1. Samen veilig de zomer in. Wat wordt hiermee bedoeld?
“Het belang van veiligheid op het water. De beroepsvaart kent geen vaarseizoen en gaat 24/7, 365 dagen per jaar door. De meeste pleziervaarders houden wel een winterstop om in het voorjaar weer het water op te gaan. De drukte op het water neemt dan toe met een piek in de zomermaanden. Beroepsvaart en pleziervaart komen elkaar dan vaker tegen. Dat moet wel op een goede en veilige manier gebeuren.”
2. Wat is het extra risico op het water in de zomerperiode?
“In drukke zomerperiodes en vooral bij fraai zomerweer, zitten de beroepsvaart en de pleziervaart veel vaker in elkaars vaarwater. De kans op aanvaringen neemt daardoor toe. Vooral het verschil in omvang en snelheid tussen beroepsvaart en pleziervaart kan dan snel voor gevaarlijke situaties zorgen, met soms ernstige ongelukken tot gevolg. Vaak blijft het dan niet bij materiële schade alleen.”
3. Wat zijn de risico's als het druk is op het water?
“Pleziervaartschippers zijn vaak minder ervaren en kennen de pleziervaart vaarregels niet altijd goed. Ze maken soms onverwachte manoeuvres of houden niet of onvoldoende rekening met de beperkingen van de beroepsvaart, zoals een lange remweg en de dode hoek. Ook kan de vaarsnelheid van binnenvaartschepen de pleziervaarders onprettig verrassen. Omdat niet alle pleziervaartuigen marifoons hebben of deze niet correct gebruiken, kunnen er communicatieproblemen ontstaan. Dat maakt het lastig om intenties af te stemmen of waarschuwingen te geven.”
4. Moet je hulp verlenen bij een ongeluk op het water?
“Het verlenen van hulp op het water is niet alleen een morele plicht, maar in veel gevallen ook een wettelijke verplichting. Schippers zijn verplicht hulp te verlenen aan personen en vaartuigen die in gevaar verkeren. Een uitzondering hierop is wanneer het eigen schip, de bemanning of lading ernstig in gevaar wordt gebracht of wanneer er al voldoende hulp beschikbaar is. Lukt het om een vaartuig in nood in veiligheid te brengen, dan geeft het Internationaal Verdrag inzake hulpverlening de hulpverlener recht op een hulploon. Dat geldt niet voor hulp aan personen.”
5. Heb je tips binnenvaarders tijdens de zomer?
“Zeker:
- Kondig tijdig en duidelijk je intenties aan op het juiste marifoonkanaal en gebruik geluidsseinen waar nodig.
- Verlies pleziervaartuigen die je ‘voor de voeten’ varen of te dicht naderen niet uit het oog. Controleer de dode hoek regelmatig, vooral bij het naderen van smalle vaarwegen of bochten.
- Langzamer varen geeft niet alleen meer tijd om te reageren op onverwachte situaties, maar vermindert ook zuiging en golfslag die pleziervaartuigen uit koers kunnen brengen.
- Maak nieuwe bemanning wijzer. Download 'de wijzer nieuwe bemanning' dat geeft tips geeft voor het inwerken van een nieuw bemanningslid, zodat deze ook veilig aan de slag gaan."
Meer tips over preventie binnenvaart
Hoe krijgt u inzicht in de risico's die u loopt als ondernemer in de binnenvaart? En hoe zorgt u ervoor dat u schade voorkomt?
Onze preventietips helpen u verder.
Meer tips over preventie pleziervaart
Gaat u veilig en vertrouwd het water op? Wees goed voorbereid en zorg ervoor dat uw boot goed onderhouden is. Kent u bijvoorbeeld de vaarregels als u het water op gaat met uw pleziervaartuig? En weet u hoe een sluis werkt?
Lees hier preventietips pleziervaart.
Schade melden
Heeft u schade aan uw binnenvaartschip of pleziervaartuig? Of zelf schade aan derden veroorzaakt?
Neem zo snel mogelijk contact op.