Overslaan en naar de inhoud gaan

Verlopen rijbewijs en code 95

Laatste update: 21-10-2021

Keuringen en nascholing voor code 95-certificaten zijn mogelijk. Maar door de drukte lukt het nog niet om alle rijbewijzen en certificaten weer binnen de normale doorlooptijden af te wikkelen. Daarom geldt een tijdelijke Europese regeling voor rijbewijzen en certificaten. 

Als het rijbewijs verlopen is tussen 1 september 2020 tot 1 november 2021 dan is het rijbewijs nog 10 maanden na de verloopdatum geldig

Er is een Europese regeling waardoor verlopen rijbewijzen en verschillende certificaten in de vervoerssector, zoals de Code 95 en certificaten in het beroepsvervoer, langer geldig blijven. Dit omdat door COVID-19 het verlengen van rijbewijzen en het uitvoeren van keuringen en inspecties niet altijd mogelijk zijn. Als het rijbewijs verlopen is tussen 1 februari en 1 juni 2020 dan is het rijbewijs nog geldig tot 1 juli 2021. Als het rijbewijs verlopen is tussen 1 juni 2020 tot 1 september 2020 dan is het rijbewijs nog 13 maanden na de verloopdatum geldig. Als het rijbewijs verlopen is tussen 1 september 2020 tot 1 november 2021 dan is het rijbewijs nog 10 maanden na de verloopdatum geldig. 

Met deze regeling komen de coulanceregelingen die verzekeraars eerder hadden getroffen te vervallen. Mensen blijven gewoon verzekerd als het rijbewijs in die periode is verlopen. Maar als het mogelijk is moeten ze hun rijbewijs wel verlengen en daar vooral ook niet mee wachten.

Meer weten? Bekijk de onderstaande informatie:

- rijksoverheid.nl - Nieuwe regels geldigheid rijbewijzen en code 95

- tweedekamer.nl - Toelichting op Europese regeling (brief aan Tweede Kamer)