Instorten plat dak: welk risico loopt úw bedrijf?

Heeft uw bedrijfsgebouw een plat dak met stalen draagconstructie en onvoldoende (werkende) noodafvoeren?

vrijdag 28 oktober 2016

Heeft uw bedrijfsgebouw een plat dak met stalen draagconstructie en onvoldoende (werkende) noodafvoeren? Dan loopt u het risico dat dit dak bij hevige buien instort. Maar wat betekent dit? En wat kunt u zelf doen?

Risicodaken

Platte daken met een stalen draagconstructie hebben een verhoogd risico om in te storten. Regenwater en sneeuw kan zich ophopen door bijvoorbeeld onvoldoende werkende noodafvoeren. Hierdoor ontstaat dan sneeuwdruk of wateraccumulatie. Het dak is vaak niet stevig genoeg voor een te hoog gewicht.

Gevolgen

Is uw plat dak niet gebouwd op basis van de huidige, wettelijke eisen, dan is de kans groter dat dit bezwijkt door opeenhoping van water en (aangevroren) sneeuw. Natuurlijk veroorzaakt dit veel materiële schade aan het gebouw of de goederen hierin. Of nog erger: er vallen gewonden of doden.

Verzekering

Bij veel verzekeringsmaatschappijen is dit risico helemaal niet verzekerd. Op de verzekering voor gebouwen, inventaris en goederen (roerende zaken) van TVM verzekeringen is het risico van wateraccumulatie tot € 500.000 standaard verzekerd. Eén van de voorwaarden is wel dat de schade niet het gevolg is van constructiefouten.

Wat te doen?

U kunt dus met een enorme schade blijven zitten als de constructie van uw gebouw niet goed genoeg is. Het is daarom belangrijk dat u zelf uitzoekt of uw bedrijfsgebouw een verhoogd risico heeft op instorting door opeenhoping van water en sneeuw. Volg daarvoor het schema dat de overheid heeft opgesteld in haar brochure ‘Risicobepaling lichte platte daken’.

Download de brochure

U kunt ook uw plat dak en de dragende constructie laten inspecteren door een gecertificeerde aannemer of bouwkundige. Hij is op de hoogte van de wettelijke normen. Heeft u de indruk dat er een risico is op instorting? Laat dan een berekening uitvoeren door een gespecialiseerd bureau.
Ook na deze inspectie - met eventuele aanpassingen als gevolg – is het belangrijk om het dak minimaal twee keer per jaar te controleren op verstopte noodafvoeren, vuil, dode vogels e.d. Zo komt u niet voor verrassingen of teleurstellingen te staan.

Meer weten over de verzekering voor gebouwen, inventaris en goederen (roerende zaken) van TVM verzekeringen? Neem dan contact op met onze klantenservice via:

+31 (0)528 29 22 92klantenservice@tvm.nl

Meer weten over de Brandverzekering van TVM voor uw bedrijfspand en inventaris? Klik dan op onderstaande link:

Lees meer over Brandverzekering