Overslaan en naar de inhoud gaan

Houd uw medewerkers gezond en voorkom financiële risico's

Het is belangrijk dat uw medewerkers hun verlofdagen opnemen

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen. Toch is het juist nu belangrijk om aandacht te besteden aan de verlofopnames van uw medewerkers. TVM rechtshulp vertelt u graag meer over uw verplichtingen die erop gericht zijn  uw medewerkers in goede conditie te houden en het opbouwen van grote verlofsaldi te voorkomen.

Verval en verjaring van verlofuren

Er zijn twee categorieën verlofuren, elk met hun eigen regels:

  1. Wettelijke verlofuren: Deze uren vervallen 6 maanden na het opbouwjaar. Dit betekent dat de wettelijke verlofuren van 2023 uiterlijk op 30 juni 2024 gebruikt moeten zijn, anders vervallen ze.
  2. Bovenwettelijke verlofuren: Deze uren verjaren na 5 jaar. Dit betekent dat deze uren opgenomen kunnen worden binnen vijf jaar nadat ze zijn opgebouwd. Medewerkers kunnen de termijn verlengen door u schriftelijk te informeren over hun wens om het bovenwettelijk verlof na 5 jaar te behouden.

Uw rol: informeren en stimuleren

U moet niet alleen uw medewerkers in staat stellen om verlof op te nemen, maar hen ook actief aanmoedigen om dit te doen. Belangrijk is dat u hen op tijd schriftelijk informeert over de soort en aantallen uren die dreigen te  vervallen of verjaren en dat u hen adviseert om het verlof op te nemen. Als u niet aan deze verplichtingen voldoet, kunnen uw medewerkers met succes bezwaar maken tegen het laten vervallen of verjaren van de opgebouwde verlofuren.

Gevolgen van niet-nakomen

Niet voldoen aan deze verplichtingen kan leiden tot een groter saldo aan verlofuren. Dit kan  negatieve gevolgen hebben zoals gezondheidsklachten bij medewerkers en fouten op het werk. Ook kan een medewerker meer verlof achter elkaar willen opnemen, wat lastig kan zijn in uw planning. Tot slot heeft u een grotere uitbetalingsverplichting bij beëindiging van het dienstverband.

Advies: jaarlijks verlofoverzicht

Informeer uw medewerkers elk jaar in januari met een persoonlijke e-mail of brief met daarin:

  • Hoeveel verlofuren ze hebben
  • Welk type verlof (wettelijk of bovenwettelijk)
  • De vervaldatum of verjaringstermijn van deze uren

Vraag hen in dit bericht ook om de verlofuren tijdig op te nemen. Door dit te doen, voldoet u aan uw verplichtingen, krijgen uw werknemers voldoende rust, en voorkomt u financiële consequenties voor beide partijen door opgespaarde verlofuren.

De juristen van TVM rechtshulp helpen u graag

Heeft u een geschil over dit onderwerp? Neem dan contact op met de juristen van TVM rechtshulp. Zij staan u graag te woord! U kunt hiervoor bellen met telefoonnummer 0528-292 416 of mailen naar rechtsbijstandbedrijf@tvm.nl.