Autonoom varen als hulpmiddel, niet als vervanging
Met ruim twee decennia ervaring houdt Ernst de ontwikkelingen in de binnenvaart nauwlettend in de gaten. Eén daarvan is autonoom varen – een innovatie die volgens hem vooral als ondersteuning moet worden gezien, niet als vervanging van de vakbekwame schipper.
"De voordelen van dit soort innovaties zijn er onmiskenbaar, Denk alleen maar aan de real-time monitoringsystemen, die de veiligheid ten goede komen. Maar, voegt hij eraan toe: niet elke vernieuwing is per se een verbetering. Het is een hulpmiddel, hè, autonoom varen”, zegt hij. “Het is niet de bedoeling dat een schipper de stuurhut tijdens het varen verlaat om ergens anders de piepers te gaan zitten schillen.”
Betrokken expert met een hart voor de binnenvaart
Ernst vertelt zijn verhaal aan een tafeltje in het centrum van Breda, op steenworp afstand van de pittoreske haven in die stad, domein van plezierbootjes en hobby-schuitjes. Deze vaartuigen zijn wat kleiner van omvang dan schepen die hij gewoonlijk bezoekt in zijn hoedanigheid van expert. Toch duidt het decor de liefde die hij koestert voor het water en het waterverkeer.
Een groot hart voor de maritieme branche heeft hij, niet op de laatste plaats voor de schippers en de andere medewerkers op de schepen. Vandaar zijn behoefte om hen, wanneer hij in de gelegenheid is, te behoeden voor gevaren. Een schade is immers zo gemaakt, weet hij na ruim twintig jaar werkjaren al expert.
“Van dichtbij heb ik geregeld gezien wat voor impact schade kan hebben”, vertelt Ernst. “Dat leed gun je niemand. Echt, ik ken geen schipper die vrolijk wordt van schade. Zeker niet wanneer er menselijk letsel bij komt kijken. Om die reden wijs ik mensen graag op de risico’s van aanvaringen op de binnenwateren. Voorkomen is beter dan genezen, nietwaar?”
De impact van schade op het water is groter dan men denkt
Het is zoals ze Ernst kennen in de branche. Hij is iemand die zich vurig inzet voor een veilige werkomgeving voor al die duizenden die dagelijks hun weg vinden over de wateren. Juist omdat hij in zijn functie belangrijk kan zijn in het voorkomen van aanvaringen.
“Ten opzichte van twintig jaar geleden is het aantal kleine gemelde schades afgenomen, iets dat op zich natuurlijk een goed teken is”, stelt hij. “Feit is ook dat een schade vaak meer financiële impact heeft dan vroeger. Denk alleen maar aan de gestegen prijzen van materialen en de hogere arbeidslonen bij de werven. Een beetje schade loopt al heel snel in de papieren. Ga maar na: wanneer je een kapotte stuurhut wil repareren ben je zo 1,5 ton kwijt. Vaker nog meer, veel meer. Daar willen we de mensen, zeker ook de mensen die bij ons verzekerd zijn, alert op maken. Zie het als een stukje bewustwording.”
Veelvoorkomende aanvaringen in de binnenvaart
De meest voorkomende aanvaringen in de binnenvaart zijn aanvaringen tussen schepen en aanvaringen tussen schepen en kunstwerken, zoals bruggen en sluizen. Waarvan de mogelijke gevolgen daarvan niet te onderschatten zijn, die kunnen op verschillende vlakken enorm zijn.
Ernst: "Neem een schip dat, vanwege een opgelopen schade, een poosje uit de vaart genomen moet worden. Het leidt er doorgaans toe dat er voor schippers geen werk is en er dikwijls dus geen inkomsten zijn. Of neem een sluis die dermate defect is, dat er geen schepen meer doorheen kunnen varen. Het is al geregeld voorgekomen dat er veertig, vijftig schepen gestremd werden op hun weg. Je kunt je voorstellen dat zoiets heel frustrerend is voor alle betrokkenen. En vaak is één moment van onoplettendheid, van even de aandacht verliezen, de oorzaak."
"Een groot deel van de aanvaringen is dus te voorkomen.”