Van wielen naar world wide web

150 TVM en ING-relaties spraken over de toekomst van logistieke dienstverlening in Nederland.

vrijdag 11 december 2015

Logistieke dienstverleners in Nederland; de houdbaarheid van het business model
“Van wielen naar world wide web”

Afgelopen donderdag, 10 december 2015, organiseerden TVM verzekeringen en ING samen het seminar over innovatie in de transport. De aanleiding was het rapport van TVM en ING door Panteia over logistieke dienstverleners in Nederland en de houdbaarheid van het business model. Dagvoorzitter Rens de Jong zorgde samen met BuzzMaster voor een interactieve middag.

‘Toppositie Nederland in transport en logistiek in gevaar’

De Nederlandse transport- en logistieke sector behoort tot de wereldtop, maar die internationale toppositie is niet meer onbedreigd. Technologische ontwikkelingen zorgen voor nieuwe toetreders zoals Uber en Amazon, die de markt willen veroveren met innovatieve bedrijfsmodellen.  In dit rapport naar de toekomstbestendigheid van de sector signaleren ING en TVM verzekeringen het belang voor transportbedrijven om meer te investeren in interconnectieve netwerken en voorspellende data-analyse.

Businessmodellen

Deze middag stonden businessmodellen centraal. In het bijzonder hoe we bestaande businessmodellen kunnen veranderen om succesvol te blijven. Een ander businessmodel kan het verschil betekenen tussen succes en falen. Het kan net zo onderscheidend zijn als een nieuwe technologie. Ook werd er gekeken op welke manier je waarde kan creëren voor je klanten en hoe je dat weet te behouden. De klant is niet op zoek naar een dienst, maar naar een oplossing.

Interactief programma

Samen met BuzzMaster werd het een toekomstgerichte en inspirerende middag. De ondernemers gingen in gesprek over wat voor rol innovatie in ieders bedrijf heeft. Een panel bestaande uit vertegenwoordigers van verladers, logistieke dienstverleners en innovatieve bedrijven van buiten de logistieke sector, zorgden voor een levendige discussie. De bedrijven Gaston Schul, Reining, NeeleVat Logistics, Rhenus Logistics, Ahold, Tesla en Mobypark reageerden vanuit hun visie op de toekomst van de logistieke dienstverlening in Nederland. Ook hier werd geconcludeerd dat we niet te gelaten over de toekomst moeten denken. Concurrentie kan plotseling uit een onverwachte hoek komen! Zorg dat je je onderscheid!

Innovatie en technologie

Paul Haverkamp (TVM-directeur verkoop en marketing) en Machiel Bode (ING-sectormanager Transport & Logistiek) onderstrepen dat bedrijven zich moeten aanpassen aan de nieuwe technologische eisen en op zoek moeten naar de juist partners om succesvol de goede marktpositie te behouden.

TVM en ING lieten zelf ook zien hoe zij met innovatie bezig zijn. Arjan Bos (CEO TVM verzekeringen) en Ralph Hamers (CEO ING Groep) vertellen hierover in onderstaande film.

Download hier de sectorstudie