Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilig met uw boot het water op

Veilig varen begint met het treffen van de juiste voorbereidingen. Zorgt u er bijvoorbeeld voor dat u uw boot goed vaarklaar vaarklaar maakt, dat de vaarkaart up-to-date is en controleert u de weersverwachtingen. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer belangrijke voorbereidingen. U leest op deze pagina wat u moet doen om veilig met uw boot het water op te kunnen gaan.

Veilig met uw boot het water op

Voorbereidingen treffen 

  1. Zorgt u voor up-to-date (elektronische) vaarkaarten en actuele informatie over de vaarroute. Met de gratis app 'KNRM helpt' kunt u de vaarroute vastleggen. Bij nood worden dan de coördinaten automatisch naar de KNRM doorgezet
  2. Controleert u regelmatig de weersverwachtingen, bijvoorbeeld via de 'KNRM helpt' app. Deze app zorgt er ook voor dat u altijd actuele vaarkaarten, weerberichten en andere informatie bij de hand heeft.
  3. Controleer voor vertrek altijd het vaartuig en de tuigage.
  4. Zorg dat u de vaar- en voorrangsregels goed kent. 

Zo ga je veilig het water op 

Heeft u alle benodigde voorbereidingen getroffen? Dan is het tijd om het water op te gaan. Houdt u zich op alle waterwegen aan de vaarregels. Buiten de wettelijke regels om zijn er rondom veiligheid nog een aantal zaken waar u aan kunt voldoen. Bijvoorbeeld bij de aanwezigheid van kinderen aan boord. Op het veilig passeren van een sluis.

  1. Zorg rondom voor goed zicht en kijk regelmatig achterom. 
  2. Kleine schepen moeten op open water minstens 6 km/uur kunnen halen. 
  3. Houd zoveel mogelijk rechts aan (stuurboord). 
  4. Pas de koers en snelheid tijdig aan als u voorrang verleent. 
  5. Houd een duidelijke koers en snelheid aan. Voorkom onduidelijkheid bij andere schepen. 
  6. Vermijd de dode hoek bij binnenschepen. Vooral grotere schepen hebben weinig zicht. 
  7. Grote schepen moeten aan stuurboord worden gepasseerd als zij een blauw bord met knipperlicht tonen. Mits dit op een veilige wijze kan worden gedaan. 
  8. Vermijd het stil liggen op plekken met weinig overzicht zoals bruggen en bochten.  
  9. Laat schepen die harder gaan makkelijk passeren. 
  10. Vermijd de achterzijde van grotere schepen. Het schroefwater kan uw boot wegduwen.  
  11. Houd altijd voldoende afstand op het water.  
  12. Zorg in de sluis dat de stootwil buiten hangt.  
  13. Zorg in de sluis dat de boot stevig vastligt. Met een lange lijn of touw. Houd touw of lijn over om het verschil in waterstand te overbruggen. Zorg dat u de vaar- en voorrangsregels kent. 
  14. Houd gangboorden, vrij van schoten, vallen, trossen en fenders. 
  15. Voorkom dat kinderen op het dek heen en weer lopen. 
  16. Zorg voor genoeg ogen om veiligheidslijnen aan vast te maken. 
  17. Zorg dat iedereen gesloten schoenen draagt met anti-slipzool  
  18. Vaar alcoholvrij. 

Veiligheid bij slecht zicht 

Bij slecht zicht moet u extra voorzichtig zijn. Houdt u gepaste afstand en vaar niet te snel. Met de juiste kennis en uitrusting kunt u ook tijdens slecht zicht veilig varen.

Gebruikt u op tijd de juiste navigatieverlichting. U bent niet verplicht om navigatieverlichting op uw boot te hebben, maar als u 's nachts gaat varen of als het zicht tijdens een tocht slechter wordt, is duidelijke navigatieverlichting noodzakelijk. In het algemeen geldt dat boten bij slecht zicht én tussen zonsondergang en zonsopgang bootverlichting of navigatieverlichting moeten gebruiken. Aan de navigatieverlichting kan een motorboot en een zeilschip worden herkend. U kunt ook door de verlichting bepalen welke richting de boot opvaart.

Veilig en voorbereid het water op 

Wilt u helemaal zorgeloos het water op? Vergeet dan niet uw boot te verzekeren. Waar u ook vaart, met een bootverzekering van TVM bent u altijd uitgebreid verzekerd. Benieuwd naar wat u nog meer kunt doen om de veiligheid te waarborgen? Kijk dan verder bij onze preventietips.