Vaarklaar maken van je boot

Na de winter kan je niet wachten om weer met je boot het water op te gaan. Welke stappen moet je ondernemen om een boot vaarklaar te maken voor het nieuwe seizoen? Wij hebben een checklist voor je opgesteld. Let op, deze lijst is niet compleet voor elke boot. Ga daarom na welke maatregelen noodzakelijk zijn om jouw eigen boot vaarklaar te maken en om schade te voorkomen.  

Vaarklaar maken van je boot | tvm verzekeringen

Rond de boot

Een boot goed onderhouden vraagt om tijd en kennis. Wil jij zeker weten dat je je boot goed onderhoudt? Dan is het de moeite waard om langs een expert te gaan. Heb jij veel verstand van boten of wil je meer leren over je eigen boot? Volg dan de verschillende stappen om jouw boot vaarklaar te maken. 

Staat de boot aan wal? Dan is dit een geschikt moment om het onderwaterschip te controleren en te bepalen of het tijd is voor een onderhoudsbeurt. Inspecteer de aanwezigheid van de antifouling laag. Deze laag zorgt ervoor dat de verschillende micro-organisme in het water zich niet (goed) aan de boot hechten. Is het tijd voor een nieuwe laag? Doe dit dan direct. Zo voorkom je eventuele lakschade en kan het kan bovendien zorgen voor een lager brandstofverbruik. 

Bekijk vervolgens de anodes. Deze beschermen de boot of buitenboordmotor tegen corrosie. Zijn de anodes voor meer dan 70% geconsumeerd? Dan is het tijd voor vervanging. Gebruik magnesium of aluminium anodes als je je voornamelijk op zoet water bevindt. Vaar je met enige regelmaat op zout water? Gebruik dan zinkanodes. Controleer daarna de loospijpen. Deze moeten vrij zijn van bladeren en vuil. 

Verder moeten de boeg- en hekschroef, schroef, schroefas, roer(en), kranen/afsluiters en de huiddoorvoeren gecontroleerd worden. Werkt alles naar behoren en is er geen schade aanwezig? 

TIP: houd een logboek bij. Voer jij zelf werkzaamheden uit aan je boot? Houd dan een logboek boek bij, zodat je later makkelijk terug kan vinden wat er gedaan is. 

Voortstuwing 

Als je de boot rondom gecontroleerd hebt dan is de volgende stap om de voortstuwing te controleren. Besteed hier veel aandacht aan want veel ongelukken ontstaan door slecht of achterstallig onderhoud aan de voortstuwing.  

Kijk allereerst naar de staat van de motor. Controleer of alles goed werkt (denk aan de rubbers, het oliepeil en vergeet ook de accu’s niet) en verwijder eventueel aanwezig vuil. De benzinetank dient vrij te zijn van bacteriën. Schakel een expert in om de benzinetank te controleren wanneer de brandstof troebel is.

Verder moeten de filters, olie, V-snaren, koelvloeistof, accu en/of impeller worden gecontroleerd. Onderdelen dienen onbeschadigd te zijn. Zijn er componenten flink aangedaan, vervang ze dan.  

Algemeen 

Om gevaarlijke situaties zoals brand en ontploffingen te voorkomen moet er bij het onderhoud gekeken worden naar een aantal punten. Vul allereerst de CV-installatie. Controleer de elektrische verbindingen, aansluitingen en stekkers. Check of alles goed geïsoleerd is en vrij is van schade en neem ook direct de verlichting mee. Mocht er brand ontstaan dan wil jij hier natuurlijk zo snel mogelijk van op de hoogte zijn. Check daarom de batterijen van zowel de CO2- als rookmelders. Controleer tot slot de werking van de bilgepomp en zorg dat deze op ‘stand-by’ staat.  

TIP: vervang gasslangen. Een handige vuistregel is om alle flexibele gasslangen na drie jaar te vervangen. Laat de hele gasinstallatie om de drie jaar controleren door een keurmeester. 

Veiligheidsmiddelen  

Een boot is pas vaarklaar als alle veiligheidsmiddelen gecontroleerd zijn op aanwezigheid en functioneren. Wees goed voorbereid en ken je uitrusting. Controleer allereerst de aanwezigheid van de reddingvesten. Zijn er genoeg aanwezig voor alle meevarenden en zijn ze onbeschadigd? Check tot slot het gaspatroon, het zouttablet, de fakkels en/of lichtkogels (houdbaarheidsdatum). Check op de aanwezigheid van een gekeurde brandblusser. En is er een reddingsvlot aanwezig? Controleer of alle onderdelen naar behoren functioneren. 

Checklist boot vaarklaar maken 

Rond de boot

 • Check het onderwaterschip
 • Controleer de antifouling laag
 • Check de anodes
 • Controleer de loospijpen 
 • Controleer de boeg en hekschroef, schroef, schroefas, roer(en), kranen/afsluiters en huiddoorvoeren

Voortstuwing 

 • Check de status van de motor
 • Check het beluchtingskanaal
 • Controleer de brandstoftank
 • Controleer de accu’s
 • Controleer de filters, olie, V-snaren, koelvloeistof, accu en/of impeller

Veiligheidsmiddelen 

 • Controleer de veiligheidsmiddelen
 • Controleer de fakkels en/of lichtkogels
 • Check de brandblusser
 • Controleer het reddingsvlot

Extra’s voor de zeilboten 

Ga jij met een zeilboot het water op? Dan zijn er nog een aantal (andere) zaken om te controleren. Check allereerst de verstaging. Kijk naar schades in de vorm van knikken, braampjes en verbuigingen. Lak, stootwillen en polyester moeten vrij zijn van schade. 

Op een een zeilboot zijn veel bewegende onderdelen aanwezig. Slijtage en viezigheid kunnen veel invloed hebben op hun functioneren. Controleer daarom alle lieren en draaiende onderdelen en maak deze zo nodig schoon. Neem ook direct de touwen mee met schoonmaken. Controleer vervolgens de bevestiging van het bootbeslag. 

Verder moeten de masten, zalingen, rondhouten, zeilen, rolfoksystemen, rolreefsystemen, staand- en lopend want worden gecontroleerd. Check of alles naar behoren functioneert en of de onderdelen onbeschadigd zijn. 

Veilig en voorbereid het water op 

Je boot is weer klaar om gebruikt te worden. Wil jij helemaal zorgeloos het water op? Vergeet dan niet om je boot goed te verzekeren. Waar je ook vaart, met een bootverzekering van TVM ben je altijd uitgebreid verzekerd. Benieuwd wat je nog meer kan doen om veilig te varen en schade te voorkomen? Kijk dan op onze preventietips pleziervaart.