Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe werkt een sluis?

Een ervaren schipper draait zijn hand niet om voor het passeren van een sluis. Maar ben je nog een onervaren ‘bestuurder’ dan kan het best spannend zijn om voor de eerste keren in een sluis te moeten. Wij helpen je graag om op een verantwoorde manier een sluis in en uit te varen.

Hoe werkt een sluis | tvm verzekeringen

Waarvoor worden sluizen gebruikt? 

Sluizen worden gebruik als overbrugging tussen twee waterwegen met verschillende waterpeilen. Als er in zo’n situatie geen sluis aanwezig is, dan zal het water van de waterweg met het hogere waterpeil in de andere waterweg stromen en ontstaat er één waterweg met een hoogteverschil. Door middel van een sluis kan je van een waterweg met een lager waterpeil naar een waterweg met een hoger waterpeil komen en andersom.  

Zo werkt een sluis 

Een sluis wordt bediend door middel van 4 deuren. Twee van deze deuren bevinden zich aan de voorkant en twee deuren aan de achterkant. Er blijft te allen tijde één van de kanten gesloten zodat het water geen vrije doorgang heeft. Zodra een boot bij de sluis aankomt, opent één kant zodat de boot de sluis in kan varen. Deze deuren sluiten en het waterpeil in de sluis wordt aangepast aan het waterpeil van de waterweg waar de boot heen wil. De boot zakt of stijgt vanzelfsprekend mee met het waterpeil in de sluis. Als het gewenste waterpeil bereikt is openen de deuren aan te tegenovergestelde kant en kan de boot verder varen. 

hoe werkt een sluis boot

Hoe vaar je door een sluis?

Als je door een sluis gaat varen, zorg dan dat je snelheid vermindert zodat je de situatie bij de sluis goed kan overzien. Het kan zijn dat er meerdere boten wachten of dat er al boten in de sluis zitten die vanuit de tegengestelde richting komen. Zorg er dus voor dat je deze de ruimte geeft om de sluis te verlaten. 

Afhankelijk van het type sluis kan het zijn dat je als bestuurder van de boot zelf actie moet ondernemen om de sluis te bedienen, bijvoorbeeld door middel van een knop die je dient in te drukken om aan te geven dat je in de sluis wil. Eigenlijk net zoals een knop bij een fietsstoplicht.  

Zodra de sluis is geopend en vrij is vaar je hier rustig in en meer je de boot losjes aan de zijkant van de sluis aan. Doe dit om er voor te zorgen dat de boot niet heen en weer gaat in de sluis en daarbij andere boten raakt. Tegelijkertijd moet je de touwen niet vastleggen, omdat de boot anders niet mee kan zakken of stijgen met het waterpeil. Zorg er voor je geen golfslag veroorzaakt in de sluis zodat anderen daar geen last van hebben. 

Bij het verlaten van de sluis laat je eerst de beroepsvaart voor en verlaat je daarna zelf de sluis in volgorde van aanvaren. 

Helemaal zorgeloos op het water 

Je weet nu hoe een sluis werkt en je kan het zonder zorgen veilig passeren. Om écht zorgeloos te kunnen genieten op het water is het belangrijk dat je de vaarregels kent en natuurlijk dat je je boot goed onderhoud (vaarklaar maken, wintercheck etc.) en natuurlijk dat je je boot natuurlijk goed verzekerd. Met een bootverzekering van TVM ben je altijd uitgebreid verzekerd. Benieuwd wat je nog meer kan doen om je veiligheid te waarborgen? Bekijk dan onze preventietips.