Overslaan en naar de inhoud gaan

Het gemak van boot- en vaarroute apps

Wilt u een nieuwe vaarroute ontdekken? Moet u de route navigeren? Heeft u informatie nodig over vaargebieden, sluizen en bruggen, waterstanden en het weer? Wilt u meer weten over interessante locaties zoals bezienswaardigheden, restaurants en (jacht)havens? Er zijn verschillende boot- en vaarroute apps beschikbaar. Handig! Zo heeft u alle informatie binnen handbereik.

bootapp en vaarroute apps | tvm verzekeringen

De populairste vaarroute apps 

 

Gaat u binnenkort een nieuwe route varen of bent u nog op zoek naar een leuke route? Er zijn verschillende apps die u hierbij kunnen helpen. We hebben de populairste vaarroute apps voor u op een rijtje gezet. Heeft u behoefte aan wat inspiratie om uw volgende route te bepalen? Bekijk dan ook eens onze top-10 vaarroutes in Nederland.  

1. Waterkaarten Nederland app 

De Waterkaarten app geeft u snel en gemakkelijk alle nodige informatie over een vaargebied. U kunt de routeplanner gebruiken om een route uit te stippelen. U bepaalt zelf het startpunt, eventuele tussenstops en het eindpunt van de route om daar te komen. De app biedt verschillende opties.

Als u de GPS-functie op uw mobiele telefoon gebruikt, kunt u precies zien waar u vaart. Bovendien worden de actuele openings- en sluitingstijden van jachthavens, sluizen en bruggen weergegeven. De app gebruikt ook informatie van de Rijksoverheid om u op de hoogte te stellen van actuele stremmingen en scheepvaartberichten op de vaarweg.

2. Watersport 

 

Gaat u de wateren van Friesland verkennen? Dan is de Watersport app een handige hulp. Met deze app heeft u snel en gemakkelijk toegang tot alle vaarwegen, en u krijgt informatie over brugtijden, snelvaargebieden en actuele scheepvaartinformatie. Als u geen fan bent van kaartlezen, geen probleem. Deze vaarroute app heeft een navigatiefunctie die u updates geeft over aankomende vaarwegknooppunten en grote schepen die zullen passeren.

3. NavKid  

Met de vaarroute app NavKid vaart u altijd met de nieuwste MarinePlan waterkaarten. De uitgebreide routeplanner geeft u volledige controle over het plannen van uw dag op het water. Omdat er geen internetverbinding nodig is, kunt u de app tijdens het varen ook gemakkelijk op een tablet gebruiken. U wordt begeleid langs sluizen en bruggen en ontvangt actuele informatie over onder andere de afstand en aankomsttijd. De NavKid app is alleen beschikbaar voor Android.

4. Waterkaart Live 

Met de vaarroute app Waterkaart Live heb je alle informatie op één plek. Je kunt deze app zowel offline als online gebruiken. Als je ervoor kiest om de offline versie te gebruiken, zul je wellicht de actuele veranderingen op het water missen. Met deze app kun je je huidige positie en vaarroute tot in detail volgen. Wanneer je een internetverbinding hebt, blijf je echt up-to-date met wat er op het water gebeurt. Je kunt veranderingen in waterdieptes, waterstanden, het weer, de waterkwaliteit en gegevens van het KNRM station volgen. Tijdens je vaarroute krijg je informatie over alle vaarwegkenmerken, zoals bruggen en sluizen, inclusief de contactgegevens en openingstijden.

Andere handige boot apps 

Naast de zojuist benoemde vaarroute apps, zijn er nog tal van andere handige boot apps die u kunt downloaden om uw dag op het water nog leuker en/of veiliger te maken. Zoals het gemakkelijk kunnen vinden en boeken van een ligplaats, een vaarvakantie samenstellen of de perfecte weersomstandigheden bijhouden.

1. KNRM Helpt app  

De KNRM Helpt app is wellicht een van de belangrijkste apps die u kunt downloaden voor uw boottochten. Deze app is de officiële app van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en kan u helpen om goed voorbereid het water op te gaan (bekijk voor tips ook de pagina ‘veilig met uw boot het water op’). En is de app in geval van nood slechts één klik verwijderd van het kustwachtcentrum. Zorg ervoor dat u na het downloaden van de app de registratieprocedure voltooit, zodat de app direct klaar is voor gebruik.

De KNRM Helpt app biedt ook verschillende functies waarmee u tijdens uw reis aanpassingen aan uw route kunt maken of zelfs een nieuwe vaarroute kunt plannen. U kunt uw start- en eindpunt bepalen, de route aanvullen met eventuele tussenpunten en direct een route- of reisplan ontvangen met informatie over de afstand en verwachte aankomsttijd.

2. Windfinder 

Gaat u graag zeilen? Dan is Windfinder een interessante boot app voor u. Met deze app heeft u toegang tot uitgebreide wind- en weersvoorspellingen voor de komende tien dagen, met intervallen van drie uur. Als u kiest voor de 'pro'-versie, worden de intervallen zelfs teruggebracht tot één uur. U ontvangt meldingen wanneer specifieke weersomstandigheden zich voordoen, en u kunt statische of geanimeerde weerkaarten bekijken met verschillende parameters zoals neerslag en windstoten.

3. Blue Water app  

 

Bent u op zoek naar een ligplaats bij u in de buurt of wilt u deze misschien zelfs alvast reserveren? Dat kan met de Blue Water app. Selecteer de gewenste haven en ontvang onder andere informatie over beschikbare ligplaatsen en de prijs van het verblijf. Verder kunt u de specificaties en de beoordelingen van de haven bekijken en krijgt u informatie over de havenmeester. Vul uw gegevens in, bevestig de boeking en betaal direct via deze handige boot app.

4. Vaarmelder app 

Met de Vaarmelder app heeft u actuele en betrouwbare informatie over de vaarwegen op zak. Deze app, ontwikkeld door Rijkswaterstaat, geeft u ook de mogelijkheid om gevaarlijke situaties en gebreken langs de vaarwegen te melden. Zo kunnen mede-vaarweggebruikers snel worden geïnformeerd en kan de veiligheid worden gewaarborgd. Meldingen kunnen betrekking hebben op bijna aanvaringen, ondieptes, onveilig vaargedrag en gevaarlijke waterbewegingen.

De leukste (online) vaarroutes 

Op naar een mooie dag varen! Heeft u nog wat inspiratie nodig voor een vaarroute? Bekijk dan eens de top-10 vaarroutes in Nederland van onze specialisten pleziervaart. En wilt u onderweg aanmeren bij een jachthaven? Daar hebben we ook nog wel een aantal tips voor. Bekijk hier de leukste jachthavens in Nederland