Overslaan en naar de inhoud gaan

Verschillende type boten

De Nederlandse wateren worden door veel verschillende type boten bevaren. Zowel plezier- als beroepsvaartuigen. Van grote vrachtschepen tot motorboten, kotters en zeilboten. Op deze pagina beschrijven we de meest voorkomende type boten in de pleziervaart met hun functie en eigenschappen.  

Verschillende type boten  | tvm verzekeringen

Type boten in de pleziervaart 

Bent u op zoek naar avontuur op open water? Dan is een zeilboot echt iets voor jou. Vaart u liever rustig tussen de oude stadskanalen door? Dan is een sloep geschikt. Spreekt beide u aan? Dan is een motorboot iets voor u. Wilt u langere tijd recreëren op het water, ga dan voor een kajuitboot. Lees hieronder over de verschillend type boten.

Motorboten 

Alle boten die worden voortgestuwd door een motor vallen onder de verzamelnaam motorboten. Deze boten kunnen uitgerust zijn met een benzine- of dieselmotor. Snelvarende open motorboten zijn vaak wendbare, snelle en krachtige boten. Dat maakt ze uitermate geschikt voor de watersport. Het grote verschil met een ‘normale’ motorboot is de snelheid waarmee gevaren kan worden. Zo kunnen deze type boten harder dan 20 km/h. Bij het besturen van een snelvarende motorboot is een vaarbewijs verplicht.  

1. Sloep 

Een sloep valt onder het type open motorboot. Eén van de populairste type boot van Nederland, staat de sloep vooral bekend om vaartochtjes in de oude stadsgrachten. Sloepen komen voor in verschillende grootten en zijn tegenwoordig ook te verkrijgen met zwaardere motoren, waarmee snelheden tot 30/km kunnen worden bereikt.  

2. Kotter 

Kotters vinden hun oorsprong in de de zeilvaart en kenmerkt zich door de steile steven aan de romp, een mast en gaffelgrootzeil. Tegenwoordig zijn kotters vaker uitgerust met een motor. Deze type boten worden speciaal gemaakt voor de pleziervaart en maken veelal geen gebruik meer van zeilen. Let op: bij kotter boten worden vaak aanvullende eisen gesteld, zoals vlakrapport.

3. Consoleboot 

Consoleboten zijn open boten die worden aangedreven door een buitenboordmotor. De boten zijn voorzien van een stuur- en zitconsole. Het relatief compacte formaat maakt de boot gemakkelijk om te vervoeren op een trailer en door de zware motor snel wendbaar op het water.  Daarnaast kan er gemakkelijk in de consoleboot worden gelopen, wat de boot uitermate geschikt maakt om te vissen. De boot word dan ook vaak gebruikt om te vissen of andere sportieve watersport activiteiten.

4. Opblaasbare boot  

Dit type boot wordt vaak rubberboot genoemd, de juiste benaming is daarentegen opblaasbare boot. De boot heeft zijn drijfvermogen te danken aan de opblaasbare kunststof buitenrand. En kan voorzien zijn van van kleine tot aan grote buitenboordmotoren. Aangezien de onopgeblazen boot weinig ruimte inneemt kan het gemakkelijk worden bewaard en meegenomen.

5. RIB boot 

RIB is de afkorting voor ‘rigid inflatable boat’. Een RIB boot is een opblaasbare boot met een stevige romp. Deze boten hebben veelal een vaste harde vloer en een met lucht gevulde tube/buitenrand wat zorgt voor het drijfvermogen. RIB boten zijn relatief licht, wendbaar, kunnen veel dragen en zijn snel. Doordat het zwaartepunt van een RIB laag ligt, kan deze prima worden gebruikt op ruigere wateren. 

6. Speedboten 

Speedboten zijn er in vele maten en vormen. Het uitgangspunt van de speedboot is het snel kunnen varen. Deze bootsoort is uitermate geschikt voor de watersport, zoals waterskiën,  door de sterke krachtbron, wendbaarheid en het relatief lage gewicht. Let op: als u snel wilt varen mag dit alleen in snelvaargebieden.

Kajuitmotorboten 

Kajuitmotorboot is de verzamelnaam voor alle type boten waarop een kajuit aanwezig is. De kajuit geeft vaak ruimte om (langer) te kunnen recreëren op het water. Er zijn drie typen kajuitmotorboten te onderscheiden.

  • Kajuitmotorjacht
  • Kajuitboot
  • Kajuitzeiljacht, boten die kunnen worden gebruikt als motorboot of als zeilboot

Zeilboten 

Alle zeilboten hebben met elkaar gemeen is dat zij worden voortgestuwd door windkracht met behulp van zeilen. Daarnaast zijn er veel verschillende vormen en maten om zeilboten te kunnen plaatsen in verschillende categorieën, zoals:

Romptype 

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen een monohull en een multihull. Bij een monohull is er sprake van één romp en een multihulls bestaan uit twee of meer rompen, denk aan een catamaran.

Zeil configuratie  

Er zijn verschillende zeilen en masten, zoals:

  • Een sloep zeilboot heeft één mast en twee zeilen, een voorzeil en hoofdzeil.
  • Catboat zeilboten hebben alleen een voorzeil.

Het type zeilboten met twee masten kan vallen onder de kits of schoener zeilboten.

  • Kits zeilboten hebben als kenmerk dat de voorste mast hoger is.
  • Schoener zeilboten kunnen twee of meer masten hebben. 

Open of kajuit 

Open zeilboten bestaan er in twee soorten, de kielboten en zwaardboten. Kielboten zijn zeilboten met een kiel. Deze kunnen voorkomen in ondiep en diepe varianten. Het kenmerkende verschil van de zwaardboot is de ophaalbare kiel. Zo kunnen deze boten varen in ondiepe wateren, maar tegelijkertijd profiteren van de eigenschappen van een kiel op diepere wateren. 

Veilig en voorbereid varen 

Gaat u het water op? Vergeet dan niet uw boot te verzekeren. Met een pleziervaartverzekering bent u uitgebreid verzekerd. En bekijk ook eens onze preventietips. Hier leest u onder andere hoe u uw boot vaarklaar kan maken en wat de vaarregels zijn. Zo kunt u zorgeloos het water op!