Overslaan en naar de inhoud gaan

Online vaarroutes in Nederland

Ben je op zoek naar een leuke vaarroute? Als water liefhebber wil jij je natuurlijk op de mooiste wateren bevinden en misschien vind je het ook leuk om steeds een nieuwe route uit te proberen. De vele vaarroutes in Nederland helpen je om de natuur, de cultuur en de vele mooie locaties op hun best te ontdekken.

vaarroutes in Nederland | tvm verzekeringen

Je vaarroute online vormgeven 

Tegenwoordig kan je gemakkelijk vaarroutes online vinden, aanmaken en opslaan. Bijvoorbeeld via vaarroute.online en marineplan.com. Zo heb je binnen een paar minuten een vaarroute naar jouw wensen gevonden. Wil je toch nog iets aanpassen? Dat kan. Je kan bijvoorbeeld een tussenstop toevoegen, routes over open water of grote kanalen, stremmingen, bruggen en de zee vermijden met één klik.  

De vaarroutes die je online kan vinden geven je belangrijke en handige informatie. Je kan bij het zoeken van een route bijvoorbeeld de eigenschappen van je vaartuig aangeven, zoals de diepgang en breedte. De routes waar je niet kan komen met jouw boot, worden automatisch uitgesloten. De online vaarroutes geven ook informatie over de tijdsduur, afstand, sluitingstijden, tussenstops en prijzen. Een handige tool dus voor elke watersportliefhebber die graag nieuwe vaarroutes in Nederland wil ontdekken!  

Top-10 vaarroutes in Nederland 

Met ruim 10.000 km bevaarbaar water zijn er heel veel mooie vaarroutes in Nederland. Zo veel, dat het misschien moeilijk is om te kiezen. Om je te helpen delen we de top-10 van onze specialisten pleziervaart met je.  

1. Elfstedentocht  

Eén van de bekendste en populairste vaarroutes van Nederland is de Elfstedentocht route. De Elfstedentocht, het grootste schaatsevenement van de wereld, trekt duizenden bezoekers naar de Friese steden. Mits er voldoende ijs ligt en het evenement doorgang vindt natuurlijk. Maar ook zonder ijs kan de ‘Tocht der tochten’ gemaakt worden. Niet op schaatsen, maar met een boot.  

De vaarroute begint officieel in Leeuwarden. Maar je kan natuurlijk ook op een andere plek op de route starten. Bijvoorbeeld in Stavoren of Dokkum. Met het ruime aanbod aan musea, tentoonstellingen en theaters kan er kennis worden gemaakt met de Friese cultuur. De grote steden bieden volop mogelijkheden. Bovendien kunnen de winkels en terrassen een leuke afwisseling bieden van het varen. 

Toe aan rust? Laat de route je meenemen over de Friese meren, langs de vele rustige dorpjes en het groene landschap. Waar volop genoten kan worden van het rustige natuurgebied, de pittoreske huisjes en mooie bruggetjes. De Elfstedentocht is de beste manier om kennis te maken met Friesland. 

2. Waddenzee  

Ontdek het open water van de Werelderfgoed de Waddenzee. Het is een uniek vaargebied met stromingen, zandbanken en wisselende getijden. Volgens velen kent de Waddenzee dan ook de mooiste vaarroutes van Nederland.  

Een van de populairste vaarroutes is de route van Vlieland naar Terschelling, met als startpunt Harlingen. Houd bij vertrek rekening met wisselende getijden. Vooral kleinere schepen kunnen verrast worden door de stromingen. Eenmaal op de Waddenzee kun je  genieten van de zilte zeelucht, het rustige water en het prachtige uitzicht.  

Eenmaal aangekomen op Vlieland kan je het leuke centrum bezoeken, waar vele terrasjes en leuke winkeltjes elkaar afwisselen. Als je wat meer tijd hebt, kan je ook een leuke activiteit doen op Vlieland. Zoals een strandtour, fietsen of zeilen. De reis wordt voortgezet naar het buureiland Terschelling. Waar de jachthaven zich op loopafstand bevindt van West. Het grootste dorp van Terschelling. Ook hier kan je het gezellige centrum bezoeken en, wanneer je meer tijd hebt, een leuke activiteit doen. Zoals een tour langs de oude bunkers of wadlopen. 

test

3. Het Biesbosch  

Het Biesbosch is een officieel nationaal park en een uniek natuurgebied. Het bestaat uit drie delen. De Sliedrechtse Biesbosch, de Brabantse Biesbosch en het Dordtse Biesbosch. Je vindt er wilgenbossen, eilanden, groene oevers en kronkelende kreken. Het is één van de weinige zoetwatergetijdengebieden in de wereld. Waar bijzondere planten en diersoorten hun huis hebben. Het Biesbosch is een groot netwerk van kronkelende rivieren, waar je in alle rust doorheen kan varen. Geniet van het natuurschoon om je heen!  

De Sliedrechtse Biesbosch is de kleinste van de drie delen. De vaarroute die hier vaak wordt genomen is Ottersluis - Dordrecht. Met als populaire tussenstop het eilandje Moldiep. Waarvoor boten een aanlegplaats aanwezig is. Een leuke plek om te gaan lunchen of wat te drinken. 

De Brabantse Biesbosch staat bekend om zijn polders, grienden, riet- en biezengorzen. Twee bekende vaarroutes zijn van het Hollands Diep naar de Biesboschsluis. Of van de Amer naar de Biesboschsluis. Het varen in het Dordtse Biesbosch wordt afgeraden. Het varen wordt hier bemoeilijkt door de regels en afwisselende waterdieptes.  

4. Limburg  

Limburgse gastvrijheid, bourgondische levensstijl en bovendien mooie locaties. Varen in het waterrijke Midden-Limburg heeft weinig uitleg nodig. Ga tijdens deze route over de maasplassen. Maak kennis met de gezellige bruisende stadjes en dorpjes. De route door Midden-Limburg heeft alles te bieden. Van cultuur, natuur tot lekker eten. 

De route kan worden gestart in Gennep of Cuijk. Noordelijk van de Maas. Met als eindpunt het mooi Maastricht. Sla ondertussen de omgeving in je op. Door af en toe ergens te stoppen. Om bijvoorbeeld de binnenstad van Roermond te zien. Of plof neer op een terrasje in het mooie Venlo. 

Bij het varen over de Maas kom je het knooppunt met de rivier de Roer tegen. Waar jaarlijks veel watersporters op afkomen. Voordat Maastricht wordt bereikt, kom je over Sittard en Geleen. Eenmaal in Maastricht aangekomen kan er volop gebruik worden gemaakt van de vele activiteiten en voorzieningen. Waar veel winkels en restaurants het stadscentrum innemen. 

Woon jij in de buurt van Limburg of vind je een reisje maken niet erg? Ontdek dan één van de mooiste vaarroutes van Nederland in het waterrijke landschap van Midden-Limburg. Krijg de mooie steden en locaties te zien. Waar je tussendoor kan genieten van het mooi uitzicht.  

5. Westerschelde 

Vaar je al langer en spreekt een gezonde uitdaging jou wel aan? Dan is de Westerschelde route iets voor jou. Een uitdagende maar ook nog een hele mooie vaarroute in Nederland. Vaar door de Noordzee of binnenwateren, kom door de mooie plaatsjes Bresken en Vlissingen en geniet ondertussen van een leuke uitdaging. Tijdens deze route kom je in aanraking met de watergetijden, zeewind en sterke stromingen.  

De Westerschelde kan op twee manieren worden bereikt. Via de binnenwateren en over de Noordzee. Kies je voor de Noordzeeroute? Vaar dan onder de kust van Walcheren door naar Vlissingen. Waar je kan genieten van de mooie boulevard, de gezellige terrasjes en het mooie stadshart. Vergeet tijdens deze route niet om rekening te houden met de getijden. Waar sterke stromingen kunnen ontstaan. Een uitdaging in combinatie met de zeewind.  

De binnenwateren bieden een veel rustigere route. Vrij van de harde stromingen en zeewind. Maar ook vrij van de drukke beroepsvaart die over de Noordzee route varen. 

Over de Westerschelde route kom je langs veel aanlegplaatsen. Waar vooral Vlissingen en Breskens worden gebruikt om even te stoppen. Beide locaties zijn bovendien geschikt om zowel voor korte of langere tijd aan te leggen. 

Westerschelde Limburg

6. Utrecht 

Zoek jij een leuke vaarroute in de buurt van Utrecht? Dan is een tochtje over de Lek en de Nederrijn wat voor jou. Tijdens deze route vaar je langs het prachtige rivierenlandschap van midden Nederland. Met als eindbestemming het mooie Arnhem. 

Een veel gekozen startlocatie in Nieuwegein. Waar de koninginnesluis gebruikt kan worden om de tocht te beginnen. Eerst wordt er gevaren op de rivier de Lek. Na het passeren van Wijk bij Duurstede gaat de Lek over in de Nederrijn.  

Het eerste plaatsje waar de route langs komt is Culemborg. Een stad met een rijke geschiedenis. Leuk om kennis mee te maken in één van de vele musea. Aanleggen is mogelijk in de jachthaven van Culemborg.  

Eenmaal aangekomen in Wijk bij Duurstede kan je twee kanten op. De dode arm van de Neder-rijn kan worden opgevaren. Of Wijk bij Duurstede kan worden bezocht. Met het grote aanbod aan restaurants. Is het een goede plek om wat te eten. Wil je Wijk van Duurstede bezoeken. Dan kan er gebruik worden gemaakt van één van de twee jachthavens. 

De reis wordt voortgezet naar Rhenen. Waar het uitzicht van het rivierenlandschap op de voorgrond treed. Neem ook een kijkje in het stadscentrum om de Cunerakerk te bekijken. Vooral voor gezinnen met jonge kinderen is Rhenen een leuke plek om te stoppen. Om bijvoorbeeld het Ouwehands Dierenpark te bezoeken. Voordat Arnhem wordt bereikt kom je Wageningen nog tegen. Eenmaal in Arnhem kan er gebruik worden gemaakt van de vele bezienswaardigheden, restaurants en winkels. Een leuke stad om nog even wat tijd in door te brengen. 

Zoek jij een vaarroute in Nederland waar steden en natuur elkaar afwisselen? Waar de stuurmanskunsten erbij gepakt mogen worden? Dan is de vaarroute Utrecht - Arnhem wat voor jou. 

7. Flevoland 

Mooie rivieren, kreekjes en groen landschap tekenen het waterlandschap van Flevoland. De route Harderwijk - Spakenburg is één van de mooiste vaarroutes in Nederland voor met de sloep, zeilboot of motorjacht.  

De route begint in Harderwijk. Voordat je weggaat kan er gebruik worden gemaakt van de terrassen, winkels en verschillende activiteiten. ben je weg met het gezin? Dan is het Dolfinarium van Harderwijk een aanrader. 

Wil je liever direct vertrekken? Dan kan na het naviduct de richting Spakenburg worden aangenomen. Eenmaal op de Wolderwijd vaar je langs Strand Horst, Zeewolde en langs de verschillende jachthavens. Als je niet gestopt bent in Harderwijk. Dan zijn de Jachthavens een geschikte plek om pauze te nemen. Waar je nog kan genieten van de weidse uitzichten en het strand.  

Even verder kom je uit bij de Nijkerkersluis. Waar de Eemhof gezien kan worden. Wederom een leuke tussenstop als je weg bent met het gezin. Na de Nijkerkersluis moet de route NK 40 worden gevolgd. In Bunschoten-Spakenburg kan er worden aangelegd bij één van de twee jachthavens. Het dorp heeft nog steeds alle kenmerken van een vissersplaats. Welke eenvoudig terug zijn te vinden. In het gezellige centrum van Spakenburg  verder lekker uit eten. Of bezoek één van de vele musea. Gericht op de rijke geschiedenis van het dorp. 

8. Weerribben-Wieden 

Het mooie Weerribben-Wieden is één van de grootste laagveenmoerassen van Noordwest-Europa. Een groot en mooi waterrijk natuurgebied. Met één van de mooiste vaarroutes in Nederland. Want het gebied zit vol met verschillende waterwegen. 

Het nationale park wordt getekend door de uitgestrekte moerasbossen welke worden afgewisseld door de geelkleurige rietlanden. Dat de natuur hier nog regeert is snel te zien. Zo sluiten we het spotten van bijzondere dieren niet uit. Zoals de zeldzame zwarte stern of de otter.  

Rustig varend over het water zie jij het Overijsselse natuurgebied op haar mooist. Vooral de kano is hier in trek. Waarmee de kleine kleurrijke sloten en meertjes kunnen worden ontdekt. Met als hoogtepunt een bezoekje aan ‘T eiland.  De aanwezige uitkijktoren levert een uniek uitzicht. Een aanrader als je het gebied volop wil bewonderen. 

Wil jij liever de levendige plaatsjes verkennen, of ben je toe aan lekker eten? Neem dan een kijkje in de omgeving Giethoorn. Waar het stadscentrum verschillende leuke terrassen kent.  

flevoland Weerribben-Wieden 

9. Noord-Holland 

De tocht over Noord-Holland mag zeker niet ontbreken in de lijst van mooiste vaarroutes in Nederland. Met haar mooie natuur, pittoreske dorpjes en haar fantastische eindbestemming. Deze route kan in alle rust worden gevolgd. De eenvoudige tocht maakt dat jij optimaal kan genieten van het mooie uitzicht. 

De route kan worden gestart in Alkmaar. Als eerste herkenningspunt komen we de Friese Brug tegen. Kort daarna volgt de Koedijkervlotbrug. Waar het opengaan van leuker is om te zien. Zoals de naam misschien al weggeeft. Is de Koedijkervlotbrug een drijvende constructie. Deze brug vormt de doorgang door zijn losse delen te schuiven. Leuk om een keer te hebben meegemaakt. 

Na het passeren van de Koedijkervlotbrug is de route heel eenvoudig. Het hoofdwater kan vanaf dit punt worden gevolgd. Den-Helder is bereikt bij het zien van de Kooybrug. Met de aanrader om wat tijd door te brengen in Den-Helder. Neem bijvoorbeeld een kijkje in het mooie Marinemuseum. Ben je weg met het gezin? dan is het klimbos een leuke toevoeging aan de reis. 

Voor de ligplaats van de boot zijn er verschillende binnenhavens in Den-Helder. Liever een plekje in de Koninklijke Marine Jacht Club? Vergeet je dan niet vooraf aan te melden bij de Koopvaarder Sluis.  

10. Zuid-Holland en Gelderland 

In de lijst van mooiste vaarroutes in Nederland mag een tochtje over de mooiste rivier niet ontbreken. De route neemt je mee over de Linge. Nederlands langste rivier. De rivier stroomt van Doornenburg naar Gorinchem.  

Met de boot kan je vanuit Gorinchem komen tot in het kleine stadje Buren. Stop ondertussen op één van de mooie locaties. Ontdek bijvoorbeeld het mooie Glasmuseum in Leerdam. Ga het stadscentrum in voor een lekker terras of bezoek één van de vele winkels. Een andere mooi punt in Leerdam zijn de historische gebouwen. Welke goed bewaart zijn gebleven.  

Eenmaal Leerdam uit, volgt het mooie oude stadje Asperen. Waar via de sluis de route voort kan worden gezet. Hierna volgt het varen op de Acquoy. Een zijarm van de Linge. Hier vaar je langs de mooi weilanden, rietvelden en boomgaarden. Vooral mooi in Mei. Wanneer de boomgaarden rooskleurig zijn vanwege de appelbloesem.  

Verder varend over de Linge kom je langs een paar dorpjes en stadjes. Daarna kom je aan in Geldermalsen. Voor vele boten een eindpunt. Alleen kleine bootjes kunnen nog verder komen.

noord Holland Gorinchem

Vaarroute gevonden? 

Je bent klaar om weer een nieuw stukje van Nederland te ontdekken. Om écht zorgeloos te kunnen genieten is het belangrijk dat je je boot vaarklaar maakt, dat je de vaarregels kent en dat je boot natuurlijk goed verzekerd is. Met een bootverzekering van TVM ben je altijd uitgebreid verzekerd. Benieuwd wat je nog meer kan doen om de veiligheid te waarborgen? Kijk dan verder bij onze preventietips.