Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilig onderweg

Van a naar b verzekerd zijn van een veilige rit. Zowel in Nederland als in het buitenland. Hoe doe je dat? Lees hier de tips. 

Lees hier de tips om veilig onderweg te gaan

 • Geen losse spullen in de cabine
  Bij een noodstop of botsing kan het meest onbenullige voorwerp fataal zijn. Zorg er dan ook voor dat er geen spullen los in de cabine liggen. En natuurlijk draagt u uw veiligheidsgordel.
   
 • Goed onderhoud voorkomt stilstand
  Onderhoud van de vrachtwagen loopt volgens vaste voorschriften. Naast het tijdig melden van storingen, moet u een aantal zaken zelf in de gaten blijven houden. Schone ruiten geven goed zicht. Vul de ruitenwisservloeistof op tijd bij. Uw banden zijn het enige contact met de weg. Controleer met regelmaat de staat en de bandenspanning.
   
 • Ogen en aandacht bij de weg
  Afleiding en onoplettendheid zorgen voor maar liefst 80% van alle verkeersongevallen. Dus: handen aan het stuur en ogen op de weg. Navigatie kunt u ook vooraf instellen.
   

 • Bel niet tijdens het rijden
  Houdt u tijdens het rijden een mobiele telefoon of een ander mobiel apparaat vast? Dan kunt u een fikse boete krijgen. Zoek altijd een veilige plek om te bellen, appen of een sms-je te sturen.
   

 • Bewaar veilig afstand
  Hoe sneller u rijdt, hoe meer afstand u moet bewaren. De norm voor een veilige afstand tussen 2 voertuigen is de afstand die u aflegt in 2 seconden. Bij regen, sneeuw en ijs is deze afstand nog groter.
   

 • Anticipeer op het verkeer
  Kijk zo ver mogelijk vooruit om snelheid te behouden. Dat rijdt niet alleen veiliger. Het is meteen goed voor minder brand­stofverbruik, minder CO2 uitstoot én minder slijtage aan banden en remmen.