Overslaan en naar de inhoud gaan

Online vaarroutes in Nederland

Bent u op zoek naar een leuke vaarroute? Als liefhebber van het water wilt u zich natuurlijk op de mooiste wateren bevinden en vindt u het misschien ook leuk om steeds een nieuwe route uit te proberen. De vele vaarroutes in Nederland helpen u om de natuur, de cultuur en de vele mooie locaties op hun best te ontdekken.

vaarroutes in Nederland | tvm verzekeringen

Uw vaarroute online vormgeven 

Tegenwoordig kunt u gemakkelijk vaarroutes online vinden, aanmaken en opslaan. Bijvoorbeeld via websites zoals vaarroute.online en marineplan.com. Zo heeft u binnen enkele minuten een vaarroute naar uw wensen gevonden. Wilt u toch nog iets aanpassen? Dat kan. U kunt bijvoorbeeld een tussenstop toevoegen, routes over open water of grote kanalen kiezen, stremmingen, bruggen en de zee vermijden met slechts één klik.

De online vaarroutes die u kunt vinden, voorzien u van belangrijke en handige informatie. Bij het zoeken van een route kunt u bijvoorbeeld de eigenschappen van uw vaartuig aangeven, zoals de diepgang en breedte. De routes waar uw boot niet kan komen, worden automatisch uitgesloten. De online vaarroutes verstrekken ook informatie over de geschatte tijdsduur, afstand, sluitingstijden, tussenstops en prijzen. Een handige tool dus voor elke watersportliefhebber die graag nieuwe vaarroutes in Nederland wil ontdekken!

Top-10 vaarroutes in Nederland 

Met ruim 10.000 km bevaarbaar water zijn er heel veel mooie vaarroutes in Nederland. Zo veel, dat het misschien moeilijk is om te kiezen. Om u te helpen delen we de top-10 van onze specialisten pleziervaart met u.  

1. Elfstedentocht  

Eén van de bekendste en populairste vaarroutes van Nederland is de Elfstedentocht route. De Elfstedentocht, het grootste schaatsevenement van de wereld, trekt duizenden bezoekers naar de Friese steden. Mits er voldoende ijs ligt en het evenement doorgang vindt natuurlijk. Maar ook zonder ijs kan de ‘Tocht der tochten’ gemaakt worden. Niet op schaatsen, maar met een boot.  

De vaarroute begint officieel in Leeuwarden. Maar je kan natuurlijk ook op een andere plek op de route starten. Bijvoorbeeld in Stavoren of Dokkum. Met het ruime aanbod aan musea, tentoonstellingen en theaters kan er kennis worden gemaakt met de Friese cultuur. De grote steden bieden volop mogelijkheden. Bovendien kunnen de winkels en terrassen een leuke afwisseling bieden van het varen. 

Toe aan rust? Laat de route je meenemen over de Friese meren, langs de vele rustige dorpjes en het groene landschap. Waar volop genoten kan worden van het rustige natuurgebied, de pittoreske huisjes en mooie bruggetjes. De Elfstedentocht is de beste manier om kennis te maken met Friesland. 

2. Waddenzee  

Ontdek het open water van het Werelderfgoed de Waddenzee. Het is een uniek vaargebied met stromingen, zandbanken en wisselende getijden. Volgens velen kent de Waddenzee dan ook de mooiste vaarroutes van Nederland.

Eén van de populairste vaarroutes is de route van Vlieland naar Terschelling, met als startpunt Harlingen. Houd bij vertrek rekening met wisselende getijden. Vooral kleinere schepen kunnen verrast worden door de stromingen. Eenmaal op de Waddenzee kun je genieten van de zilte zeelucht, het rustige water en het prachtige uitzicht.

Eenmaal aangekomen op Vlieland kun je het leuke centrum bezoeken, waar vele terrasjes en leuke winkeltjes elkaar afwisselen. Als je wat meer tijd hebt, kun je ook een leuke activiteit doen op Vlieland, zoals een strandtour, fietsen of zeilen. De reis wordt voortgezet naar het buureiland Terschelling, waar de jachthaven zich op loopafstand bevindt van West, het grootste dorp van Terschelling. Ook hier kun je het gezellige centrum bezoeken en, wanneer je meer tijd hebt, een leuke activiteit doen, zoals een tour langs de oude bunkers of wadlopen.

test

3. Het Biesbosch  

Het Biesbosch is een officieel nationaal park en een uniek natuurgebied. Het bestaat uit drie delen: de Sliedrechtse Biesbosch, de Brabantse Biesbosch en het Dordtse Biesbosch. Je vindt er wilgenbossen, eilanden, groene oevers en kronkelende kreken. Het is één van de weinige zoetwatergetijdengebieden in de wereld, waar bijzondere planten en diersoorten hun huis hebben. Het Biesbosch is een groot netwerk van kronkelende rivieren, waar je in alle rust doorheen kunt varen. Geniet van het natuurschoon om je heen!

De Sliedrechtse Biesbosch is de kleinste van de drie delen. De vaarroute die hier vaak wordt genomen is van Ottersluis naar Dordrecht, met als populaire tussenstop het eilandje Moldiep, waar boten een aanlegplaats hebben. Het is een leuke plek om te lunchen of iets te drinken.

De Brabantse Biesbosch staat bekend om zijn polders, grienden, riet- en biezengorzen. Twee bekende vaarroutes zijn van het Hollands Diep naar de Biesboschsluis of van de Amer naar de Biesboschsluis. Het varen in het Dordtse Biesbosch wordt afgeraden vanwege de regels en afwisselende waterdieptes.

4. Limburg  

Limburgse gastvrijheid, een bourgondische levensstijl en bovendien prachtige locaties maken varen in het waterrijke Midden-Limburg tot een aantrekkelijke keuze. Tijdens uw route over de Maasplassen maakt u kennis met gezellige bruisende stadjes en dorpjes, en biedt de omgeving van Midden-Limburg alles, van cultuur en natuur tot lekker eten.

U kunt de route starten in Gennep of Cuijk, ten noorden van de Maas, met als eindpunt het prachtige Maastricht. Onderweg is het aan te raden om af en toe te stoppen en de omgeving in u op te nemen. Denk aan een bezoek aan de binnenstad van Roermond of ontspannen op een terrasje in het mooie Venlo.

Bij het varen over de Maas komt u bij het knooppunt met de rivier de Roer, dat jaarlijks veel watersporters aantrekt. Voordat u Maastricht bereikt, komt u langs Sittard en Geleen. Eenmaal in Maastricht aangekomen, kunt u volop gebruikmaken van de vele activiteiten en voorzieningen, met talloze winkels en restaurants die het stadscentrum sieren.

Woon je in de buurt van Limburg of ben je bereid om een reis te maken? Ontdek dan een van de mooiste vaarroutes van Nederland in het waterrijke landschap van Midden-Limburg. Geniet van de prachtige steden en locaties terwijl u tussendoor kunt genieten van het mooie uitzicht.

5. Westerschelde 

Vaart u al enige tijd en spreekt een uitdaging u aan? Dan is de Westerschelde route wellicht iets voor u. Het betreft een uitdagende, maar tegelijkertijd prachtige vaarroute in Nederland. Tijdens deze route vaart u door de Noordzee of binnenwateren, passeert u de mooie plaatsen Breskens en Vlissingen, en kunt u genieten van een spannende ervaring. Tijdens de tocht wordt u geconfronteerd met de getijden, zeewind en sterke stromingen.

De Westerschelde kan op twee manieren worden benaderd: via de binnenwateren of de Noordzee. Als u kiest voor de Noordzeeroute, vaart u onder de kust van Walcheren door naar Vlissingen. Hier kunt u genieten van de prachtige boulevard, gezellige terrasjes en het sfeervolle stadscentrum. Houd tijdens deze route rekening met de getijden, waar sterke stromingen kunnen ontstaan, wat in combinatie met de zeewind voor een uitdagende ervaring zorgt.

De binnenwateren bieden daarentegen een veel rustigere route, vrij van de harde stromingen en zeewind. Deze route vermijdt ook de drukte van de beroepsvaart die de Noordzeeroute vaart.

Langs de Westerschelde route vindt u tal van aanlegplaatsen, waar met name Vlissingen en Breskens vaak worden gebruikt om even te pauzeren. Beide locaties zijn geschikt voor zowel korte als langere verblijven.

Westerschelde Limburg

6. Utrecht 

U zoekt naar een leuke vaarroute in de buurt van Utrecht? Dan is een tocht over de Lek en de Nederrijn wellicht iets voor u. Tijdens deze route vaart u langs het prachtige rivierenlandschap van Midden-Nederland, met als eindbestemming het mooie Arnhem.

Een veelgekozen startlocatie is Nieuwegein, waar de Koninginnesluis gebruikt kan worden om de tocht te beginnen. Eerst vaart u op de rivier de Lek, en na het passeren van Wijk bij Duurstede gaat de Lek over in de Nederrijn.

Het eerste plaatsje waar u langs komt is Culemborg, een stad met een rijke geschiedenis. Hier kunt u kennis maken met de geschiedenis in een van de vele musea, en aanleggen is mogelijk in de jachthaven van Culemborg.

Eenmaal aangekomen in Wijk bij Duurstede, kunt u twee kanten op. U kunt de dode arm van de Nederrijn opvaren, of Wijk bij Duurstede bezoeken. In de stad vindt u een groot aanbod aan restaurants, dus het is een goede plek om wat te eten. Als u Wijk bij Duurstede wilt bezoeken, kunt u gebruik maken van een van de twee jachthavens.

De reis wordt voortgezet naar Rhenen, waar het uitzicht op het rivierenlandschap op de voorgrond treedt. Neem ook een kijkje in het stadscentrum om de Cunerakerk te bekijken. Vooral voor gezinnen met jonge kinderen is Rhenen een leuke plek om te stoppen, bijvoorbeeld om Ouwehands Dierenpark te bezoeken. Voordat u Arnhem bereikt, komt u nog langs Wageningen. Eenmaal in Arnhem aangekomen kunt u genieten van de vele bezienswaardigheden, restaurants en winkels. Het is een leuke stad om nog wat tijd door te brengen.

Dus, als u op zoek bent naar een vaarroute in Nederland waar steden en natuur elkaar afwisselen, en waar u uw stuurmanskunsten kunt aanscherpen, dan is de vaarroute van Utrecht naar Arnhem wellicht iets voor u.

7. Flevoland 

Mooie rivieren, kreekjes en groen landschap tekenen het waterlandschap van Flevoland. De route van Harderwijk naar Spakenburg is een van de mooiste vaarroutes in Nederland, geschikt voor sloepen, zeilboten en motorjachten.

De route begint in Harderwijk. Voordat u vertrekt, kunt u genieten van de terrassen, winkels en verschillende activiteiten in de stad. Als u met uw gezin reist, is een bezoek aan het Dolfinarium in Harderwijk een aanrader.

Als u liever direct wilt vertrekken, kunt u na het naviduct de richting Spakenburg volgen. Eenmaal op het Wolderwijd vaart u langs Strand Horst en Zeewolde, langs verschillende jachthavens. Als u niet gestopt bent in Harderwijk, zijn de jachthavens een geschikte plek om even pauze te nemen en te genieten van de weidse uitzichten en het strand.

Verderop komt u bij de Nijkerkersluis, waar u de Eemhof kunt zien. Dit is opnieuw een leuke tussenstop als u met uw gezin reist. Na de Nijkerkersluis volgt u de route NK 40. In Bunschoten-Spakenburg kunt u aanleggen bij een van de twee jachthavens. Het dorp heeft nog steeds alle kenmerken van een traditioneel vissersplaatsje, die eenvoudig te ontdekken zijn. In het gezellige centrum van Spakenburg kunt u lekker uit eten gaan of een van de vele musea bezoeken die gericht zijn op de rijke geschiedenis van het dorp.

8. Weerribben-Wieden 

Het mooie Weerribben-Wieden is een van de grootste laagveenmoerassen in Noordwest-Europa, een uitgestrekt en prachtig waterrijk natuurgebied. Hier vind je een van de mooiste vaarroutes in Nederland, want het gebied is doorkruist met verschillende waterwegen.

Het nationale park wordt gekenmerkt door uitgestrekte moerasbossen die worden afgewisseld met geelkleurige rietlanden. Hier merk je snel dat de natuur de baas is, en je kunt zelfs bijzondere dieren tegenkomen, zoals de zeldzame zwarte stern of de otter.

Rustig varend over het water kun je het Overijsselse natuurgebied op zijn best ervaren. Vooral kanoën is hier populair, waarmee je de kleine kleurrijke sloten en meertjes kunt verkennen. Een hoogtepunt is een bezoek aan 't Eiland, waar een uitkijktoren een uniek uitzicht biedt. Dit is een aanrader als je het gebied ten volle wilt bewonderen.

Als je liever de levendige stadjes wilt verkennen of gewoon wilt genieten van lekker eten, kun je een kijkje nemen in de omgeving van Giethoorn. Hier vind je verschillende leuke terrassen in het stadscentrum.

flevoland Weerribben-Wieden 

9. Noord-Holland 

De tocht over Noord-Holland mag zeker niet ontbreken in uw lijst van de mooiste vaarroutes in Nederland. Met zijn prachtige natuur, pittoreske dorpjes en fantastische eindbestemming kunt u deze route in alle rust volgen, zodat u optimaal kunt genieten van het schitterende uitzicht.

De route kan worden gestart in Alkmaar. Als eerste herkenningspunt komt u de Friese Brug tegen. Kort daarna volgt de Koedijkervlotbrug, waarvan het openen een interessant schouwspel is om te zien. Zoals de naam al suggereert, is de Koedijkervlotbrug een drijvende constructie die de doorgang mogelijk maakt door de losse delen te verschuiven. Dit is zeker de moeite waard om eens te ervaren.

Na het passeren van de Koedijkervlotbrug is de route heel eenvoudig. U volgt het hoofdwater en uiteindelijk bereikt u Den Helder bij het zien van de Kooybrug. Het is een aanrader om wat tijd door te brengen in Den Helder. Bijvoorbeeld door een bezoek te brengen aan het prachtige Marinemuseum. Als u met het gezin onderweg bent, is het klimbos een leuke toevoeging aan uw reis.

Voor de ligplaats van uw boot zijn er verschillende binnenhavens in Den Helder beschikbaar. Als u liever een plekje wilt in de Koninklijke Marine Jacht Club, zorg er dan voor dat u zich vooraf aanmeldt bij de Koopvaarder Sluis.

10. Zuid-Holland en Gelderland 

In de lijst van mooiste vaarroutes in Nederland mag een tochtje over de mooiste rivier niet ontbreken. Deze route neemt u mee over de Linge, de langste rivier van Nederland, stromend van Doornenburg naar Gorinchem.

Met uw boot kunt u vanuit Gorinchem komen tot in het charmante stadje Buren. Onderweg kunt u stoppen op een van de prachtige locaties langs de route. Ontdek bijvoorbeeld het schitterende Glasmuseum in Leerdam, geniet van een heerlijk terrasje in het stadscentrum of breng een bezoek aan een van de vele winkels. Ook de historische gebouwen in Leerdam zijn goed bewaard gebleven en een bezoek waard.

Na het verlaten van Leerdam komt u in het mooie oude stadje Asperen, waar u via de sluis uw route kunt vervolgen. Hierna volgt het varen op de Acquoy, een zijarm van de Linge, waar u langs prachtige weilanden, rietvelden en boomgaarden vaart. Vooral in mei, wanneer de boomgaarden roze kleuren vanwege de appelbloesem, is dit gebied betoverend mooi.

Terwijl u verder vaart over de Linge, passeert u nog enkele schilderachtige dorpjes en stadjes voordat u aankomt in Geldermalsen, dat voor veel boten het eindpunt van de route is. Alleen kleine bootjes kunnen nog verder komen.

noord Holland Gorinchem

Vaarroute gevonden? 

Het is fijn om klaar te zijn om een nieuw stukje van Nederland te ontdekken. Om echt zorgeloos te kunnen genieten, is het belangrijk dat u uw boot vaarklaar maakt, dat je de vaarregels kent en zorgt dat uw boot goed verzekerd is. Met een bootverzekering van TVM bent u altijd uitgebreid verzekerd. Bent u benieuwd naar wat u nog meer kunt doen om de veiligheid te waarborgen? Kijk dan verder bij onze preventietips.