Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs Schutterij Museum ontvangt donatie

Het Limburgs Schutterij Museum (LSM) heeft een donatie ontvangen van de TVM foundation voor de overname van een opmerkelijke collectie historische stukken van Nederlandse schutterijen. Deze bijdrage zal het museum helpen om een belangrijk deel van het Limburgse en Nederlandse culturele erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor het grote publiek. 

Het LSM, dat in 2016 opende in de voormalige parochiekerk St.-Rochus in Steyl, vervult een cruciale rol in het behoud en de presentatie van de rijke geschiedenis van schutterijen, verenigd in de Oud Limburgse Schutters Federatie (OLS). De collectie van het museum, met meer dan 4.000 tentoongestelde objecten, vormt een waardevolle schat aan unieke stukken, variërend van koningszilver en uniformen tot geweren en onderscheidingen. 

Van een lokale naar een landelijke betekenis

Recentelijk kon het museum een indrukwekkende verzameling van voorwerpen van Nederlandse dienstdoende schutterijen overnemen van de heer P. Tjeertes uit Wormer. Deze collectie, vooral uit de periode 1815-1907, bevat een diverse reeks items zoals uniformen, hoofddeksels, wapens, onderscheidingen, documenten en foto's. Het museum heeft deze unieke kans aangegrepen, met deze collectie kan het volledige verhaal van de schutterijen verteld worden. Hierdoor kan het museum groeien van een lokaal Limburgs museum naar een schutterijmuseum met landelijke betekenis, met een grotere bekendheid en belangstelling vanuit het hele land. 

Gerard Fokkens (voorzitter van het LSM): "Wij zijn dankbaar voor de donatie van de TVM foundation. Deze bijdrage stelt ons in staat om de geschiedenis van schutterijen nog completer te vertellen en ons museum te laten groeien naar een nationaal niveau. Het is een belangrijke stap voorwaarts in het behouden van ons cultureel erfgoed en het delen ervan met het publiek." 

Bezoek het Limburgs Schutterij Museum 

TVM foundation

De aanvraag voor de donatie werd gedaan door Kempen Transport BV in Venlo, lid van de Coöperatie TVM. De Coöperatie TVM reserveert jaarlijks een deel van haar winst en doneert deze aan de TVM foundation. De stichting ondersteunt maatschappelijke initiatieven met een blijvend karakter. Leden van de Coöperatie TVM en haar medewerkers kunnen een aanvraag doen. Zij zijn als verzekerde lid van de Coöperatie TVM. 

Wilt u een project aanmelden? Doe dit voor 1 oktober 2023!

Informatie over de initiatieven, de voorwaarden en over hoe u een aanvraag indient, vindt u op tvm.nl/tvm-foundation