Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkeersstrafrecht in het verkeer

Weet u wat u moet doen bij een verkeersongeval? Het is voor beroepschauffeurs en werkgevers belangrijk om te weten wat er komt kijken bij zo’n situatie. Simone Pluim, manager rechtshulp en verzuimdiensten, vertelt u er in 5 vragen meer over.

1. Wat verstaat TVM rechtshulp onder Verkeersstrafrecht?

“Binnen de dekking van de rechtshulpverzekering (verkeer) gaat het om strafzaken, waarbij de verzekerde bij een verkeers- ongeval wordt verdacht van strafbare feiten en er sprake is van ‘letsel of dood door schuld’ en/of doorrijden na een aanrijding.”

2. Hoe verloopt zo’n verkeersstrafzaak?

“De politie doet uitvoerig onderzoek naar het ongeval. Een eerste verklaring van een chauffeur is voor hen van groot belang. De politie verzamelt bewijs en heeft als doel te bekijken of er een verkeersfout is gemaakt. De chauffeur wordt soms na het ongeval meegenomen voor een eerste verhoor. Anders krijgt hij/zij later een oproep om een verklaring af te leggen. Bij zo’n verhoor heeft de chauffeur het recht op aanwezigheid van een advocaat. Wij adviseren om geen verklaring af te leggen zonder aanwezigheid van een deskundige strafrechtadvocaat. Ook als de druk wordt opgevoerd om deze eerder af te leggen.”

3. Hoe gaat het verder?

“Als door de politie alle bewijsmiddelen zijn verzameld, gaat het dossier naar de Officier van Justitie en de advocaat van de chauffeur. De Officier beslist of er voldoende bewijs voor een strafbaar feit is. De zaak kan op drie verschillende manieren worden afgehandeld: sepot, strafbeschikking of met een dagvaarding.”

4. En als de zaak doorgaat naar de rechter?

“In de dagvaarding staat wanneer de chauffeur bij de rechter moet verschijnen en wat hem/haar wordt verweten. Komt een verdachte niet opdagen? Dan gaat de procedure gewoon door en kan een verdachte geen weerwoord geven. In de zaak neemt de rechter kennis van alle bewijsmiddelen, vertelt wat wettig en overtuigend bewezen wordt geacht en wat hij/zij van de strafeis vindt. De rechter kan de verdachte vrijspreken of veroordelen. Is de veroordeelde het niet eens met de uitspraak? Dan kan hij/ zij in Hoger beroep gaan en/of cassatie aantekenen.”

5. Wat kan TVM rechtshulp voor u betekenen bij een verkeersstrafzaak?

“Bent u voor rechtsbijstand (verkeer) verzekerd? Meld uw zaak dan zo snel mogelijk bij ons. Wij zorgen dat een deskundige strafrechtadvocaat de chauffeur bijstaat. Wij werken samen met gespecialiseerde advocatenkantoren in het verkeersstrafrecht. In Nederland is dat Cleerdin & Hamer Advocaten.”

Lees hier meer informatie over de TVM rechtsbijstandverzekering