Overslaan en naar de inhoud gaan

Blijf betrokken. Zeker na een ongeval.

Johan Heeren van TVM verzekeringen geeft tips voor het tonen van betrokkenheid na een ongeval.

Een verkeersongeval is voor alle betrokkenen een vervelende gebeurtenis. Ervaring leert dat persoonlijk contact een positieve bijdrage kan leveren aan het verwerkingsproces. Bovendien verloopt daarna alles wat rondom de afhandeling van de claim moet gebeuren, soepeler voor iedereen. Daarom moedigt TVM contact tussen betrokkenen aan. Hoe pak je dit aan, wat zijn valkuilen? Hoe benader je als transportondernemer/chauffeur die mevrouw die verdrietig in het ziekenhuis ligt? Johan Heeren, adviseur operationeel risicomanager bij TVM geeft tips.

Oog voor elkaar

Het hoort er helaas bij: in de dagelijkse praktijk gebeuren verkeersongelukken waarbij uw bedrijf betrokken is. Het is logisch dat u als bedrijf contact opneemt met de betrokkene(n) bij het verkeersongeval. Ook is het goed als de betreffende chauffeur dat persoonlijk doet.

Onderling contact is over het algemeen goed voor het verwerkingsproces van zowel uw chauffeur als de andere betrokkene. Meestal versnelt het ook het herstel; uw chauffeur kan eerder weer de weg op. Daarnaast reduceert u imagoschade van uw bedrijf; de ervaring leert dat de betrokkenen de aandacht zeer waarderen. Bovendien verloopt de afhandeling van schadeclaims vaak sneller, wat kosten bespaart en lang slepende procedures voorkomt.

Geen juridische gevolgen

Het kan zijn dat uw chauffeur de behoefte heeft excuses aan te bieden aan de andere betrokkene, en dat ook doet. U hoeft zich geen zorgen te maken dat dit juridische gevolgen heeft. De verzekeraar handelt de vraag naar aansprakelijkheid af, dat staat hier helemaal los van.

Tips voor betrokkenheid na een ongeval

Snel medeleven tonen

U kunt het beste uw medeleven zo snel mogelijk tonen. Dat betekent niet dat u automatisch snel reactie terug krijgt. Het kan zijn dat de betrokkene nog in een heel andere fase van het verwerkingsproces zit.

Ruimte voor emoties

Misschien reageert de betrokkene onvriendelijk, of boos. Dat kan gebeuren, heb begrip voor deze emoties. Dring het contact, hoe goed bedoeld ook, niet op. 

Toon belangstelling

Stel vragen om zo belangstelling voor de situatie van de betrokkene te tonen. Door de antwoorden krijgt u zelf ook een beter beeld en kunt u het zelf misschien ook beter verwerken. 

Sorry zeggen: ja of nee?

Als u de behoefte voelt om excuses aan te bieden, doe dat dan gerust. U hoeft niet bang te zijn voor juridische gevolgen, dat u dan de schuld krijgt. Zeg alleen sorry als u het meent, niet enkel om de betrokkene gerust te stellen. 

Wat gebeurde er?

In de hoofden van de betrokkenen speelt het ‘filmpje’ van het ongeval vaak nog talloze malen af. Het is goed om uw ervaringen samen te delen. Vertel wat er in uw ogen gebeurde en wat er aan uw kant (eventueel) is misgegaan. Doe dat zonder verwijt, zonder in te vullen voor de ander – dat kan lastig zijn, wees daar bewust van.

Meer weten over dit onderwerp?

Meer informatie staat op TVM oog voor elkaar, maar u kunt ook contact opnemen met Johan Heeren, adviseur operationeel risicomanager of uw eigen adviseur, accountmanager of tussenpersoon.