Zzp’ers in de transportbranche en verzekeringsdekking

Een zzp’er mag alleen als vrachtwagen­chauffeur worden ingehuurd wanneer die beschikt over een Eurovergunning.

donderdag 21 mei 2015

Bedrijven maken steeds vaker gebruik van zzp’ers. Ook in de transportbranche gebeurt dit. TVM verzekeringen wordt regelmatig benaderd met de vraag of een transportbedrijf een zzp’er mag inhuren als vrachtwagenchauffeur. Het antwoord op deze vraag is: “Een zzp’er mag alleen als vrachtwagenchauffeur worden ingehuurd wanneer die beschikt over een Eurovergunning.”

TVM informeert u graag over de achtergrond en de mogelijke alternatieven.

Eurovergunning

Volgens wet- en regelgeving is het voor transportbedrijven uitsluitend toegestaan om een zzp’er als vrachtwagenchauffeur in te huren wanneer die beschikt over een Eurovergunning. Omdat één van de verplichtingen voor het verkrijgen van een Eurovergunning is dat de zzp’er moet beschikken over minimaal 1 eigen vrachtauto, betreft dit veelal de ‘eigen rijder’.  Deze zzp’er moet beschikken over een eigen transport- en aansprakelijkheidsverzekering.

Verzekeringsdekking

Op grond van de polisvoorwaarden moet u voldoen aan de door de overheid opgelegde wet- en regelgeving. Beschikt de door u als vrachtwagenchauffeur ingeschakelde zzp’er niet over een Eurovergunning, dan heeft TVM de mogelijkheid om verzekeringsdekking te weigeren. Dit is dus een groot ondernemersrisico!

Ons advies

Het advies van TVM aan u als transportondernemer is dan ook, om er goed op toe te zien dat de door u als vrachtwagenchauffeur ingeschakelde zzp’er beschikt over een Eurovergunning.

Inhuur van extra capaciteit is wel toegestaan door chauffeurs in te huren via een door de minister van Infrastructuur en Milieu aangewezen uitzendbureau of via collega-transporteurs.

Uitgebreide informatie

Het NIWO geeft op haar website uitgebreide informatie over de positie van de zzp’er in de transportbranche.

Klik hier voor meer informatie over:

het NIWO over de zzp’er in het transport

het NIWO over de Eurovergunning

Zzp’er voor overige werkzaamheden

Dit alles staat los van de zzp’ers die door transportbedrijven worden ingezet voor overige logistieke werkzaamheden. Dit is wel toegestaan. Fouten van deze zzp’ers zijn meeverzekerd op de Logistieke Diensten Polis of de Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven.

Heeft u vragen of wilt u meer weten?

Neem dan contact op met onze klantenservice:

(0528) 29 22 92klantenservice@tvm.nl