Overslaan en naar de inhoud gaan

Overstappen naar elektrische vrachtwagens

De vraag naar (en het aanbod van) elektrische vrachtwagens neemt steeds meer toe. De overstap naar een elektrische variant wordt daardoor aantrekkelijker. Al is het voor veel transportondernemers de transitie naar emissieloos transport nog een flinke opgave omdat de informatievoorziening hierover nog erg beperkt is. Hoe maakt u de overstap naar elektische vrachtwagens?

elektrische vrachtwagens | tvm verzekeringen

Aanbod elektrische vrachtwagens groeit

Bent u klaar om over te stappen op elektrische vrachtwagens? Goed nieuws, want het aanbod van elektrische vrachtwagens neemt sterk toe. Merken geven concepten vrij, zetten stevige deadlines om hun eerste elektrische vrachtwagen op de markt te brengen of zijn al enige tijd op de weg terug te vinden. Vrijwel elke vrachtwagenfabrikant heeft inmiddels een zero emissie voertuig in hun aanbod.

Hoe kiest u voor een elektrische vrachtwagen

1. Welk model elektrische vrachtwagen

Kiest u ervoor om een elektrische vrachtwagens in uw wagenpark op te nemen, dan heeft u keuze uit verschillende modellen. Zo zijn er modellen voor: deur tot deur levering, groter interregionaal transport, bouwactiviteiten, afvalverzameling en andere werkzaamheden. U heeft bij elektrische vrachtwagens verschillende uitbreidingsmogelijkheden in actieradius, vermogen en oplaadmogelijkheden. Om volledig CO₂-uitstootvrij te rijden, kan er bij de aanwezigheid van hulpapparatuur gebruik worden gemaakt van dezelfde voedingsbron. Hierdoor is een externe energiebron op benzine, gas of diesel niet nodig.

Tenslotte kunnen alle systemen van een elektrische vrachtwagen 24/7 worden gemonitord. Via de computer vindt u informatie over gepland onderhoud, actuele staat van de onderdelen en kunt u eenvoudig nieuwe onderdelen bestellen. Dit maakt onderhoud aan de vrachtauto’s snel en eenvoudig.

2. Wat is de actieradius van de elektrische vrachtwagen

De grote vraag bij elektrisch vervoer is altijd de actieradius. Juist in de transportwereld speelt de actieradius een grote rol. Huidige modellen zijn in te zetten in een range van 300 – 400 km. De ontwikkeling hierin gaat snel. Dat maakt de vrachtwagens zeer geschikt voor regionaal transport. Maar ook interregionaal kan veel transport worden gerealiseerd met elektrische vrachtwagens.

3. Wat is het vermogen

Het vermogen van een elektrische vrachtwagen is te vinden in een brede range van 300 tot meer dan 600 pk. De directe power van een elektrische motor zorgt voor een soepele en krachtige rijervaring. Verschillende rijmodi zetten de prestaties, comfort en energiegebruik altijd in de gewenste stand.

4. Hoe en waar kunt u de elektrische vrachtwagen opladen

Elektrische vrachtwagens zijn op te laden met wisselstroom en gelijkstroom. Waar de prestaties van gelijkstroom kunnen oplopen tot het opladen van 20% tot 80% in enkele uren. Het volledig opladen van de voedingsbron ligt op dit moment tussen de 8 en 10 uur. Opladen van elektrische vrachtwagens gaat door middel van laadstations. Er kan gebruik worden gemaakt van het openbare netwerk of u kan een laadstation op locatie laten installeren.

Het openbare netwerk aan laadstations neemt snel toe. In de toekomst zullen er op meer plekken laadstations aanwezig zijn, zal per locatie het aantal laadstations toenemen en neemt de oplaadcapaciteit verder toe.

Let op: Bij het snel laden moet er een snellaadstation aanwezig zijn, deze wordt vaak in combinatie met het aanschaffen van een elektrische vrachtwagen geplaatst op locatie (bedrijfsterrein).

5. Maximaal toelaatbaar treingewicht

Het maximale combinatie gewicht van een elektrische vrachtwagen is sinds de testfase sterk toegenomen, wat de inzetbaarheid van een elektrische vrachtwagen vergroot. Elektrische vrachtwagens kunnen tegenwoordig tot over de 40 ton combinatie gewicht aan. Waardoor het bruto laadvermogen kan oplopen tot enkele tientallen tonnen. Dit stelt de vrachtwagens in staat om ook zwaardere vrachten te vervoeren. In combinatie met de toenemende actieradius, worden de vrachtwagens daardoor aantrekkelijker voor verschillende transportvormen.