Overslaan en naar de inhoud gaan

Maak nieuwe bemanning wijzer Veiligheid aan boord hangt af van kennis

Deze wijzer geeft tips voor het inwerken van een nieuw bemanningslid, zodat deze veilig aan de slag kan. Dat is belangrijk: het vermindert risico’s en schept voor beide partijen duidelijkheid. Aan boord wordt hier soms te weinig aandacht aan besteed, maar bedenk dat ieder schip anders is. Dus wees wijs en ruim er voldoende tijd voor in.

Download de Wijzer nieuwe bemanning (PDF)

Doel van de Wijzer nieuwe bemanning

Naar aanleiding van de noodzaak om nieuwe bemanningsleden goed voor te bereiden, hebben we deze wijzer (PDF) opgesteld. Het doel is om hen van de juiste informatie te voorzien voor een veilige (door)vaart. Daarnaast moedigen we het verder aanvullen van de checklist aan met specifieke punten die relevant zijn voor de exploitatie van het vaartuig.

Download de Wijzer nieuwe bemanning hier (PDF)

Extra tips

  • Gebruik dit document bij een nieuw bemanningslid dat onbekend is met het vaartuig, bij bemannings- wissel of bij aflossers.

  • Gebruik een overdrachtslijst, zie ook de ‘Wijzer wachtoverdracht’.

  • Neem geen risico en roep bij twijfel de bemanning op.

  • Meld bijzonderheden die zich hebben voorgedaan tijdens de wacht.

  • Meld gebreken aan de vaarweg of kunstwerken aan elkaar, maar ook aan de beheerder.

  • Houd reisrapporten bij en voeg dit document toe aan de standaard werkprocedures.

Duidelijke informatiebron voor schippers

TVM verzekeringen werkt samen met overheidsinstellingen, belangenorganisaties en andere verzekeraars om de zorgen en ideeën vanuit de branche op internationaal niveau aan te kaarten. Het doel van de werkgroep is dat er uiteindelijk een standaardisatie van vaarwegen en één duidelijke informatiebron voor schippers ontstaat.

Er wordt gewerkt aan meerdere handreikingen tot oplossingen, waarover in de toekomst meer zal worden gemeld op onze preventiepagina voor binnenvaart.

Stuurhutschades voorkomen door Wijzer Wachtoverdracht

We zien dat het aantal schades door brugaanvaringen nog steeds toeneemt. Veel schades zijn te voorkomen door een goede reisvoorbereiding. Om de juiste informatie te hebben voor de reis hebben overheid, belangenclubs en verzekeraars een hulpmiddel uitgebracht: de Wijzer Wachtoverdracht. U vindt hier tips en informatie overzichtelijk bij elkaar op één A4.