Overslaan en naar de inhoud gaan

VaarVeiligCheck: handige checklist voor binnenvaartschippers

Ook in de binnenvaartsector zijn veiligheid en preventie erg belangrijk. Helaas blijkt uit  schadecijfers en diverse studies dat menselijk falen verband houden met ruim 90 procent van de ongevallen. Hiervoor lanceert TVM een checklist voor binnenschippers. Hendrik de Jonge vertelt er meer over.

16 mei 2023
Ook in de binnenvaartsector zijn veiligheid en preventie erg belangrijk. Helaas blijkt uit schadecijfers en diverse studies dat menselijk falen verband houden met ruim 90 procent van de ongevallen.

TVM, een van de grootste verzekeraars voor de binnenvaart, wil hier iets aan doen. Daarom hebben we de VaarVeiligCheck ontwikkeld. Met deze check willen we  binnenvaartschippers helpen om schade te voorkomen, door hen aan de hand van vijf belangrijke checks voor te bereiden op hun reis.

90 procent van de ongevallen komt door menselijke fouten

90 procent van de ongevallen komt door menselijke fouten en een slechte voorbereiding “Uit onze schadecijfers van 2021 en 2022 blijkt dat bijna zo’n 7 van de 10 binnenvaartschepen werden geconfronteerd met een (schade)ongeval”, aldus Hendrik de Jonge, directeur scheepvaart bij TVM.

"In veel gevallen was het ongeval te voorkomen"

“En uit diverse studies is gebleken dat ruim 90 procent van die ongevallen mede door menselijke fouten komen. In veel gevallen had de schipper over informatie kunnen beschikken die het ongeval had kunnen voorkomen. Deze informatie werd helaas niet geraadpleegd tijdens de voorbereiding en/ of de uitvoering van de werkzaamheden”, zegt De Jonge. 

Hendrik de Jonge

VaarVeiligCheck: focus op vijf onderdelen

Om binnenvaartschippers te helpen bij hun voorbereiding op een veilige reis heeft TVM de
VaarVeiligCheck ontwikkeld. Deze check bestaat uit vijf onderdelen die snel en gemakkelijk te controleren zijn. De spudpalen checken, de autokraan aftoppen, de laagste brug op de route, de diepgang en doorvaarhoogte peilen en de schipper is klaar voor vertrek. Het invullen van de check is een kleine moeite, maar kan een groot verschil maken voor de veiligheid op het water.

Veilig varen voor iedereen

“Uiteindelijk wil geen ondernemer een week stilliggen en veilig varen doe je niet alleen 
voor jezelf. Voor het schip, voor de bemanning en voor de lading aan boord. Voor bruggen en kades, maar ook voor minder schade aan het milieu. Minder aanvaringen lukt alleen als we preventie met elkaar aanpakken”, aldus De Jonge.

Het invullen van de VaarVeiligCheck is simpel en snel

Binnenvaartschippers kunnen de VaarVeiligCheck vinden op www.tvm.nl/vaarveiligcheck.
In de toekomst wil TVM naar een automatisch systeem toe, waarbij het nog makkelijker wordt om goed voorbereid aan een reis te beginnen. Wij blijven hierover in gesprek
met onze leden, om de VaarVeiligCheck verder te ontwikkelen en te verbeteren.

Doe hier de VaarVeiligCheck