Het gemak van boot- en vaarroute apps

Een nieuwe vaarroute ontdekken? De route navigeren? Informatie over over een vaargebied, sluizen en bruggen, de waterstanden en het weer? Informatie over interessante locaties zoals bezienswaardigheden, restaurants en (jacht)havens? Daar zijn verschillende boot- en vaarroute apps voor. Handig! Zo heb je alle informatie op zak. 

bootapp en vaarroute apps | tvm verzekeringen

De populairste vaarroute apps 

Ga je binnenkort een nieuwe route varen of ben je nog op zoek naar een leuke route? Er zijn verschillende apps die jou hierbij kunnen helpen. Wij hebben de populairste vaarroute apps voor jou op een rijtje gezet. Kan je wel wat inspiratie gebruiken om je volgende route te bepalen? Bekijk dan ook eens onze top-10 vaarroutes in Nederland.  

1. Waterkaarten Nederland app 

De Waterkaarten app geeft jou snel en gemakkelijk alle nodige informatie over een vaargebied. Gebruik de routeplanner om een route uit te stippelen. Je bepaalt zelf het startpunt, eventuele tussenstops en het eindpunt van de route om daar te komen. De app geeft je verschillende opties.  

Gebruik je de GPS functie op je mobiele telefoon? Dan kan je precies zien waar je vaart. En ook de actuele openings- en sluitingstijden van jachthavens, sluizen en bruggen worden weergegeven. Verder gebruikt de app informatie van Rijksoverheid om je te informeren over actuele stremmingen en scheepvaartberichten op de vaarweg.  

2. Watersport 

Ga je de wateren van Friesland op? Download dan de Watersport app. Je hebt alle vaarwegen snel en gemakkelijk in beeld én je hebt informatie over onder andere brugtijden, snelvaargebieden, actuele scheepvaartinformatie. Is kaartlezen niet jouw ding? Geen probleem. Deze vaarroute app heeft een navigatiefunctie die je updates geeft over aankomende vaarwegknooppunten en grote schepen die gaan passeren.  

3. NavKid  

Met de vaarroute app NavKid vaar je altijd met de laatste MarinePlan waterkaarten. De uitgebreide routeplanner zorgt dat jij de volledige controle hebt bij het vormgeven van jouw dag op het water. Omdat er geen internetverbinding nodig is, is de app tijdens het varen ook gemakkelijk te gebruiken op een tablet. Je wordt tijdens het varen begeleid langs sluizen en bruggen en je krijgt actuele informatie over onder andere de afstand en aankomsttijd. De NavKid app is alleen beschikbaar voor Android. 

4. Waterkaart Live 

De vaarroute app Waterkaart Live zorgt ervoor dat jij alle informatie op één plek hebt. De app is zowel offline als online te gebruiken. Uiteraard ontbreken de actuele veranderingen op het water als de offline versie wordt gebruikt. De huidige positie en de vaarroute kan tot in de details worden gevolgd. Met internetverbinding ben jij echt up-to-date van wat er op het water gebeurt. Volg veranderingen in waterdieptes, waterstanden, het weer, waterkwaliteit en gegevens van het KNRM station. Tijdens de vaarroute krijg je informatie over alle vaarwegkenmerken zoals bruggen en sluizen en daarvan de contactgegevens en de opening- en sluitingstijden.

Andere handige boot apps 

Naast de zojuist benoemde vaarroute apps, zijn er nog tal van andere handige boot apps die je kan downloaden om je dag op het water nog leuker en/of veiliger te maken. Zoals het gemakkelijk kunnen vinden en boeken van een ligplaats, een vaarvakantie samenstellen of de perfecte weersomstandigheden bijhouden.

1. KNRM Helpt app  

De KNRM Helpt app is misschien wel de allerbelangrijkste boot app om te downloaden. Het is de officiële app van de Koninklijk Nederlands Redding Maatschappij. De app helpt jou om goed voorbereid het water op te gaan (bekijk voor tips ook de pagina ‘veilig met je boot het water op’). En in geval van nood ben jij één klik verwijderd van het kustwachtcentrum. Vergeet niet de registratieprocedure door te gaan als je de app gedownload hebt. Daarna is de app direct klaar voor gebruik.

De boot app heeft ook allerlei functies om tijdens de reis aanpassingen te doen aan je route of om een nieuwe vaarroute aan te maken. Bepaal je start- en eindpunt, vul de route aan met eventuele tussenpunten en krijg direct een route / reisplan met informatie over de afstand en aankomsttijd.

2. Windfinder 

Ga je graag zeilen? Dan is Windfinder een interessante boot app voor jou. Deze app zorgt voor uitgebreide wind- en weersvoorspellingen voor de komende tien dagen met intervallen van drie uur. Kies je voor de ‘pro’ versie? Dan worden de intervallen ingekort naar één uur. Je ontvangt meldingen als een specifieke weersomstandigheid zich voordoet en je kunt de statische of geanimeerde weerkaarten bekijken met verschillende parameters zoals neerslag en windstoten.

3. Blue Water app  

Ben je op zoek naar een ligplaats bij jou in de buurt of wil je deze misschien zelfs alvast reserveren? Dat kan met de Blue Water app. Selecteer de gewenste haven en ontvang onder andere informatie over beschikbare ligplaatsen en de prijs van het verblijf. Verder kan je de specificaties en de beoordelingen van de haven bekijken en krijg je informatie over de havenmeester. Vul je gegevens in, bevestig de boeking en betaal direct via deze handige boot app.

4. Vaarmelder app 

Met de Vaarmelder app heb je actuele en betrouwbare informatie over de vaarwegen op zak. Deze - door Rijkswaterstaat ontwikkelde - boot app  geeft jou verder de mogelijkheid om gevaarlijke situaties en gebreken langs de vaarwegen te melden. Zo kunnen mede-vaarweggebruikers snel worden geïnformeerd en kan de veiligheid worden gewaarborgd. Meldingen kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op bijna aanvaringen, ondieptes, onveilig vaargedrag en gevaarlijke waterbewegingen.  

De leukste (online) vaarroutes 

Op naar een mooie dag varen! Heb je nog wat inspiratie nodig voor je vaarroute? Bekijk dan eens de top-10 vaarroutes in Nederland van onze specialisten pleziervaart. En wil je onderweg aanmeren bij een jachthaven? Daar hebben we ook nog wel een aantal tips voor. Bekijk hier de leukste jachthavens in Nederland [tekstlink naar nog te publiceren pagina ‘jachthaven in Nederland’].