Overslaan en naar de inhoud gaan

Dagvaardingen tegen fabrikanten vanwege truckkartel

TVM verzekeringen zet zich met andere partijen in om truckkartel-gedupeerden bij te staan. Vrachtwagenfabrikanten profiteerden jarenlang van verboden prijsafspraken.

TVM verzekeringen zet zich met andere partijen in om truckkartel-gedupeerden bij te staan. Vrachtwagenfabrikanten profiteerden jarenlang van verboden prijsafspraken. In totaal gaat het om circa 50.000 trucks die in de kartelperiode zijn aangeschaft door Nederlandse bedrijven en (semi-)overheden. Eind juli zijn de dagvaardingen uitgebracht tegen de truckfabrikanten. Met het uitbrengen van de dagvaardingen is de start van de procedure nu echt een feit.

Waar gaat het met het truckkartel ook alweer om? In 2017 legde de Europese Commissie een recordboete op van meer dan 3 miljard euro aan de betrokkenen van het zogenoemde truckkartel. De fabrikanten MAN, Volvo/Renault, Daimler Iveco, DAF trucks en Scania maakten zich tussen 1997 en 2011 schuldig aan het maken van verboden prijsafspraken. Als gevolg daarvan betaalden mogelijk tienduizenden transportondernemers in Europa jarenlang teveel voor hun vrachtwagens. TVM, TLN en Hausfeld & co. startten begin 2018 gezamenlijk een initiatief in de vorm van een collectief (NLtruckkartel) dat de schade gaat claimen namens gedupeerde ondernemers.

Procedure

In de afgelopen maanden hebben de truckfabrikanten geprobeerd de procedure te vertragen door de rechtbank te vragen eerst een zogenaamde regiezitting te gelasten en daarbij te bepalen dat de truckfabrikanten voorlopig nog geen volledige conclusie van antwoord hoeven te nemen. Dat verzoek is na een gemotiveerd bezwaar van NLtruckkartel door de rechtbank van Amsterdam afgewezen. Nu zijn de truckleveranciers dus aan zet in de procedure.

De komende periode zal voor NLtruckkartel vooral in het teken staan van de verdere data- en bewijsverzameling. Het verzamelen van deze data is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de deelnemers zelf. Er zijn echter ook andere bronnen, waaronder data uit de verzekeringsadministratie. Bij de aanlevering van data uit de verzekeringsadministratie is TVM NLtruckkartel behulpzaam. “Dat is een zorgvuldig en tijdrovend proces, omdat het gaat om relatief oude gegevens van heel veel verschillende relaties. Het draagt echter bij aan een goede onderbouwing van de collectieve claim en daarom doen we het graag” zegt Simone Pluim, manager van TVM rechtshulp.

De data en het nog beschikbare bewijsmateriaal moet NLtruckkartel uiterlijk op de roldatum van 29 januari 2020 in het de procedure inbrengen. Vanzelfsprekend worden deelnemers aan de collectieve claim geïnformeerd als er een actie verwacht wordt.

Voor leden van TVM met de verkeersrechtsbijstandsverzekering, een kleine zeventig procent van onze relaties, is de procedure tot het polismaximum kosteloos.

Hebt u zich nog niet aangemeld? Indien u trucks hebt aangeschaft in Nederland kan dat nog altijd via de website van NLtruckkartel.

Vragen?

U kunt uw vragen stellen aan TVM rechtshulp via truckkartel@tvm.nl.

U kunt ook contact opnemen met NLtruckkartel via telefoonnummer 0800-8782552 of info@nltruckkartel.nl.