Veilig onderweg met #APPMOMENT

Leestijd 4 minuten

25 maart 2021

Wat TVM betreft is er niets belangrijker dan verkeersveiligheid. Afleiding door smartphonegebruik onderweg is een van de oorzaken van ongevallen. Daarom starten we de campagne Veilig onderweg.

We willen niet alleen dat de sector zich bewust is van de gevaren. We willen vooral chauffeurs en transportondernemers helpen het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur terug te dringen. Hoe we dat doen? Door vooral stil te staan bij een groot probleem: appen achter het stuur.

Appen moet kunnen, vinden we bij TVM. En dan bedoelen we dus: op het juiste moment. Dat geldt voor iedere weggebruiker. Ook voor de planner, de chauffeur én voor de ondernemer. Die daarvoor de juiste omstandigheden schept om medewerkers veilig thuis te laten komen.

Pak je #APPMOMENT

Gebruik van smartphone in het verkeer blijft een groot probleem

Bijna 69% procent van de Nederlanders geeft aan in het verkeer wel eens gebruik te maken van de mobiele telefoon, 56,7% tijdens het rijden (bron SWOV). Bellen geeft 4 keer meer kans op een ongeval en bij sms’en of appen heb je zelfs 23 keer meer kans (bron VIAS).
Afleiding heeft negatieve effecten op het gedrag in het verkeer. Vooral activiteiten die ervoor zorgen dat de ogen lang niet op de weg zijn gericht, verhogen de kans op een ongeval: onder andere een telefoonnummer intoetsen, appen en texten, reiken naar objecten in de auto en langdurig kijken naar objecten buiten de auto.  Uit een Nederlands Naturalistic Driving-onderzoek blijkt dat automobilisten zich ongeveer 9% van de totale rijtijd met hun mobiele telefoon bezighielden.

Volgens het Belgische VIAS gaan de meest voorzichtige schattingen ervan uit dat 5% van alle verkeersongevallen waarbij iemand gewond raakt of sterft te wijten is aan het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur. Recenter Amerikaans onderzoek gaat zelfs uit van 10%.

Het Nederlandse SWOV en het Belgische VIAS hebben nog veel meer cijfers over afleiding in het verkeer. En iedereen weet dat smartphonegebruik achter het stuur gevaarlijk is. Dat het niet kan. Maar we kunnen in de transportsector niet zonder onze smartphone. Daar is ook helemaal niets mis mee. Ondernemers hebben hiermee ook hun bedrijf op zak. En toch kennen we allemaal de gevaren van smartphonegebruik achter het stuur. Dus laten we samen zorgen voor meer veiligheid op de weg.

We kennen allemaal de gevaren van smartphonegebruik achter het stuur

Om het juiste #appmoment te versterken, laten we in beeld de momenten zien waarop appen veilig(er) kan. Op de parking, bij het tanken, in het wegrestaurant. Noem maar op.

  • Wist je bijvoorbeeld dat Facebook openen bij 50 km/u gelijk staat aan 48 meter blind rijden? Je bij 3 seconden spieken naar een appje bij 80 km/u al snel 80 meter (een compleet voetbalveld) verder bent zonder dat je het ziet?
  • Even een paar seconden wegkijken naar je telefoon? Je weet niet wat je ziet. Letterlijk. Er zijn belangrijkere dingen om onderweg te zien dan een berichtje. Het kan precies het verschil zijn tussen net op tijd stilstaan of een zware botsing.

Het is tijd voor praktisch advies van TVM voor je bedrijf. Voor minder schade en meer veiligheid op de weg. Pak dat (#APP)moment!

Laten we samen telefoongebruik achter het stuur terugdringen

Elkaar bereiken op momenten dat dat kan. En daar goede afspraken over maken. Zo zorgen we ervoor dat het telefoongebruik achter het stuur minder wordt. We geven u praktische en preventieve oplossingen die zorgen voor minder schade en meer veiligheid op de weg. Onze risico- en preventiespecialisten helpen u er graag bij. 

Ga naar de campagne 

appmoment