Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechtsbijstandsverzekering van onschatbare waarde

Soms kom je als transportondernemer in een situatie terecht dat juridische hulp is gewenst. Ook dan staat TVM voor haar klanten klaar. TVM rechtshulp behandelt op basis van een afgesloten rechtsbijstandverzekering onafhankelijk rechtshulpverzoeken en informeert klanten over de juridische haalbaarheid van de zaak. De behandeling van de zaak kan 24/7 via Mijn TVM worden gevolgd. Roderik Rietsema, productmanager, geeft een toelichting.

Juridische hulp

Klanten met een rechtsbijstandsverzekering krijgen bij verschillende gebeurtenissen juridische hulp. Voorbeelden hiervan zijn hulp bij het verhalen van niet verzekerde schade na een aanrijding of hulp bij een conflict over de aanschaf of onderhoud van de vrachtauto. Roderik Rietsema: “Juist in geval van een schade is een rechtsbijstandverzekering van onschatbare waarde. De hulp die TVM biedt, is voor een transportondernemer moeilijk zelf te organiseren.” Hierbij valt te denken aan het regelen van expertise, kennis van het buitenlands recht en het voeren van de discussie over aansprakelijkheid en schade.

Rietsema: ”De rechtshulpmedewerkers kennen de aansprakelijkheidsregels en weten welke bewijsstukken nodig zijn voor het onderbouwen van een schadeclaim en regelen expertise als dat nodig is. Ook kennen ze de juridische weg bij het verhalen van schade in het buitenland.” TVM rechtshulp heeft sinds lange tijd ervaring op het gebied van schadeverhaal in binnen­ en buitenland. Als het nodig is, wordt samengewerkt met partners, zoals experts en vertegenwoordigers.

Diverse schadeposten

Rietsema: “In het beroepsgoederenvervoer is de schade na een aanrijding bijna nooit beperkt tot alleen de blikschade. Denk bijvoorbeeld bij een aanrijding alleen al aan de bedrijfsschade gedurende de reparatie. Andere niet­verzekerde schade kan bijvoorbeeld bestaan uit letsel­ schade van de chauffeur, bergingskosten, hotelovernachtingen, repatriëringskosten of de kosten van vervangend vervoer.”

Strafrechtelijke gevolgen

Het kan voorkomen dat een ernstig ongeval strafrechtelijke gevolgen heeft voor de chauffeur. “Wanneer dit voorkomt, biedt de rechtsbijstandsverzekering dekking voor advocaat­ kosten bij vervolging voor ‘dood of letsel door schuld’”, geeft Rietsema aan.

“We zorgen er dan voor dat de chauffeur zo snel mogelijk wordt bijgestaan door een gespecialiseerde strafrechtadvocaat.”

Ook geeft de verzekering onder bepaalde voorwaarden dekking voor de kosten van juridische hulp bij strafvervolging bij doorrijden na een aanrijding.

Ander rechtssysteem in het buitenland

In het buitenland geldt een ander rechtssysteem. Dat kan ingewikkeld zijn. Zo moet je in België een tegenpartij de gelegenheid geven om zelf een expert de schade te laten opnemen. Doe je dit niet, dan kan een tegenpartij de schade ter zijde schuiven zonder dat hier iets tegen gedaan kan worden.

Bij TVM kennen wij die bijzonderheden en helpen klanten binnen de rechtsregels van dat land om de schade te verhalen, eventueel met hulp van een buitenlandse partner of advocaat. Bovendien kunnen juridische procedures in het buitenland kostbaar zijn. Naast de praktische hulp is er ook de financiële bescherming vanuit de verzekering voor de kosten van zo’n procedure.

TVM rechtshulp 

Verzoeken om rechtshulp kunt u melden via

Lees meer over TVM rechtshulp