De beste jachthavens van Nederland

Je hebt je boot vaarklaar gemaakt, je uitrusting gecheckt en je vaarroute bepaald. Tijd om te genieten! Om de beleving compleet te maken wil je onderweg natuurlijk ook een keer je boot aanmeren in één van de vele Nederlandse jachthavens. Even je benen strekken, een leuke activiteit ondernemen, neerstrijken op een terrasje of simpelweg genieten van de omgeving. Laat je inspireren door onze top-10 jachthavens in Nederland! 

haven marina Volendam

1. Passantenhaven Terschelling 

Wil je de waddeneilanden graag bezoeken? Maak dan gebruik van een ligplaats in de Passantenhaven van Terschelling. De haven ligt in West, het grootste dorp van het eiland. De kracht van deze Nederlandse jachthaven is natuurlijk het uitzicht en de vele activiteiten. Huur bijvoorbeeld een scooter, buggy of fiets en ontdek het eiland op je eigen manier. Geniet van het strand, de frisse lucht, de zilte zee en de prachtige natuur.

2. Michiel de Ruyterhaven in Vlissingen 

De Jachthaven van Vlissingen (Michiel de Ruyterhaven) is een echte aanrader om je boot aan te meren. Je kan hier lekker naar het strand gaan, genieten van het mooie uitzicht op de Westerschelde, de langste boulevard van Nederland ontdekken, shoppen in het centrum of één van de vele (o.a. vis-) restaurants bezoeken. Speel de toerist in eigen land! Wist je trouwens dat Vlissingen ook bekend staat om de kunst, culturele en maritieme geschiedenis? Als je hierin geïnteresseerd bent, neem dan eens een kijkje in het Zeeuws maritiem muZEEum. 

Wat ook bijzonder is aan de Michiel de Ruijterhaven, is dat je er kan je zien hoe de loodsboten naar buiten varen om de grote schepen op zee te ontmoeten, waar ze loodsen afzetten op het schip. De Westerschelde heeft namelijk veel ondiepe plekken en sterke stromingen en is daardoor een van de moeilijkste rivieren om te bevaren.

Terschelling vlissingen haven

3. Marina Volendam 

De jachthaven Marina in Volendam ligt in het Markermeer, mooi centraal tussen provincies Noord-Holland en Flevoland. Het is één van de modernste jachthavens van Nederland en heeft een luxe uitstraling. Toch proef je er écht de Volendamse sfeer. Met ruim 500 ligplaatsen is er altijd een plekje om jouw boot aan te meren. Ontdek tijdens je verblijf natuurlijk het mooie Volendam en geniet van de vele terrassen! 

4. Jachthaven Bruinisse 

De moderne faciliteiten en luxe ligplaatsen maken jachthaven Bruinisse het ideale uitgangspunt om Zeeland te ontdekken. De familiehaven bevindt zich aan de Grevelingen. Het helderste zoutwatermeer van Europa. Bruinisse is een mooie plek om met het gezin een dag op het strand door te brengen. Vanuit deze mooie jachthaven in Nederland geniet je optimaal van de mooie omgeving. Heb je genoeg tijd? Neem de omgeving dan nog beter in je op door te gaan wandelen of fietsen. Er is altijd wat te doen in Bruinisse!  

volendam bruinisse haven

5. Prinsentuin Leeuwarden 

Op loopafstand van het Leeuwarder stadscentrum bevindt zich de Prinsentuin. Deze mooie ligplaats wordt jaarlijks door honderden watersportliefhebbers bezocht. Je kan hier genieten van de natuur maar ook van de bruisende stad (en haar voorzieningen). Tijdens je verblijf kun je in de groene omgeving van de Prinsentuin lekker eten en drinken. In de culturele stad vind je veel restaurants, terrassen, winkels en musea. Of je nou opzoek bent naar de natuur of naar de stadse voorzieningen. Deze ligplaats heeft alles te bieden. Officieel gezien is de Prinsentuin geen jachthaven, maar het mooie plekje mag niet ontbreken in deze top-10 van Nederlandse jachthavens.

6. Jachthaven Harlingen 

Harlingen is één van de oudste zeehavensteden en is onlangs nog uitgeroepen tot meest gastvrije stad van Nederland! Harlingen is een prachtige stad waarvan de binnenstad omringd wordt door oude grachtenpanden en pakhuizen. Je vindt er veel leuke terrasjes, waarvan sommige uitzicht hebben op de mooie Waddenzee. Harlingen ligt namelijk aan de rand van het Werelderfgoed Waddenzee. Je kan er dus van alles zien en oneindig veel excursies doen.  

De Cruise Port Harlingen is een van de oudste jachthavens van Nederland. Hier kan je je boot niet aanmeren, maar je kan er wel de rivier- en zee cruiseschepen zien aankomen en vertrekken. Jachthavens waar je je boot wel aan kan meren zijn de Nieuwe Willemshaven, de Zuiderhaven en de Noorderhaven.

Leeuwarden Harlingen haven

7. Jachthaven Naarden 

Jachthaven Naarden is één van de leukste jachthavens van Nederland voor kinderen. Het middelpunt van het havenpark is een speeltuin en er is een natuurzwembad, waar je kind zich uitstekend zal vermaken! Het is er goed toeven. Geniet van een heerlijke lunch, diner of borrel in het PorterHouse en bezoek omliggende locaties via de vele wandel- en fietsroutes.  

De jachthaven is gelegen aan het Gooimeer. De mooie wateren van de Randmeren, het Ijmeer en het Markermeer omringen het gebied. Genoeg keuze dus als je weer het water op wil!

8. Stadshaven Goes 

De jachthaven van Goes bevindt zich in het mooie stadscentrum, dat omringd wordt door historische pakhuizen en gebouwen. In het centrum van Goes vind je de grote markt, met als blikvanger het stadhuis. Ook vind je hier veel leuke cafés, terrassen en restaurants. Houd je van historische gebouwen? Vergeet dan niet om een bezoek te brengen aan de Maria Magdalenakerk.  

Naarden goes

9. Stadshaven Medemblik  

Als je op het Ijsselmeer aan het varen bent dan is het de moeite waard om een bezoekje te brengen aan de Stadshaven van Medemblik. Medemblik is de oudste stad van West-Friesland en staat bekend om zijn gastvrijheid. Je bent er altijd welkom! Je vindt er verschillende terrassen, winkels en musea. Genoeg te doen dus. Dichtbij de haven bevinden zich Enkhuizen en het historische Medemblik. Ook leuk om tijdens je verblijf te bezoeken met de fiets - mits je hier voldoende tijd voor hebt.

10. Compagnieshaven Enkhuizen 

Enkhuizen heeft - volgens ons - zelf ook één van de leukste jachthavens van Nederland! Het is gelegen aan het Ijsselmeer en met ca. 600 jachten en 400 parkeerplaatsen is de jachthaven erg levendig en gezellig. Ontdek het historische stadje Enkhuizen en de omgeving.

Medemblik Enkhuizen haven

Een vaarroute naar de jachthaven 

Heb je nog geen idee welke route je gaat varen? Bekijk dan eens onze top-10 vaarroutes in Nederland! Je leest op deze pagina ook hoe je gemakkelijk en snel online je eigen vaarroute vormgeeft. Wil je open water ontwijken of vaar jij liever niet op wateren met beroepsvaart? Dan kan je deze snel toevoegen aan je filters.  

Bekijk onze top 10 vaarroutes in Nederland