Overslaan en naar de inhoud gaan

Stichting Dierenweide Oostergast

Stichting Dierenweide Oostergast in Zuidhorn ontving vorig jaar een donatie van de TVM foundation. Hiermee kon een langgekoesterde wens worden vervuld, namelijk het realiseren van een overkapping waaronder bezoekers kunnen zitten en een speelplaats voor kinderen.

Op het moment van arriveren wordt de kenmerkende Groningse vlag van de vlaggenhouder bij de ingang van de Dierenweide Oostergast in Zuidhorn gehaald. Een teken dat bezoek niet meer mogelijk is. Het gaat namelijk niet lang meer duren voordat er een grote bui over het Groningse dorp trekt. Geen bezoekers meer dus, maar de vier vrolijke cliënten van woonzorgvoorziening De Zijlen zijn nog aan het werk. De laatste maaltijd van de dag voor de dieren is de afsluiter voor ze weer naar huis gaan. Doordeweeks is de dierenweide hun dag­ besteding en houden ze zich bezig met onder andere schoon­ maak, verzorging en het voederen van de bonte verzameling aan dieren.

Dankzij TVM foundation

Hans Schipper, penningmeester van de stichting, is ontzettend tevreden over hoe de dierenweide zich heeft ontwikkeld in de afgelopen jaren. "De laatste paar jaar hebben we echt stappen gezet op het gebied van bekendheid en toegankelijkheid. Zo helpen kinderen in het weekend met het voeren van de dieren. Er stonden ooit zelfs 18 kinderen in de rij. Gelukkig hebben we veel dieren”, ver­telt Schipper. “Daarnaast zijn we erg blij met de gerealiseerde speelplaats en overkapping, mede dankzij de donatie van de TVM foundation.” Voor buiten­staanders lijken de recente veranderin­gen misschien klein, maar Schipper deelt een andere mening. “Echt een gouden greep. Daar zijn we blij mee en trots op. Vooral de ouderen maken dankbaar gebruik van de overkapping.”

Projecten en verbeteringen

Stilzitten doet de stichting niet. De veranderingen die zijn doorgevoerd, hebben de dierenweide volgens Schip­per echt aantrekkelijker gemaakt. Voor dit jaar staan er nog twee projecten op stapel. Zo wordt de toegankelijkheid nog verder verbeterd. “Binnen hadden we van die plastic flappen hangen, dat is niet echt vriendelijk en toegankelijk, dus daar komt een automatische schuifdeur, ideaal voor rollators, rol­stoelen en kinderwagens. En daarnaast krijgt de schildpad een nieuw verblijf, want die is aan vervanging toe.”

Eind oktober sluit de dierenweide in de weekenden voor bezoekers. De werk­zaamheden gaan uiteraard door de week gewoon door en blijft de deuren­weide ook te bezoeken. “Begin april gaan we dan weer open, met een leuke actie”, verklapt Schipper alvast.

De gang van zaken geeft de pen­ningmeester veel voldoening. “Er zijn hier zeven dagen in de week blije men­sen. Vijf dagen vooral door de cliënten van De Zijlen en in het weekend bij alle bezoekers. Dat is gewoon mooi om te zien en daar doe je het voor.”

TVM foundation

Informatie over de initiatieven, de voorwaarden en over hoe u een aanvraag indient, vindt u op tvm.nl/tvm-foundation