1.288 nieuwe Ridders van de Weg

Chauffeurs op feestelijke wijze gehuldigd in Nijkerk.

donderdag 29 september 2016

Nederland heeft er 1.288 Ridders van de Weg bij. Dit zijn vrachtwagenchauffeurs die drie, vijf, tien of twintig jaar achtereen schadevrij hebben gereden. Afgelopen zaterdag werd een groot deel van hen in Hart van Holland in Nijkerk op feestelijke wijze ontvangen en gehuldigd. Zij kregen uit handen van oud-schaatser Rintje Ritsma en presentatrice Nicolette van Dam hun certificaat uitgereikt.

Veiligheidsambassadeurs

De jaarlijkse Dag van veilig Transport | Ridders van de Weg is onderdeel van het TVM veiligheidsplan, dat in 1966 is ingevoerd. Dankzij dat veiligheidsplan zijn nu, vijftig jaar later, in totaal meer dan 30.000 chauffeurs onderscheiden voor hun professionele, schadevrije rijgedrag. Dit jaar werden 13 chauffeurs onderscheiden als Diamanten Ridder (20 jaar schadevrij), 97 als Gouden Ridder (10 jaar schadevrij), 502 als Zilveren Ridder (5 jaar schadevrij) en 676 chauffeurs als Bronzen Ridder (3 jaar schadevrij).

CEO Arjan Bos van TVM verzekeringen benadrukte in Nijkerk dat het persoonlijk onderscheiden van deze Ridders van de Weg past in het voortdurende streven om de veiligheid van het transport over weg en water te verbeteren. “Het draait bij chauffeurs om bewustwording”, aldus Bos. “Het is erg aantrekkelijk om onderweg even je smartphone te pakken, maar uit oogpunt van veiligheid zou ik zeggen: laat maar liggen.”

Begrip en bewustwording

Jan-Willem Homan, chauffeur bij Ben Becker Internationaal Transport B.V., is uitgeroepen tot Dé Gouden Ridder van de Weg 2016. Hij mag zich een jaar lang ambassadeur van veilig transport noemen. Zijn tip aan collega’s: “Bij twijfel altijd uitstappen en gaan kijken.” De HR-manager van Ben Becker, André Voorveld, greep zaterdag de gelegenheid om de ‘Kom in de Cabine-dag’ aan te kondigen. Op deze dag kunnen verkeersdeelnemers een kijkje nemen in een vrachtwagencabine van Ben Becker in Soest. “De eerste stap op weg naar meer begrip voor de vrachtwagenchauffeur en bewustwording rondom de dode hoek”, aldus Voorveld. “Ik zou alle transportbedrijven willen oproepen om eens iets dergelijks te organiseren.”

Veel te horen en zien

Tussen de huldigingen door werd er aan de Tafel van TVM, onder leiding van presentatrice Marijke Roskam, gesproken over het TVM veiligheidsplan, de Pilot veilig rijgedrag en Dé Gouden Ridder van de Weg 2016. Na afloop konden de aanwezigen genieten van een lekker buffet en diverse hapjes binnen en buiten. Ook was er van alles te zien en doen rondom het thema veilig transport. Zo konden de chauffeurs en hun partners onder meer ervaren hoe het is om met alcohol op te rijden, door middel van een Virtual Reality-bril een kijkje nemen op een binnenvaartschip, hun gezondheid laten testen en bekijken hoe een eyetracker werkt.

Bekijk hier de foto’s van de Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg 2016. Hieronder kunt u de film zien hoe Jan-Willem Homan, dé Gouden Ridder van de Weg 2016, tijdens het werk werd verrast.