Overslaan en naar de inhoud gaan

Stappenplan zero emissie

Voordat u tot zero emissie komt, zijn er verschillende stappen die u kunt nemen. Hieronder zijn de stappen uitgewerkt en vindt u verdiepende informatie die u verder kan helpen.

Stappenplan: Wat moet ik doen om tot zero emissie te komen?

De stappen die u kunt nemen om tot zero emissie te komen zijn hier onder verder uitgewerkt. Per stap vindt u uitgebreide informatie en tips die u verder kunnen helpen.

Stap 0: Bewustwording en informatie inwinnen

Hoe eerder u bewust bent van de impact van de transitie naar zero emissie vervoer voor uw bedrijf, hoe beter dat is. Dat geeft namelijk ruimte om informatie over dit onderwerp in te winnen.

Stap 1: Inventariseren netwerkaansluiting

De eerste actie bij het maken van plannen voor een energietransitie is om de beschikbare vrije ruimte in de bedrijfsaansluiting op het publieke elektriciteitsnet in kaart te brengen.

Stap 2: Businessmodel uitwerken

De volgende stap, na de inventarisatie van de netaansluiting, is nadenken over het businessmodel. Het gaat om de volgende vragen. Waar gaat de ZET (Zero Emissie Truck) straks rijden en hoe ziet het inzetpatroon eruit? Welke laadinfra past bij het inzetpatroon? En hoe moeten de ZET’s gefinancierd worden?

Stap 3: Voorwaarden scheppen

In deze stap worden alle plannen omgezet in acties. De gekozen zero emissie voertuigen worden aangeschaft en de benodigde laadinfrastructuur aangelegd.

Stap 4: ZET's in gebruik nemen

Als alle randvoorwaarden geregeld zijn, kunnen de zero emissie trucks (ZET) worden ingezet. Belangrijk in deze stap is om de benodigde ervaring met zero emissie vervoer op te doen. Wat moet ik doen om de ZET in gebruik te nemen?

Stap 5: Opschalen

De laatste stap van de transitie naar zero emissie is opschaling naar het hele wagenpark.Naar verwachting zal dit opschalen voor de meeste bedrijven nog wel toekomstmuziek zijn, al zijn er al bedrijven die grote orders plaatsen.

Inzicht in uw situatie

De weg naar zero emissie heeft impact op uw transportbedrijf en hoe u uw onderneming verder inricht. Wat betekent dit voor u en waar moet u beginnen om de transitie naar emissieloos te maken? Vul hier een paar vragen in en u krijgt inzicht waar u staat en welke vervolgstappen u kunt nemen.