Overslaan en naar de inhoud gaan

Preventietips
pleziervaart

Gaat u veilig en vertrouwd het water op? Wees goed voorbereid en zorg ervoor dat uw boot goed onderhouden is. Kent u bijvoorbeeld de vaarregels als u het water op gaat met uw pleziervaartuig? En weet u hoe een sluis werkt? Lees hier preventietips pleziervaart.

Veilig en onbezorgd het water op: preventietips pleziervaart

Als u met uw pleziervaartuig op het water bent, wilt u vooral genieten. Om onbezorgd te kunnen genieten, moet u wel goed voorbereid zijn. Vanuit de praktijk weten wij waar de risico's liggen. U kunt zelf al veel aan preventie doen.

Tips voor op het water

  • Hoe werkt een sluis? Bent u nog een onervaren 'bestuurder', dan kan het best spannend zijn om voor de eerste keer in een sluis te moeten. Lees hier hoe u op een verantwoorde manier een sluis in en uit moet varen.
  • Verkeersborden op het water. Wilt u gevaarlijke situaties (en boetes) voorkomen? Lees dan snel verder om erachter te komen wat de belangrijkste verkeersborden op het water zijn.
  • Veilig en correct uw boot ankeren. Als er geen vasteland is om aan te meren, gaat u voor anker. U kunt dit niet zomaar op elke plek doen en u moet goed bepalen waar u uw anker te water laat, zodat u niet te ver afdrijft. Op deze pagina vertellen we u graag hoe u correct en veilig uw boot kunt ankeren.
  • Veilig de snelvaargebieden in. Snelvaren is leuk! Maar als u niet goed anticipeert op de snelheden van uw boot en die van andere boten, dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Verdiep uzelf daarom goed in de regels voordat u de snelvaargebieden in gaat.
  • Kent u de vaarregels? Om het leuk en veilig te houden op de vaarwegen zijn er, net als op de weg, ‘verkeersregels’ (vaarregels). Het is erg belangrijk om hier kennis van te hebben, zodat je veilig en voorbereid het water op kan gaan.
  • Stuurboordwal varen. Op het water moet u zoveel mogelijk rechts aanhouden. U spreekt hier niet over links en rechts, maar over stuur- en bakboord. Let op, er zijn uitzonderingen.