Overslaan en naar de inhoud gaan

Wees ook alert op de digitale snelweg

Per ongeluk een bijlage of linkje in een e-mail van een zogenaamd ‘bekende’ afzender aanklikken kan verstrekkende gevolgen hebben. Uw eigen gegevens of systemen kunnen geïnfecteerd worden met een virus waardoor uw onderneming plots niet meer functioneert.

Per ongeluk een bijlage of linkje in een e-mail van een zogenaamd ‘bekende’ afzender aanklikken kan verstrekkende gevolgen hebben. Uw eigen gegevens of systemen kunnen geïnfecteerd worden met een virus waardoor uw onderneming plots niet meer functioneert. Alert zijn is daarom heel belangrijk. Glenn Harwood, information security officer van TVM verzekeringen, vertelt waar u op moet letten.

Phishing

De digitale snelweg is steeds belangrijker in ons leven, zowel zakelijk als privé. De georganiseerde criminaliteit maakt ook steeds meer gebruik van de online mogelijkheden. Hierbij is phishing een veelgebruikt middel.

Phishing is een manier waarmee cybercriminelen via e-mail proberen uw gegevens te achterhalen of uw pc te infecteren met een virus. Vaak ligt de oorzaak van een probleem bij een e-mail die u ontvangt en waarvan u een bijlage heeft geopend of op een link heeft geklikt, een zogenaamde phishing-mail. Dergelijke e-mails kunnen veel schade aanrichten. U moet dan bijvoorbeeld denken aan ransomware waarbij uw bestanden worden versleuteld, waardoor u er niet meer bij kunt zonder ‘losgeld’ te betalen.

Het is dus belangrijk zulke e-mails goed te herkennen en u bewust te zijn van de risico’s, zodat dergelijke problemen voorkomen kunnen worden.

Tips om phishing te herkennen

  • Controleer de domeinnaam van de afzender. Dit is het gedeelte achter de ‘@’. Een phishingmail heeft vaak een afwijkende naam dan de naam die normaal gesproken gebruikt wordt. Bijvoorbeeld klantenservice@ingbanknl.nl.
  • Beweeg uw muis over een link zonder er op te klikken. Hiermee kunt u controleren naar welk internetadres de link echt verwijst. Phishingmails gebruiken dan vaak een vreemd adres, mogelijk met dezelfde afwijkende domeinnaam.
  • Open geen bijlagen van e-mails die u niet vertrouwt. Met name bestanden met een zip- of exe-extensie kunnen gevaarlijk zijn als het van een vreemde afzender afkomstig is.
  • Vaak zit er in een phishingmail een bepaalde urgentie, bijvoorbeeld “betaal snel om boete te voorkomen.”

U kunt uzelf, uw medewerkers of familie trainen om phishing te herkennen. Op de site van AlertOnline staat een test waarin u uw ‘cyberskills’ kunt testen op verschillende vlakken.

Cyberverzekering

Uw bedrijfsschade is niet of lastig te verhalen op het ICT-bedrijf. Een Cyberverzekering kan er voor zorgen dat u snel weer verder kunt met uw werkzaamheden. De financiële schade blijft dan beperkt.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem dan contact op met Glenn Harwood, information security officer of uw eigen adviseur, accountmanager of tussenpersoon.