Open Space Agile Hub Noord bij TVM

Leestijd 4 minuten

Voor de 5e keer organiseert Agile Hub Noord de Sunny Open Space(SOS). Elke keer is dit op een andere locatie. Op 9 september in Hoogeveen bij TVM. De Open Space is een werkvorm voor groepen. Je gaat aan het begin met alle deelnemers de onderwerpen bepalen in korte sessies. Doe je ook mee? Geef je dan hier op.

Aanmelden Open Space

Wat houdt een Open Space in?

De onderwerpen staan in het kader van Agile werken. Het varieert van Scrum tot Lean, van Kanban tot User Stories, van Scaling tot Feature Teams, van Multifunctioneel tot zelf-organiseren, van Teamwork tot je veilig voelen. Om een indruk te krijgen, kun je de vorige edities op de meetup pagina van Agile Hub Noord hier bekijken:

https://www.meetup.com/nl-NL/AgileHubNoord/events/240369619/
https://www.meetup.com/AgileHubNoord/events/231240070/
https://www.meetup.com/nl-NL/AgileHubNoord/events/250768848/

Voor wie is het bedoeld?

De bijeenkomst is 'open'. Dus iedereen die meer wil weten over het werken in een agile omgeving of het werken met een afdeling die agile/scrum werkt, is welkom. Dat geldt dus ook voor mensen buiten TVM. Het doel van de meeting is vooral: kennisdeling en inspiratie opdoen. Een openspace is een meeting zonder agenda. Iedereen kan onderwerpen aandragen en zelfs gaandeweg een nieuw onderwerp aankaarten doordat je bent getriggerd door een onderwerp. Bedoeling is dat er een gezonde kruisbestuiving van ervaringen met het agile werken ontstaat.

Hoe werkt een Open Space?

Bij de start van de Open Space mag iedereen een onderwerp voor de groep kort pitchen (max 30 seconden). Dit kan een vraag zijn, een spel, een presentatie, een oplossing, een paper, een discussie, een case study of gewoon iets dat je wilt vertellen. De tijd die je voor de sessie krijgt is 45 minuten. Je kunt je sessie voorbereiden door specifiek materiaal mee te nemen en na te denken over de vorm. Maar je mag het ook ter plekke bedenken. Alle voorgestelde sessie komen op het SOS-bord in een bepaald tijdslot, de pitcher mag zelf bepalen welk slot. Als er teveel sessies zijn, bepalen we of onderwerpen samengevoegd kunnen worden.

Dan gaan we starten met de Open Space en bepaalt iedereen (op het laatste moment) naar welke sessie hij of zij zal gaan. Er zijn 4 rondes, in 3 verschillende ruimtes. Tussendoor kan je zelf bepalen of je pauze neemt.

Wat zijn de Open Space principes en wetten?

• De deelnemers die komen zijn de juiste personen (dus aantallen zijn niet belangrijk)
• Wat gebeurt, gebeurt (probeer het niet te sturen)
• Het begint wanneer het begint
• Het is voorbij wanneer het voorbij is (je hoeft dus niet de 45 minuten vol te maken)

Als een deelnemer zich in een situatie bevindt waarin hij niets meer leert of niets meer kan bijdragen aan de sessie, is hij verplicht om naar een productiever gesprek of sessie te gaan.
Bekijk hier meer informatie over deze werkvorm op het Agile Hub Noord platform

Programma 9 september

Het programma wordt dus vooral door de deelnemers zelf ingevuld. Om richting te geven, is het volgende tijdschema opgesteld:
14.30 - 15.00: inloop en koffie/thee
15.00 - 15.15: Welkom, introductie Agile Hub Noord, introductie locatie sponsor
15.15 - 15.30: Uitleg Open Space
15.30 - 16.00: pitches Open Space
16.00 - 16.45: ronde 1 (45 min)
16.45 - 17.00: korte pauze
17.00 - 17.45: ronde 2 (45 min)
17.45 - 18.30: eten
18.30 - 19.15: ronde 3 (45 min)
19.15 - 19.45: Retro en afsluiting
19:45 - ....: Borrel

Wil jij er bij zijn? Geef je dan nu op; er is een beperkt aantal plaatsen, wees er dus snel bij.

Aanmelden Open Space