig niet geregistreerd staat dan kan dit vervelende gevolgen hebben. Daarom wijzen we u graag extra op de registratieplicht. Lees verder.

21 september 2022

Bijna alle voertuigen en getrokken materieel moeten voorzien zijn van een kenteken. Sinds 1 januari 2022 mag een voertuig niet meer zonder registratie op de openbare weg komen. Als een voertuig niet geregistreerd staat dan kan dit vervelende gevolgen hebben. Daarom wijzen we u graag extra op de registratieplicht. 

Registratieplicht voor (land)bouwvoertuigen 

De registratieplicht geldt voor een grote groep voertuigen die in de bouw, infra, groen en logistieke sector gebruikt worden. Het gaat onder andere om terreintrekkers, dumpers, graafmachines, mini-trekkers, verreikers en heftrucks. Registreren is nodig als ze harder dan 6 km/u kunnen rijden en op de openbare weg komen. 

RDW gaat handhaven op verzekeringsplicht 

De RDW controleert vanaf 1 januari 2023 actief in het kentekenregister of bij een (land)bouwvoertuig een verzekering is geregistreerd. Eigenaren van voertuigen zonder geregistreerde verzekering ontvangen komende tijd een brief van de RDW met informatie over hun verzekeringsplicht. 

Geef uw kenteken aan ons door 

Veel voertuigen staan wel geregistreerd, maar zijn nog niet gemeld bij de verzekeraar. Deze voertuigen zijn vaak wel verzekerd, maar op een ander kenmerk zoals chassisnummer. Hierdoor staat het voertuig nog niet als ‘verzekerd’ bij de RDW geregistreerd. Dit kan vervelende gevolgen hebben zoals een hoge boete. Geef daarom uw kenteken zo snel mogelijk aan ons door. 

De verzekering blijft geldig 

De verzekering van de voertuigen blijft overigens gewoon geldig, maar dit is dan niet bij de RDW bekend. Dat willen we graag voorkomen.