Overslaan en naar de inhoud gaan

Begin zo snel mogelijk met de zero emissie uitdaging!

Op weg naar zero emissie staan transportondernemers voor een grote opgave. Er ontstaan veel nieuwe uitdagingen, dus ons advies hierin is om zo snel mogelijk te beginnen met ‘leren’. Op dit moment zien we dat transportondernemers de stap maken naar elektrische voertuigen. Dit komt met name door de kostprijs en beschikbaarheid. Ook de ontwikkeling van batterijen speelt hierin een rol.

Er zijn nog maar weinig waterstofvoertuigen beschikbaar en het tanken van waterstof kan nog maar op een paar plekken in Nederland. De aanschafprijs van een elektrisch voertuig is weliswaar op dit moment nog hoger dan bijvoorbeeld een dieselvoertuig, maar wel lager dan een waterstofvoertuig. In de prognose die we onlangs hebben laten maken komt ook naar voren dat de kans bestaat dat de Total Cost of Ownership (TCO) al in 2027 in het voordeel van een elektrisch voertuig zal uitvallen. We gaan er daardoor vanuit dat we vanaf 2040 een sterke afname gaan zien van dieseltrucks.

We delen kennis over zero emissie met onze leden. We geven géén advies over een aandrijf- of brandstofvorm. Deze keuze is aan transportondernemers zelf. Hier zullen wij niet in sturen. 

Lees ook het bericht hierover in de Hoogeveensche Courant.