Overslaan en naar de inhoud gaan

Milieuzones voor vrachtwagens

Er gelden steeds strengere toelatingseisen voor vrachtwagens in milieuzones. Het doel is om de lucht schoner te maken in en rondom met name de (op dit moment 13) grotere steden van Nederland. De Europese Unie heeft hier normen voor opgesteld. Omdat de luchtkwaliteit verschilt per stad heeft elke stad ook andere regels. Verschillende steden hebben milieuzones ingesteld. Zorg dat u goed op de hoogte bent van deze regels en voldoet aan de eisen. Zo voorkomt u een fikse boete. 

Waar vind je milieuzones in Nederland?

Nederland telt 15 milieuzones. Deze bevinden zich in de gemeenten Amsterdam, Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Eindhoven, Haarlem, Leiden, Maastricht, Maasvlakte Rotterdam, Rijswijk, Rotterdam, ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Utrecht.

In vier van deze gemeenten gelden er regels voor personen- en bestelauto’s, namelijk in Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht. In alle milieuzones gelden regels voor diesel vrachtwagens. Verder hebben Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Utrecht milieuzones voor autobussen.

Milieuzone voor vrachtwagens herkennen

Voor vrachtwagens (en autobussen) gelden per 1 januari 2022 de paarse milieuzones. Je herkent de milieuzones voor vrachtwagens aan het milieuzone bord met een onderbord waarop staat:zero emissie bord milieuzone

  • Een afbeelding van het type voertuig; in dit geval een vrachtwagen)

  • Een paarse cirkel; staat voor een paarse milieuzone

  • Een getal dat verwijst naar de minimale vereiste emissieklasse om de milieuzone voor vrachtwagens te mogen betreden; in het geval van vrachtwagens is het getal altijd 6. Hoe hoger het getal, hoe schoner uw voertuig is.

Voorbeeld: u rijdt in een diesel vrachtwagen en komt een milieuzone bord tegen. Op het onderbord staan een vrachtwagen afgebeeld en daaronder staat een paarse cirkel met daarin het getal 6. Dit betekent dat u de milieuzone alleen mag betreden als uw diesel vrachtwagen een emissieklasse van 6 of hoger heeft.

Let op: vrachtwagens die op andere brandstoffen dan diesel rijden, mogen de milieuzones wel inrijden.

Milieuzone check

Bent u van plan om met uw vrachtwagen door een milieuzone te rijden, maar weet u niet zeker of u aan de eisen voldoet? Maak dan gebruik van de milieuzone check van milieuzones.nl. Het enige wat u hoeft te doen is uw kenteken invullen.

Doe de milieuzone check

Maak uw vrachtwagen ‘milieuzone proof’!

De toekomst is groen. Daar gaan we voor. En daar zal u, als ondernemer of werknemer in de transportbranche, ook uw steentje aan bij moeten dragen. Verwacht wordt dat er in de toekomst steeds strengere eisen gesteld gaan worden. Vanaf 2025 mogen gemeenten bijvoorbeeld zogeheten ‘nul emissie’ zones in gaan voeren. Hier mogen enkel elektrische en waterstof aangedreven vrachtwagens doorheen rijden. Al heeft u nog wel iets langer de tijd om over te gaan op elektrische en waterstof vrachtwagens. Want vanwege de overgangsregeling zijn vrachtwagens met emissieklasse 6 of hoger nog toegestaan tot eind 2029.