Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilig met je boot het water op

Veilig varen begint met het treffen van de juiste voorbereidingen. Zorg bijvoorbeeld dat je je boot goed vaarklaar maakt, dat de vaarkaart up-to-date is en controleer de weersverwachtingen. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer belangrijke voorbereidingen. Je leest op deze pagina wat je moet doen om veilig met je boot het water op te kunnen gaan. 

Veilig met je boot het water op

Voorbereidingen treffen 

 1. Zorg voor up-to-date (elektronische) vaarkaarten en actuele informatie over de vaarroute. Met de gratis app 'KNRM helpt' kan je de vaarroute vastleggen. Bij nood worden dan de coördinaten automatisch naar de KNRM doorgezet. 
 2. Controleer regelmatig de weersverwachtingen. Bijvoorbeeld via de 'KNRM helpt' app. Deze app zorgt er ook voor dat je altijd actuele vaarkaarten, weerberichten en andere informatie bij de hand heeft. 
 3. Controleer voor vertrek altijd het vaartuig en de tuigage. 
 4. Zorg dat je de vaar- en voorrangsregels goed kent. 

Zo ga je veilig het water op 

Heb je alle benodigde voorbereidingen getroffen? Dan is het tijd om het water op te gaan. Houd je op alle waterwegen aan de vaarregels. Buiten de wettelijke regels om zijn er rondom veiligheid nog een aantal zaken waar jij aan kan voldoen. Bijvoorbeeld bij de aanwezigheid van kinderen aan boord. Op het veilig passeren van een sluis. 

 1. Zorg rondom voor goed zicht en kijk regelmatig achterom. 
 2. Kleine schepen moeten op open water minstens 6 km/uur kunnen halen. 
 3. Houd zoveel mogelijk rechts aan (stuurboord). 
 4. Pas de koers en snelheid tijdig aan als je voorrang verleent. 
 5. Houd een duidelijke koers en snelheid aan. Voorkom onduidelijkheid bij andere schepen. 
 6. Vermijd de dode hoek bij binnenschepen. Vooral grotere schepen hebben weinig zicht. 
 7. Grote schepen moeten aan stuurboord worden gepasseerd als zij een blauw bord met knipperlicht tonen. Mits dit op ee veilige wijze kan worden gedaan. 
 8. Vermijd het stil liggen op plekken met weinig overzicht zoals bruggen en bochten.  
 9. Laat schepen die harder gaan makkelijk passeren. 
 10. Vermijd de achterzijde van grotere schepen. Het schroefwater kan je boot wegduwen.  
 11. Houd altijd voldoende afstand op het water.  
 12. Zorg in de sluis dat de stootwil buiten hangt.  
 13. Zorg in de sluis dat de boot stevig vastligt. Met een lange lijn of touw. Houd touw of lijn over om het verschil in waterstand te overbruggen. Zorg dat je de vaar- en voorrangsregels kent. 
 14. Houd gangboorden, vrij van schoten, vallen, trossen en fenders. 
 15. Voorkom dat kinderen op het dek heen en weer lopen. 
 16. Zorg voor genoeg ogen om veiligheidslijnen aan vast te maken. 
 17. Zorg dat iedereen gesloten schoenen draagt met anti-slipzool  
 18. Vaar alcoholvrij. 

Veiligheid bij slecht zicht 

Bij slecht zicht moet je extra voorzichtig zijn. Houd gepaste afstand en vaar niet te snel. Met de juiste kennis en uitrusting kan jij ook tijdens slecht zicht veilig varen. 

Gebruik op tijd de juiste navigatieverlichting. Je bent niet verplicht om navigatieverlichting op je boot te hebben. Maar als je ’s nachts gaat varen of als het zicht tijdens een tocht slechter wordt, dan is duidelijke navigatieverlichting noodzakelijk. In het algemeen geldt dat boten bij slecht zicht én tussen zonsondergang en zonsopgang boot verlichting of navigatieverlichting moeten gebruiken. Aan de navigatieverlichting kan een motorboot en een zeilschip worden herkend. Je kunt ook door de verlichting bepalen welke richting de boot opvaart. 

Veilig en voorbereid het water op 

Wil jij helemaal zorgeloos het water op? Vergeet dan niet je boot te verzekeren. Waar je ook vaart. Met een bootverzekering van TVM ben je altijd uitgebreid verzekerd. Benieuwd wat je nog meer kan doen om de veiligheid te waarborgen? Kijk dan verder bij onze preventietips.