Overslaan en naar de inhoud gaan

TVM Cyberonderzoek

Hoe is het gesteld met de cybersecurity in de transportsector? Zijn we voorbereid en kennen we de risico’s? In opdracht van TVM bracht onderzoeksbureau Markteffect de stand van zaken in kaart. De resultaten van het TVM Cybersecurity onderzoek leest u hieronder – inclusief advies om uw organisatie digitaal weerbaarder te maken.

Want helaas is de transportsector steeds vaker doelwit van cybercriminelen. Een cyberaanval kan grote gevolgen hebben: gestolen gegevens, stilstaande vrachtwagens of forse financiële schade. U moet er waarschijnlijk niet aan denken. Toch is dat juist wél verstandig. Want u kunt veel doen om het risico op een cyberaanval te verkleinen. En daar helpen we u graag bij.

cybersecurity in de transport
Cyberaanvallen in de top drie grootste bedreigingen voor transportbedrijven

Cyberaanvallen staat in de top drie grootste bedreigingen. Toch blijkt uit het onderzoek dat veel ondernemingen hun digitale risico’s onderschatten. Met name bewustwording en voorbereiding blijven achter. Driekwart van de ondernemers (74%) ziet cybercriminaliteit als een reële dreiging, maar minder dan de helft zegt goed voorbereid te zijn op een mogelijke aanval.

Hieronder een greep uit de conclusies van het onderzoek:

  1. 1.

    74% ziet cyber als een dreiging

    Driekwart van de ondernemers ziet cybercriminaliteit als een reële dreiging voor bedrijfscontinuïteit

  2. 2.

    48% is nog niet voorbereid

    Bijna de helft van de ondervraagden zegt niet voorbereid te zijn op een cyberaanval

  3. 3.

    35% is niet bekend met de NIS2-richtlijnen

    Van de groep die de NIS2-richtlijnen wel kent, heeft maar liefst 70% actie ondernomen om eraan te voldoen.

Ruimte voor groei op gebied van bewustwording en voorbereiding

De sector erkent het risico en steeds meer bedrijven zetten stappen richting digitale weerbaarheid. Tegelijkertijd is er nog ruimte voor groei op het gebied van bewustwording en voorbereiding. Cyberdreigingen zijn complex en veel bedrijven missen de kennis of capaciteit om zich goed te wapenen. Toch kunt u als ondernemer zélf al veel doen om risico’s te verkleinen.

  1. Maak cybersecurity bespreekbaar
  2. Breng uw digitale risico's in kaart
  3. Maak cybersecurity onderdeel van uw calamiteitenplan
  4. Werk samen met een betrouwbare ICT-partner
  5. Neem de NIS2-richtlijnen serieus
  6. Download de checklist 'Cyberveiligheid in de transportsector'

Waarom is cybersecurity zo belangrijk?  

Transportbedrijven zijn afhankelijk van digitale processen. Hackers zoeken steeds vaker de zwakke plekken in de beveiliging van transportbedrijven op. Bijvoorbeeld via phishing-mails, zwakke wachtwoorden of slecht beveiligde systemen. Als een hacker binnenkomt, kan hij gevoelige informatie stelen of systemen platleggen. Zo’n aanval kan de hele logistieke keten verstoren. Daarom is het belangrijk dat transportondernemers investeren in goede beveiliging. Denk hierbij aan sterke wachtwoorden, regelmatige updates en het trainen van uw medewerkers. Door cybersecurity serieus te nemen, verkleint u de kans op problemen.

Samen werken aan cyberweerbaarheid 

Vanuit onze leden horen we steeds meer zorgen over cybersecurity. We begrijpen deze zorgen. Dit blijkt ook uit het onderzoek. Veel bedrijven zijn bereid zijn om te investeren in digitale veiligheid, kennis en capaciteit zijn echter nog niet overal toereikend. De oproep om samen te werken in de keten wordt breed gedragen.
TVM wil haar leden graag helpen om een cyberaanval te voorkomen. Dit doen we met inzichten, handige tips en praktische cases van andere transportbedrijven. Zo werken we samen aan de continuïteit van uw organisatie.

Download hier de samenvatting van het onderzoek(PDF)

TVM helpt u verder in cyberveiligheid