Preventietips
pleziervaart

Gaat u veilig en vertrouwd het water op? Wees goed voorbereid en zorg ervoor dat uw boot goed onderhouden is. Kent u bijvoorbeeld de vaarregels als u het water op gaat met uw pleziervaartuig? En weet u hoe een sluis werkt? Lees hier preventietips pleziervaart.

Veilig en onbezorgd het water op: preventietips pleziervaart

Als je met jouw pleziervaartuig op het water bent, wil je vooral genieten. Om onbezorgd te genieten, moet je wel goed voorbereid zijn. Vanuit de praktijk weten wij waar de risico's liggen. Je kunt zelf al veel aan preventie doen.

  • Vaarklaar maken van je boot. Lees de checklist welke stappen je moet ondernemen om een boot vaarklaar te maken voor het nieuwe seizoen.
  • Voorkom brand en ontploffing op je boot. Met de juiste maatregelen kun je je boot, de passagiers en jezelf beschermen. Lees de checklists.
  • Veilig met je boot het water op. Veilig varen begint met het treffen van de juiste voorbereidingen. Lees onze tips wat je moet doen om veilig met je boot het water op te kunnen gaan.
  • Voorkom inbraak en diefstal van je boot. Jaarlijks worden in Nederland ruim 1.200 boten en 2.100 buitenboordmotoren gestolen. Laat dit jezelf en jouw boot niet overkomen. Lees hoe je dit kan voorkomen en hoe je korting ontvangt op beveiligings­middelen.

Tips voor op het water

  • Hoe werkt een sluis? Ben je nog een onervaren ‘bestuurder’ dan kan het best spannend zijn om voor de eerste keren in een sluis te moeten. Lees hier hoe je op een verantwoorde manier een sluis in en uit moet varen.
  • Verkeersborden op het water. Wil je gevaarlijke situaties (en boetes) voorkomen? Lees dan snel verder om er achter te komen wat de belangrijkste verkeersborden op het water zijn.
  • Veilig en correct je boot ankeren. Als er geen vasteland is om aan te meren, dan ga je voor anker. Je kan dit niet zomaar op elke plek doen en je moet goed bepalen waar je je anker het water in laat, zodat je niet te ver afdrijft. Op deze pagina vertellen we je graag hoe je correct en veilig je boot kan ankeren.
  • Veilig de snelvaargebieden in. Snelvaren is leuk! Maar als je niet goed op anticipeert op de snelheden van je boot en die van andere boten, dan kan het gevaarlijke situatie opleveren. Verdiep je daarom goed in de regels voordat je de snelvaargebieden in gaat.
  • Ken jij de vaarregels? Om het leuk en veilig te houden op de vaarwegen zijn er, net als op de weg, ‘verkeersregels’ (vaarregels). Het is erg belangrijk om hier kennis van te hebben, zodat je veilig en voorbereid het water op kan gaan.
  • Stuurboordwal varen. Op het water moet je zoveel mogelijk rechts aanhouden. Je spreekt hier niet over links en rechts maar over stuur- en bakboord. Let op, er zijn uitzonderingen op het stuurboordwal varen.