Nieuw: TVM Awards!

Leestijd 4 minuten

1 mei 2019

TVM verzekeringen maakt zich al decennialang hard voor transportveiligheid. Afgelopen najaar werd bijvoorbeeld de 50e editie van Ridders van de Weg gevierd. Dit jaar komt TVM met iets nieuws: de TVM Awards!

De TVM Awards is de naam van het initiatief van TVM dat draait om transportveiligheid. Onder de TVM Awards vallen 3 prijzen:

  • NK Veiligste Chauffeur 2019.
  • Veilig Transport 2019.
  • Ridder 2019.


Het NK Veiligste Chauffeur is een competitie waarvan de winnaar zichzelf uiteindelijk een jaar lang de veiligste chauffeur van Nederland mag noemen. Daarmee wordt hij/zij dan de opvolger van Johannes Ritsma, de winnaar van het allereerste NK, dat vorig jaar werd houden. De hoofdprijs is – naast de TVM Award en de sportieve eer – een reis voor 2 personen naar Brazilië.

Deelname aan de competitie staat open voor iedere beroepschauffeur die:

  • In het bezit is van de Nederlandse nationaliteit.
  • In het bezit is van een geldig Code95-certificaat.
  • Werkzaam is als beroeps(truck)chauffeur (zelfstandig of in loondienst) bij een in Nederland gevestigd bedrijf.
  • In het bezit is van een geldig Nederlands rijbewijs, categorie C of CE.
  • De afgelopen 5 jaren geen veroordeling, straf of maatregel opgelegd heeft gekregen ter zake van het rijden onder invloed, het veroorzaken van dood en/of letsel door een aanrijding of voor het doorrijden na een aanrijding.


De promotie- en wervingscampagne voor de TVM Awards en specifiek voor het NK Veiligste Chauffeur begint op 1 mei 2019. In deze campagne spelen tv-persoonlijkheid Hélène Hendriks en een kleine groep beroepschauffeurs een prominente rol.

Meld u aan

Op www.tvmawards.nl vindt u alle informatie over de TVM Awards.

Wat betekent dit voor Ridders van de Weg?

De lancering van een nieuw initiatief (de TVM Awards) betekent niet dat Ridders van de Weg meteen ophoudt te bestaan. De komende 3 jaar zal het concept, dat nog altijd bij heel veel beroepschauffeurs tot de verbeelding spreekt, netjes en zorgvuldig worden uitgefaseerd.

In de afgelopen 50 jaar werden meer dan 31.000 beroepschauffeurs geridderd als beloning voor langdurig schadevrij rijden. Het jubileum, afgelopen najaar gevierd in het bijzijn van onder andere minister Cora van Nieuwenhuizen, was voor TVM aanleiding om te kijken of de tijd rijp was voor een volgende stap, die ook beter aansluit bij de huidige tijdsgeest. Immers, veilig rijgedrag omvat tegenwoordig veel meer dan schadevrij rijden. Echter, we willen het concept dat zo lang dienst heeft gedaan op een nette, geleidelijke manier uitfaseren.

Wat betekent dat concreet? Bij Ridders van de Weg worden chauffeurs ‘geridderd’ als ze 3, 5, 10 of 20 jaar schadevrij hadden gereden. Ze ontvingen dan respectievelijk een bronzen, zilveren, gouden of diamanten Ridderstatus. Chauffeurs die al in de procedure voor brons, zilver, goud of diamant zitten, kunnen ook de komende 3 jaar nog de felbegeerde Ridderstatus verkrijgen als ze daar recht op hebben. Op deze manier voorkomen we dat chauffeurs die al in de buurt zijn van een nieuwe Ridderstatus buiten de boot zouden vallen.

Het voornaamste verschil is dat ze voortaan, ivm de AVG-wetgeving, zelf het initiatief moeten nemen om zich aan te melden bij TVM. Uiteraard kunnen ook de werkgevers informeren of een chauffeur in aanmerking komt voor een onderscheiding. Na een zorgvuldige controle zullen wij dan zorgen dat de chauffeurs die daar recht op hebben alsnog de Ridderstatus verkrijgen met bijbehorende oorkonde. Echter, de uitreikingen zullen niet terugkomen op de finale van de TVM Awards.