Webinars NLTruckkartel

Leestijd 3 minuten

maandag 23 november 2020

TVM organiseert begin december twee webinars samen met advocatenkantoor Hausfeld en TLN over het truckkartel.

In deze webinars informeren wij u over de zaak en gaan we in op veelgestelde vragen over bijvoorbeeld het (aanleveren van) bewijsmateriaal. Als u bent aangesloten bij NLtruckkartel, dan ontvangt u automatisch een uitnodiging voor deze webinars.

Truckkartelzaken in meerdere rondes

De rechtbank Amsterdam behandelt de truckkartelzaken in meerdere rondes. De trucks die zijn aangesloten bij NLtruckkartel maken grotendeels deel uit van de tweede ronde.

De conclusie van antwoord van de truckfabrikanten in de eerste ronde hebben wij in juli 2020 ontvangen. Hierin werd zoals verwacht een veelheid aan verweren opgeworpen door de truckfabrikanten. Het voornaamste verweer van de truckfabrikanten is dat de verboden prijsafspraken die zij hebben gemaakt de uiteindelijke vrachtwagenprijs niet hebben verhoogd. Dit betwisten wij uiteraard. Uit economisch onderzoek blijkt dat de vrachtwagenprijs weldegelijk is beïnvloed door het verboden gedrag van de truckfabrikanten.

De conclusie van antwoord voor de tweede ronde zaken dient volgend jaar door de truckfabrikanten te worden genomen.

Digitale zittingen

Er waren door de rechtbank Amsterdam digitale zittingen gepland op 24, 25 en 26 november 2020. Tijdens de zitting stond op het programma:

  1. De reikwijdte van het besluit van de Europese Commissie
  2. Het verweer van de truckfabrikanten dat er geen schade is geleden door de transporteurs
  3. Inzage in de aan de Truckfabrikanten geadresseerde mededeling van punten van bezwaar

NLtruckkartel stuurt u een update over de uitkomst en het vervolg van deze digitale zittingen.

Aansluiten kan nog steeds

Bent u verzekerd bij TVM, heeft u vrachtwagens gekocht of geleaset tussen 1997 en 2013 en bent u nog niet aangesloten bij NLtruckkartel? Neem dan contact op met NLTruckkartel via info@nltruckkartel.nl

Prestigieuze prijs voor Hausfeld

Het tijdschrift Global Competition Review heeft de truckkartelzaak van Hausfeld beloond met de prestigieuze prijs “Litigation of the Year – Cartel Prosecution”.  De truckkartelzaak werd geprezen om haar omvang en de internationale coördinatie en samenwerking bij het vorderen van schadevergoeding in Duitsland, Engeland en Nederland voor meer dan 10.000 gedupeerde ondernemingen uit heel Europa.

Deze prijs volgt op een geweldig succes dat Hausfeld vorige maand behaalde in de truckkartel zaak in Engeland. De vrachtwagenfabrikanten hadden het standpunt ingenomen dat zij in de procedure voor het verkrijgen van schadevergoeding niet gebonden zijn aan de feiten die zij eerder bij de Europese Commissie hebben erkend over hun deelname aan het illegale kartel. De Engelse rechter maakte korte metten met dit standpunt en oordeelde dat de vrachtwagenfabrikanten in hun procedure niet meer terug kunnen komen op eerder toegegeven feiten. Deze overwinning is ook voor de Nederlandse procedure van belang, omdat de vrachtwagenfabrikanten in de Nederlandse procedure hetzelfde standpunt hebben ingenomen.